Seks bağımlılığı bir hastalık mıdır? Seks bağımlılığının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

Seks bağımlılığı bir hastalık mıdır? Seks bağımlılığının belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı?

İsveç'te yapılan bir araştırmada seks bağımlılığının hastalık olup olmadığı konusundaki soru işareti ortadan kaldırıldı. Araştırma sonucunda hastalık olarak kabul edilen seks bağımlılığının toplumun yüzde 3 ile 6'sını etkilediği ortaya çıktı.

İsveç'te yapılan bir araştırmada, zaman zaman şüpheyle karşılanan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından dürtü kontrol bozukluğu olarak kabul edilen "seks bağımlılığı"nın bir hastalık olduğunu, beyindeki bir reaksiyondan kaynaklandığını ve gerçek olduğunu ortaya koydu. 

Times'ın haberine göre Epigenetik adlı bilimsel bir dergide yayımlanan araştırmada "seks bağımlısı" olduğunu söyleyenlerde, olağandışı bir genetik faaliyet görüldü.

Seks bağımlılığı (hiperseksüel bozukluk) olan kişiler üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları dikkat çekici sonuçlar tespit etti. İsveç'teki Umea Üniversitesi araştırmacıları, hiperseksüel bozukluğu olan 60 hasta ve diğer 33 gönüllüden kan örnekleri aldı. Ve DNA metilasyonunun 8 bin 852 bölgesi detaylı şekilde incelendi. 107 ayrı öğenin bulguları karşılaştırıldı, alkol bağımlılığından ayrıştırılması için incelenen öğelerin24'ü alkolden bağımsızlaştırıldı. Seks bağımlılarında, özellikle beyinde aktif olan ve oksitoksin üretimini kısıtlayan genlerin görevlerini tam olarak yerine getirmediği saptandı. Araştırma, farklı şekilde düzenlenmiş iki DNA bölgesi olduğunu ortaya çıkardı. Bunlardan birinin oksitoksin hormonunun kontrolüyle bağlantılı olduğu, diğerinin ise Bu durumun da beyinde normalin çok üzerinde "aşk hormonu" diye bilinen ve alkol bağımlısı olan kişilerde de etkili olan oksitoksin salgılanmasına neden olduğu belirtildi.

Çalışma ile bu rahatsızlığın tedavisinde yeni yöntemler aranabileceği ve seks bağımlılığının meşru bir rahatsızlık olduğunun nihayet kanıtlanış olabileceği vurgulandı.

SEKS BAĞIMLILIĞININ TEDAVİSİNDE YENİ YÖNTEMLER UYGULANABİLİR!

Araştırmayı yapan uzmanlardan biri olan, İsveç'teki Umea Üniversitesi'nden Jussi Jokinen, "Hastalığın biyolojik nedenleri konusunda giderek artan kanıtlar var. Tabii ki çok tartışmalı bir teşhis ama şimdi bunun gerçek olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Seks bağımlılığı, anksiyete ve depresyon gibi diğer ruhsal sorunlarla birlikte görülmesi ve başka psikolojik rahatsızlıkların yansıması da olabilmesi nedeniyle de ayrı bir hastalık olarak kabul edilmiyordu.

Çalışma, çoğu zaman zihinsel sağlık sorunlar nedeniyle ortaya çıktığı kabul edilen, nörobiyolojik bakımdan hakkında çok az şey bilinen bu durumun tedavisinde yeni yöntemler aranabileceğini ortaya koydu.

SEKS BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün "kontrolün yitirildiği sorunlu ve riskli cinsel davranış" diye tanımladığı ve dürtü-kontrol bozukluğu olarak kabul ettiği seks bağımlılığı; tek eşliliği sürdürememe, kişinin aklının sürekli sekste olması, seksi düşünmeden duramaması, partnerin kim olduğuna bakmadan cinsel ilişkiler kurmasıdır.  

SEKS BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yaşamı olumsuz etkileyecek bu durumda kişiler, mastürbasyon yaparlar, porno izlerler, striptiz kulüplerine giderler ayrıca teşhircilik ve röntgencilik gibi yüz kızartıcı faaliyetlerde de bulunurlar.  

İsveç