Rus doktorlar şişkin gözleri tedavi etmek için yeni bir yöntem geliştirdi

Sağlık Haberleri
Rus doktorlar şişkin gözleri tedavi etmek için yeni bir yöntem geliştirdi
Fotoğraf: Shutterstock

Rusya'daki Sechenov Üniversitesi'nden doktorlar göz şişkinliği vakalarını tedavi eden yeni bir cerrahi teknik geliştirdi.

Göz küresinin 4 milimetreden fazla dışarı çıkması halinde kullanılan bu yöntem dikkat çekti.

Bu patolojiyi ortadan kaldırmak için göz dış kısmına yapılan geneleksel cerrahi müdahale yeterli olmuyordu. Rus doktorlar gözün iç kısmından da bir operasyon yapılması gerektiğini düşünerek bunu burun boşluğundan yapmayı sağlayan bir cerrahi teknik geliştirdi.

Ekzoftalmi olarak bilinen gözlerdeki şişkinlikle göz küresi normalden 3-4 milimetre daha fazla dışarı çıkıyor. Bu durumda göz doktorları dış kemik dekompresyonu yaparak bunu tedavi edebiliyor. Ancak ekzoftalminin 4 milimetreyi aşması durumunda bu yöntem işe yaramıyor.

Sechenov Üniversitesi Klinik Tıp Enstitüsü Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda doktorlar "Yörüngenin iç duvarını mümkün olan en kısa sürede ve daha hızlı bir şekilde çıkarmayı" önerdi.

Ekzoftalmi ile göz küresi öne veya yana doğru kayıyor. Bu hastalığın en yaygın nedeni endokrin bozukluğu olarak biliniyor. Gözlerdeki şişkinlik, göz kapaklarının tam olarak kapanmamasına neden oluyor. Bu da görme keskinliğinde gözle görülür bir düşüşe neden oluyor. Ayrıca hoş olmayan bir kozmetik kusur da ortaya çıkıyor.

Moskovalı doktorların önerdiği operasyon tek ya da iki göze bir den yapılabiliyor. Yaklaşık bir saat süren ameliyatla şu ana kadar 500'den fazla kişi tedavi edildi.

EKZOFTALMİ NEDİR?

Ekzoftalmi ya da kimilerine göre egzoftalmi göz kürelerinden birinin ya da ikisinin öne doğru çıkık olmasıdır.

Kaynak: Haber Global TV