Pandemide 'cinsel hayatı' aydınlatan tek ülke!

Danimarka koronavirüs
Pandemide 'cinsel hayatı' aydınlatan tek ülke!

Danimarka, kovid-19 sınırlamaları nedeniyle özellikle bekarların kafasında oluşan 'Seks yapabilir miyiz?" sorusuna yanıt veren belki de tek ülke oldu.

Pandemi başladığından bu yana nasıl korunacağımızdan nasıl yaşayacağımıza kadar birçok konuda devlet otoritesi tavsiyelerde bulundu, uyarılar yaptı.

Ancak iş seks konusuna gelince hükümetler susmayı tercih etti. Biri hariç: Danimarka.

Danimarka Ulusal Sağlık Birimi Başkanı Soren Brostrom herkesin merak ettiği ancak en çok bekarların yanıt beklediği soruya hep net yanıtlar verdi.

Bekarların kahramanı Søren Brostrøm

Devlet için çalışmaya başlamadan önce bir jinekolog olan Brostrom Nisan 2020'de bu soruya basın toplantısında, "Elbette kovid-19 pandemisi döneminde seks yapabilirsiniz. Biz cinselliğe ihtiyacı olan varlıklarız. Seks sağlıklıdır, seks iyidir" yanıtını vermişti.

Devlete bağlı bir kurumun yetkilisi çıkıp pandemi boyunca bekarların bekar olarak kalmaya devam etmesi gerekmediğini söylüyordu.  

Danimarka devletinden bir yetkili seksten yana olduğunu açıklayınca bu bir anda viral halini almıştı. 

Brostrom'u şaşkına çeviren olay

Brostrom, kovid'in meni ya da vajinal sıvı ile bulaşmadığını ancak yakın fiziksel temasın virüsü soluma riskini beraberinde getirdiğini söyledi. 

Diğer ülkelerdeki tavsiyeleri de kontrol eden Brostrom, bu konuda tavsiyede bulunan birkaç kişiden biri olduğunu fark etti.

Bu duruma oldukça şaşıran Brostrom, "Neredeyse kimse kovid-19 pandemisinde güvenli seks konusunda tavsiyede bulunmamış. Bu beni şaşırttı çünkü seks bir insan sağlığı konusudur" dedi ve ekledi "Elbette çocuklara nasıl bakılacağını, hastalara nasıl yaklaşılacağını ve seks yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda tavsiyede bulunmalıyız."

Astra-Zeneca'ya dur diyen adam

Søren Brostrøm aynı zamanda Oxford'un Astra-Zeneca aşısına dur diyen adam olarak da biliniyor. Onun önderliğindeki kurul, Danimarka'da Astra-Zeneca aşısının kullanımını durdurma kararı almıştı.

Søren Brostrøm kimdir?

Søren Brostrøm, Danimarka Sağlık Otoritesi'nin şu anki Genel Müdürü olarak görev yapan kadın doğum ve jinekoloji konusunda uzmanlaşmış Danimarkalı bir doktor-bilim adamıdır. Mayıs 2021'de Brostrøm, Dünya Sağlık Asamblesi tarafından Dünya Sağlık Örgütü Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi.

Danimarka Kovid-19 Pandemi