Teknolojinin sağlığı nasıl dönüştürdüğü Barselona'daki konferansta konuşuldu, Sant Pau'yu dijitalleştirmek
Barselona'yı ziyaret edenlerin mimarisine hayran kaldığı Sant Pau Hastanesi kapılarını bu kez sağlık sektöründe teknolojik gelişmelerin etkilerinin anlatıldığı "Being Digi Sapiens/Dijital İnsan Olmak" konferansına açtı. Kovid-19 dönemi sağlık sisteminde dijitalleşmenin önemini ortaya koyarken tarihi Sant Pau Hastanesi ile Huawei'nin ortaklığının sağlık sisteminde yaptığı dönüşüm dikkat çekici.
Yolu Barselona'ya düşenler Sagrada Familia'yı ziyaret etmişken bir de yakınlardaki Hospital de la Santa Creu i Sant Pau'yu (Sant Pau Hastanesi) bir bakış atmadan geçmezler.
1901 yılında bir hastane olarak inşa edilmesinin yanı sıra bu bina Montaner'in elinden çıkmış bir mimari harika olarak görenleri cezbediyor.
Katalan modernizm mimarı Lluis Domenech i Montaner'in en önemli eseri kabul edilen Sant Pau, 1997 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.
12 ayrı pavyondan oluşan, Art Nouevau tarzında inşa edilen bina 2009 yılına kadar hastane olarak işletildi. Sonrasında yanına yeni bir hastane yapılıp kültür merkezine dönüştürüldü.
Hastane ve şehirle ilgili tarihi belgelerin bulunduğu arşive evsahipliği yapan merkez bu kez sağlık ve teknolojinin buluştuğu "Being Digi Sapiens/Dijital İnsan Olmak" konferansının mekanıydı.
"HERKES KENDİ DOKTORUNU CEBİNDE TAŞIYOR"
Huawei'nin desteğiyle Discovery tarafından hazırlanan "Being Digi Sapiens" belgeselinden yola çıkarak günümüz teknolojilerinin sağlık sektörüne getirdiği yeniliklerin konuşulduğu konferansın açılış konuşmasını Sant Pau Hastanesi Direktörü Dr. Alfons Torrego Fernandez yaptı.
Sağlıkta gelişmiş teknolojilerin ve yapay zekanın etkisinin hissedilmeye başladığını belirten Torrego Fernandez, teknoloji sayesinde bireylerin kimi tıbbi bilgilerini akıllı telefonlar ve uygulamalar sayesinde günlük olarak ölçüp takip edebildiklerini hatırlatırken "Herkes kendi doktorunu cebinde taşıyor. Telefonunuz verilerinize bakarak size hastalanmak üzere olduğunuzu söyleyebiliyor. Teknoloji sağlık sektörünü doğrudan etkiliyor, değiştiriyor" diye konuştu.
FREDRIKSEN: TEKNOLOJİ HASTALARIN VE DOKTORLARIN HAYATINI KOLAYLAŞTIRIYOR
Sant Pau Hastanesi'yle birlikte işbirliğine giden Huawei'nin Avrupa Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kenneth Fredriksen, teknolojinin getirdiği dijital dönüşüme dikkat çekerken kendilerinin de şehirlerin ve tesislerin akıllı hale getirilmesi için çalışmaya devam ettiklerini vurguladı.
Teknolojinin sunduğu dijital çözümlerin birçok alana uygulanabildiğini söyleyen Fredriksen, teknolojinin hızına politika yapıcıların da dinamik bir şekilde uyum sağlaması gerektiğini belirtti.
Sağlık sektöründe hızlı bir dönüşüm yaşandığını ve buna teknolojinin liderlik ettiğini anlatan Kenneth Fredriksen yapay zeka ve teknolojinin hem hastaların hem de doktorların hayatlarını kolaylaştırdığını söyledi.
Bireysel konuşmaların ardından yapılan panelde ise Sant Pau Hastanesi'nin Huawei ortaklığıyla yaptığı çalışmalar detaylarıyla anlatıldı.
