Strep A bakterisi Türkiye'de var mı? 'Henüz aşısı yok ama...'
İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), Eylül ayından itibaren ülkede 6 çocuğun Strep A isimli bakterinin neden olduğu invasif GAS hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiklerini duyurdu. Peki, bu bakteri Türkiye'de görüldü mü, ailelere tavsiyeler neler? Detaylar haberimizde...
SİBEL GÜLERSÖYLER / İngiltere'de Eylül ayından bu yana 6 çocuğun Strep A bakterisi nedeniyle hayatını kaybetmesi, gözleri Türkiye'ye çevirdi. Özellikle 5-15 yaş aralığındaki çocukların aileleri endişeli. Bu bakteriyi vücudumuzun aslında yıllardır tanıdığını söyleyen uzmanlar, Covid-19 kaynaklı önlemlerin gevşetilmesinde de bu bakterinin yayılmasını etkilediğini dile getiriyor.
Peki, bu kayıplar neden yaşandı, bu bakteriden çocuklarımızı nasıl koruyabiliriz? Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevil Bilir, merak edilenleri yanıtladı.
'STREP A, YILLARDIR BİLDİĞİMİZ BETA BAKTERİSİDİR'
Ceyhan, Strep A isimli bakterinin aslında yıllardır Beta olarak bilinen bakteri olduğunu söyledi. “Çocuklarda, Türkiye'de ve dünyada en çok bilinen bakteri Beta” diyen Ceyhan, “Hacettepe'de her sene 5-10 hasta bu bakteriden yatar, tedavisini yaparız. Erken teşhiste güçlü antibiyoktiklerle tedavisi yapılan bu bakteri, geç kalındığında yüzde 50'lere varan ölüme neden olabiliyor. İsminden dolayı vatandaşlar bunun yeni bir bakteri olduğunu düşünebiliyor ancak gerçek böyle değil. İngiltere'de hayatını kaybeden çocuklarda da tedavi için geç kalınmış olabilir” diye konuştu.
'SU ÇİÇEĞİ GEÇİREN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA'
Ailelere uyarılarda bulunan Ceyhan, hastalığın en çok su çiçeği gösteren, deri bozulması yaşayan çocukları tehdit ettiğini belirterek, “Bademcik, kulak, zatürre rahatsızlıklarında da aileler dikkat etmeli. Aileler Beta bakterisi için antibiyotik kullanımına başlamasınlar çünkü bu bakteri çoğu zaman vücutta zararsız halde durur, deri bozulmalarında ortaya çıkabilir. Antibiyotik aldığında vücut, direnç gösterebilir ve olası durumda etkisini kaybedebilir” ifadelerini kullandı.
'HENÜZ AŞISI YOK'
İstatistiki bilgileri de paylaşan Ceyhan, şöyle devam etti:
İngiltere'de Beta bakterisinden hayatını kaybedenler 2014 yılına kadar yüz binde 0,5 iken sonraki yıllarda bu rakam yüz binde 2,3'e çıktı. Türkiye'ye gelecek olursak, Beta bakterisi 2014'te 46 merkezde 65 vakada görüldü. Bu bakteri temas ve deri yoluyla bulaşıyor. Henüz aşı geliştirilemedi ancak çalışmaların sürdüğünü biliyoruz. Çocukları daha çok etkilemesinin sebebi ise, bağışıklıklarının daha düşük olması. Bir yetişkin ortalama 15-20 kez bu bakteriye yakalanır ve bu nedenle bağışıklık kazanır.
'TÜRKİYE'DE ÖLÜM VAKASINA RASTLANMADI'
Bilir, “Strep A olarak bilinen Beta bakterisi, çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarına neden oluyor. Eski yıllarda göre vakaların daha ağır işlediğini de söyleyebiliriz. Şu an için Türkiye'de ölüm vakası duymadım. En çok 5-15 yaş arasındaki çocuklar risk altında” diye konuştu.
AİLELER, TEDAVİYİ SAKIN YARIDA KESMEYİN
Beta bakterisinin kızıl hastalığı ve nadiren akciğer enfeksiyonlarına da neden olduğunu kaydeden Bilir, “Bakteriler, hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması yoluyla havaya yayılıyor” dedi. Ailelere de tavsiyelerde bulunan Bilir, şöyle devam etti:
“Doktorunuz tarafından çocuğunuza Beta bakterisi bulaşmış teşhisi konulduysa antibiyotiği mutlaka 10 gün boyunca ve aynı saatlerde vermelisiniz. 3-5 gün sonra çocuğunuz iyileşmiş bile olsa tedavinin yarıda kesilmesi, ileride telafisi güç eklem sorunlarına neden olabilir.”
Beta bakterisinden İngiltere'de 6 çocuğun hayatını kaybettiğini hatırlattığımız Bilir, “Bu vakalarda geç teşhis olabilir, ilaçlar eksik ya da hatalı kullanılmış olabilir” yanıtını verdi.
STREP A BAKTERİSİ NEDİR?
Boğazda ve deride görülen, özellikle çocukları etkileyen bir bakteri. Pek çok insan bakteriyi vücudunda zararsız bir şekilde taşısa da bulaştırabiliyor.
Kaynak: Web Özel