Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz

Diyet
Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz

Fazlalık görülen kilolardan kurtulmak için başlanılan diyetler daha çok yaz ayları yaklaştığı zaman sıklıkla tekrarlanmaya başlar. Bazen ise bireyler diyet yaparken daha hızlı ve etkili olduğunu düşündükleri diyet listelerini başvurup, sonuç alamazlar. İşte diyet yaparken bilinmesi gerekenler.

BU YANLIŞLAR KİLO ALDIRIYOR

Yaz ayları yaklaşırken diyet listeleri de tekrar popüler olmaya başladı. Elbette herkes yaz aylarında daha fit bir vücuda sahip olmak ister ancak bu yolda sağlığınıza zarar verecek bazı hatalar da bulunuyor. Diyet yanlış yapıldığı zaman kilo kaybı bir yana, vücudun metabolizmasının yavaşlamasına yol açıyor ve düzenli şekilde kilo almak kaçınılmaz oluyor. Diyet yaparken kaçınılması gerekenler listesi ise bir hayli uzun. 

BU HATALARI YAPMAYIN

Bireyler diyet yaparken çoğu zaman tercih edilen en hızlı kiloyu en kısa zamanda verdiren diyet listeleri oluyor. Ancak önemli olanın doğru diyet yapmak olduğunu unutmamak gerek. Kilonun hızlı verilmesi değil, sağlıklı verilmesi gerekiyor. Kilo kaybını hedefleyen bireyler bu amaç uğruna farkında olmadan metabolizmalarını yavaşlatabiliyorlar. İşte kilo vermek yerine almanıza neden olacak olan o hatalar:

Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz - Resim : 1

ŞOK DİYETLERİ YAPMAK

Çoğu zaman bireyler yaz ayları yaklaşırken hızlı bir şekilde kilo verebilecekleri alternatif diyet listelerini uyguluyorlar. Şok diyetleri olarak da bilinen ve bir ayda 10 kilo - 15 kilo verme kaybı vaadi sunan bu diyetler ise en zararlı olanlar. Vücut çok hızlı bir şekilde kilo kaybetmeye başladığı zaman bu durum şok etkisinin yanı sıra vücudun koruma mekanizmasını da etkin hale getiriyor ve vücut metabolizmayı yavaşlatarak kalan yağ ve besini belirli bir süre işlemeye devam ediyor. Vücudunuzun alması gereken kalori alınamadığı için beyniniz bir şeylerin ters gittiğini düşünüyor. Bunun sonucunda da metabolizmanız yavaşladığı için kilo vermek isterken kilo almak ya da daha kötüsü, metabolizmanın kalıcı şekilde yavaşlaması gibi etkenler ortaya çıkabiliyor.

Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz - Resim : 2

GERÇEK ÜST HEDEFLER BELİRLEMEK 

Kilo verme süreci başladığı zaman çoğu kişi kendine belirli bir hedef koyar ve o kiloya kadar düşmeye çalışır. Bu hedef kilo ise bazen gerçek dışı olabilir. Bilinmesi gereken durum işse her bireyin kendi metabolizmasına ve vücut sağlığına göre bir uygun kilosu olduğudur. Yani ulaşmak istediğiniz kilo size zara verecek kadar düşük olabilir. Aynı zamanda hedefinize ulaşamamak da psikolojik olarak başarısızlık hissi uyandıracağı için diyeti yarıda bırakmanıza neden olacaktır. Bunun yerine kendinize ulaşabileceğiniz birden fazla hedefi sıralı şekilde sunmayı deneyin.

Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz - Resim : 3

ARA ÖĞÜNLERİ ES GEÇMEK

Diyet yapan bireylerin listelerinde ara öğünler genellikle atıştırmalık sebze ve kuruyemiş ya da salata gibi daha hafif gıdalar oluyor. Bu gıdaların es geçilmesi, önemsenmemesi ise kilo verme sürecini yavaşlatan bir durum. Düzenli olarak alınan bu sağlıklı vitamin ve yağlar içeren gıdalar özellikle bel bölgesinde incelmeye destek oluyor. Ara öğünler atlandığı zaman ise kalori dengesi tamamen bozulmuş oluyor çünkü ara öğünler de diyetinizin bir parçası.

Bilmeden kilo alıyor olabilirsiniz - Resim : 4

KAHVALTI YAPMAMAK

Diyet konusunda yanlış bilinen bir diğer durum ise gün içinde alınan kalori miktarının azalması ile kilonun daha hızlı verilebileceği. Daha az önemsenen kahvaltı buy durumda feda edilen öğün oluyor ve kahvaltı yapmayarak kilo verme fikri ortaya çıkıyor. ''Kahvaltı bile etmedim şimdiye zayıflamışımdır.'' düşüncesi sonrasında ise şişkinlikler ve kilo kaybının yavaşlaması süreci başlıyor. Çünkü kahvaltı uyku sırasında yavaşlayan metabolizmamızın gün içinde düzenlenmesini sağlıyor. Uyku modundan çıkan vücut sabah aldığı besinler ile enerji sağlayarak metabolizmanın düzenlenmesine destek oluyor. 

Kaynak: Diğer

diyet kilo zayıflamak yaz diyet listesi kilo vermek şok diyet