Türkiye'yi bekleyen büyük tehlike 'Diyabet'ten korunma yolları
Özge Uzun ile Hafta Sonu'nda yepyeni bir bölüm başladı: Dr. Ümit Aktaş ile Şifa Olsun. Fitoterapi uzmanı Dr. Ümit Aktaş ilk bölümde diyabetten korunmanın yollarını anlattı.
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünyada yaklaşık 425 milyon insan şeker hastası yani diyabet. Türkiye'de Avrupa ortalamasının 3 katı, dünya ortalamasının 2 katı diyabet hastası bulunuyor. Diyabetin artış hızında Türkiye dünya genelinde de ilk sırada. Ülkemizde 10 milyondan fazla kişi şeker hastası var. Eğer sağlıklı beslenme biçimi benimsenmezse 40 yıl içinde Türkiye nüfusunun tamamının diyabetli olacağı öngörülüyor.
Dr. Ümit Aktaş'ın anti-diyabet yaşam için çıkardığı yol haritası şöyle:
Temel kuralımız doğal beslenme olsun. Bütün işlenmiş gıdaları ve şekeri hayatınızdan çıkarın. Unutmayın, raf ömrü olan her gıda işlenmiş gıdadır.
Tüm sebzeleri mevsiminde tüketin.
Meyvelerin şeker içerdiğini unutmayın. Seçiminizi elma gibi düşük oranda şeker içeren, yani glisemik indeksi düşük meyvelerden yana yapın. Meyve sularından kesinlikle uzak durun.
Her türlü ekmek (beyaz, kepekli, tam buğday, yufka, lavaş, köy ekmeği), un, bulgur, makarna, erişte, şehriye ve hatta ev tarhanasından bile uzak durun.
Yulaf, arpa ve çavdar da glüten içerirler, doğal olarak bunları da tüketmeyin.
Marketlerde "glütensiz" adı altında satılan tüm ürünler nişastadan üretilir. Bunların glisemik indeksi, şekerin neredeyse iki katıdır ve bunlar da asla tüketilmemelidir.
Hazır mayalı gıdalardan uzak durun.
Genetiğine müdahale edilmiş yemle beslenen besi hayvanlarından, aynı nedenden dolayı çiftlik balıklarından da uzak durun. Merada yayılmış hayvan eti ve deniz balıkları, yani, fıtratına uygun yetiştirilmiş hayvandan gelen kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta tüketin.
Tüm sakatatlar faydalı ve gereklidir.
Sızma zeytinyağını bol bol tüketin. Halis tereyağından da korkmayın, bolca tüketin.
Ev yapımı yoğurt, kefir ve turşu tüketin.
Egzersiz anti-diyabetik bir yaşam tarzının olmazsa olmazıdır. Öyle spor salonlarına gidip, sağlığınızı tehlikeye atan ağır egzersiz programlarından bahsetmiyorum. Yürümek en güvenli, en sağlıklı egzersizdir. Günde yarım saatle başlayın ve bir saate çıkarmayı hedefleyin.