SANT PAU HASTANESİNDE DİJİTALLEŞME
Sant Pau, modern tıbbın karmaşık zorluklarını ele almak için teknolojik yeteneklerini genişletirken Dr. Josep Munuera liderliğinde hastane, Gelişmiş Tıbbi Görüntüleme, Yapay Zeka (AI) ve Görüntü Rehberliğinde Terapi alanında yeni bir araştırma grubu başlattı.
Benzer şekilde, Sant Pau'daki Dimension Lab'ın yöneticisi Dr. Abdel Hakim Moustafa, hastanenin 3B teknolojisindeki ilerlemelerine öncülük etti. 3B modelleme, dijital ikizler ve 3B yazdırılmış özelleştirilmiş tıbbi cihazlar alanındaki çalışmaları, karmaşık cerrahilere yönelik yaklaşımı kökten değiştirerek cerrahi hassasiyeti ve güvenliği artıran hastaya özel planlamaya olanak tanıdı. Dimension Lab'ın sanal cerrahi planlama ve dijital ikizleri kullanımı, Sant Pau'nun kişiselleştirilmiş tıbba olan bağlılığını örnekliyor ve hastanenin klinik uzmanlığı son teknolojiyle birleştirmedeki liderliğini gösteriyor.
"DİGİ-SAPIENS OLMAK" BELGESELİ
Dijital teknolojinin Sant Pau'daki yenilikçi bakıma katkısını detaylı şekilde anlatan belgesel aynı zamanda konferansa da adını verdi. Warner Brothers Discovery tarafından Huawei'nin desteğiyle yapılan "Digi-Sapiens Olmak" belgesel dizisi, geçmişte hasta kayıtlarının çoğunlukla doktorların elle yazılmış notlarından oluştuğunu belirten YouTuber Simone Giertz tarafından sunuluyor.
Günümüzde bu tür hasta kayıtları genellikle röntgen, sonogram ve CAT taramaları gibi görüntüler biçiminde olan ve çok sayıda platforma yayılmış binlerce veri noktasından oluşuyor . Tüm bu veriler, mevcut en dayanıklı BT sistemleriyle hızla erişilebilir hale getirilip korunuyor.
SANT PAU'YA SUNULAN ÇÖZÜM
Huawei, 2020'den beri Sant Pau'nun son teknoloji depolama sistemlerindeki lider stratejik ortağı konumunda. Firma, Sant Pau'nun tıbbi personeline ihtiyaç duyduklarında hasta verilerine neredeyse anında erişim sağlayan tamamen flash depolama çözümü sağladı. Çözüm, en yüksek düzeyde hasta verisi koruması sağlayan en son yedekleme, kurtarma ve fidye yazılımı önleme teknolojilerini de içeriyor.
“Saint Pau gibi kurumlarla birlikte çalışarak Avrupa genelindeki toplulukların hayatını daha kolay, daha güvenli ve daha bağlantılı hale getirmeyi umuyoruz." dedi Huawei Avrupa Bölgesi Kıdemli Başkan Yardımcısı Kenneth Fredriksen, "Huawei, toplumun her köşesine akıllı dijital çözümler getirmek için tüm sektörlerden kuruluşlarla ortaklık kurmaya derinden bağlı kalmaya devam ediyor." diyerek projeye verdikleri önemi dile getirdi.
Konferans sonunda Sant Pau Hastanesi'ndeki dijital uygulamaların nasıl yapıldığı da gösterildi. Yapay zekanın ve teknolojinin tedavi ve karar alma süreçlerini nasıl hızlandırdığı örnekleriyle anlatıldı.
TEK ÖRNEK SANT PAU DEĞİL
Sağlık sektörü zor bir sektör. Bilişim altyapısının veri, bağlantı, yapay zeka ve siber güvenlik düzeyinde çok dikkatli kurulması gerekiyor. Huawei de bunun bilincinde. 110'da fazla ülkeden 5 binden fazla sağlık kuruluşuna hizmet veren firma maliyetleri de düşürerek sürdürülebilirliği sağlıyor.
Sant Pau bu konuda bir örnek teşkil ederken firma tarafından Çin'de çeşitli hastanelerde ve Almanya Essen Üniversitesi Hastanesi'nde de benzer çalışmalar yürütüldü.