Alman basını Suudi Arabistan'daki Süper Kupa krizini böyle gördü: Çöldeki derbide büyük tartışma

Ajans Bizim
Suudi Arabistan Almanya Turkcell Süper Kupa futbol Fenerbahçe Galatasaray
Alman basını Suudi Arabistan'daki Süper Kupa krizini böyle gördü: Çöldeki derbide büyük tartışma
Fotoğraf: DepoPhotos

Alman basını Suudi Arabistan’da oynanması planlanan, ancak kriz çıkan Galatasaray-Fenerbahçe Süper Kupa finalinin ertelenmesine geniş yer verdi.

Bild gazetesi, final maçının ertelenmesini "Çöldeki Türkiye derbisinde büyük tartışma" olarak nitelendirdi.

Bild, Türkiye Futbol Federasyonunun maçı Suudi Arabistan’da oynatma kararının baştan beri eleştirildiğini yazdı.

İki takım futbolcularının Atatürk tişörtü giymek istediği, ancak Suudîlerin buna karşı çıktığını yazan Bild, "Atatürk laikliği, din ve devlet arasında kesin ayrılık ilkesine dayanan dini ve anayasal bir modeli temsil ediyor. Bu Suudi Arabistan'a uymuyor ve Suudî hükümeti bu modeli kesinlikle reddediyor" görüşünü savundu.

Bild, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’un sözleriyle haberini sonlandırdı: "Atatürk yoksa, Türkiye de yok."

Der Kicker gazetesi, "Cumhuriyetin 100’üncü yılında Skandal: Riyad'daki Türkiye Süper Kupası İptal Edildi" başlıklı haberinde, takımların Atatürk resimli ısınma tişörtlerinin yanı sıra, "Yurtta barış, dünyada barış" yazılı bir pankartla sahaya çıkmak istedikleri belirtildi.

Suudi organizatörlerin bunu ve milli marşın çalınmasını onaylamadığını ve bu nedenle iki takımın yetkililerin stadyuma gelmeden önce Süper Kupa finalinde oynamama kararı aldıkları aktarıldı.

Haberde, Atatürk resmi bulunan formalar ya da diğer taraftar malzemeleri taşıdıkları gerekçesiyle çok sayıda taraftarın stada girişinin de engellendiği belirtildi.

Der Spiegel dergisinin internet sitesinde yayınlanan haber ise, "Suudi Arabistan'daki Süper Kupa final maçının başlamasına kısa süre kala iptal edildi" başlığını taşıyor.

Haber, her iki takımın Suudi Arabistan makamlarının engellemelerine tepki olarak maça çıkmayı reddettiğini bildiriyor. Özellikle Fenerbahçe yöneticilerinin, Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözünü taşıyan bir afişle sahaya çıkma konusunda ısrar ettikleri, bunun kabul görmemesi üzerine Galatasaray yöneticileri ile istişarede bulunarak, İstanbul’a dönme kararı aldıkları ifade ediliyor.

AVUSTURYA BASINI: İNANILIR GİBİ DEĞİL

Öte yandan, Avusturya’da yayımlanan Die Krone gazetesi de gelişmeleri, "Ortadoğu'da büyük bir yaygara: Türkiye Futbol Federasyonu, şampiyon Galatasaray ile kupa galibi Fenerbahçe arasındaki Süper Kupa karşılaşmasını Suudi Arabistan'ın Riyad kentine büyük bir para karşılığında sattı” diyerek duyurdu.

Die Krone, haberinde, “Maç, başlamasına kısa bir süre kala iptal edildi! Sebep: Suudîlerin modern Türkiye'nin kurucu babasından hiç hoşlanmamaları..." diye yazdı.

Haberde Suudîlerin modern ve laik Türkiye’yi kurduğu için Atatürk’ten "nefret ettikleri" yazıldı.