Sarı humma hastalığı nedir? Sarı humma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

Sarı humma hastalığı nedir? Sarı humma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir?

Koronavirüs salgınının dünyaya yayılmasının ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan'ın güneyinde sarı humma salgınının başladığını duyurdu. Peki, sarı humma hastalığı nedir? Sarı humma nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? İşte tüm yanıtlar...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Güney Sudan'ın güneyinde sarı humma salgınının başladığını açıkladı. DSÖ'nün yaptığı açıklamada 2 vakanın görüldüğü yer aldı. Açıklamanın ardından sarı humma hastalığı araştırılmaya başlandı. Peki, sarı humma nedir, belirtileri neler? Sarı humma hastalığı nasıl bulaşır? Sarı humma ile ilgili tüm bilgileri habermizde bulabilirsiniz.

SARI HUMMA HASTALIĞI NEDİR?

Sarı humma grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açan akut viral bir hastalıktır. 

Sarı humma virüsü, Flaviviridaeailesinden Arbovirüstür. Sarı humma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Hastaların çoğu ilk dönemden sonra iyileşme göstermektedir. Bu hastaların yaklaşık yüzde 15'inde daha şiddetli bir faza geçiş olur. Bu ikinci dönemde yeniden ateş yükselmesi, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri görülür. Sonunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra kaybedilirler.

SARI HUMMA BELİRTİLERİ NEDİR? 

Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsü, yüksek ateş, sarılık, karın ağrısı, titreme, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk, halsizlik ve kanamaya yol açar.

SARI HUMMA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Sarı humma virüsü, etkeni taşıyan sivrisineklerin sokması ile insana bulaşır. Sarı humma virüsü bulaşmış kişiler, viremi döneminde (kanda virüsün bulunduğu dönemdir, ilk semptomların ortaya çıkmasından itibaren 3-6 günlük süredir) Aedes veya Haemagogussivrisinekleri ile enfeksiyonu başka kişilere bulaştırabilirler. Hastalık, kişiden kişiye doğrudan bulaşmaz.

SARI HUMMA AŞISI VAR MI?

Bu virüs türünün neden olduğu hastalığın aşısı vardır. Aşının koruyuculuğunun başlaması için hastalığın görüldüğü bölgelere seyahatten en az 10 gün önce aşı uygulanmalıdır.

Dünya Sağlık Örgütü Güney Sudan