Koronavirüs pandemiye dönüşür mü?

Koronavirüs pandemiye dönüşür mü?

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus'un "pandemi" açıklamasının ardından pandeminin ne olduğu merak edilmeye başlandı. Peki pandemi nedir? Koronavirüs, pandemi kategorisinde değerlendirilir mi?

Çin'de ortaya çıkan koronavirüs şu ana kadar 30'dan fazla ülkede görülürken, bu virüs kaynaklı hastalığın pandemiye dönüşmesinden endişe ediliyor. Bu endişenin ardından Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ölümcül koronavirüsle ilgili yaptığı açıklamada pandemi kelimesini kullanmanın gerçeklere uymadığını söyledi. Peki pandemi nedir? Koronavirüs pandemiye dönüşür mü? 

Koronavirüsten kaynaklanan ve Covid-19 adı verilen salgın, henüz pandemik hastalık kategorisine alınmış değil. Ancak uzmanlar, virüsün mevcut hızıyla yayılması halinde, kısa bir süre içinde pandemi ilan edilebileceğini söylüyor.

PANDEMİ NEDİR?

Dünyanın büyük bir bölümünü etkileyen salgınlara pandemi adı verilir. 2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti.

BİR HASTALIĞIN PANDEMİ OLABİLMESİ İÇİN KRİTERLER NELERDİR?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

-yeni bir virüs olması

-insanlara kolayca geçebilmesi

-insandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması

PANDEMİ NASIL İLAN EDİLİR?

Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılıyor. Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi tanımındaki aşamalardan sonuncusuna henüz geçmiş değil. 

İnsanlar arasında yayılan koronavirüs, Çin'in komşularının büyük bir bölümünde görülüyor. Ancak pandemi olabilmesi için istikrarlı bir şekilde, dünyanın farklı noktalarında, kitleler üzerinde görülmeye başlaması gerekiyor.

KORONAVİRÜS PANDEMİYE DÖNÜŞÜR MÜ?

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ölümcül virüsle ilgili yaptığı açıklamada pandemi kelimesini kullanmanın gerçeklere uymadığını fakat korkuya neden olabileceğini söyledi. Ghebreyesus, koronavirüsün Çin dışındaki yayılma hızının halen "az ve yavaş" olduğunu ifade etti.

Pandemi koronavirüs