Online alışveriş bizi neden bu kadar mutlu ediyor?

Web Özel
Online alışveriş bizi neden bu kadar mutlu ediyor?

Online alışveriş, dünyanın en büyük alışveriş merkezlerinde gezinmekten heyecan duyanlar için kim zaman bir hobi ya da bir kaçış... İnternetten bir şeyler satın alırken yüz yüze alışverişlerden daha fazla haz duyduğunu söyleyenlerin sayısı az değil. Peki online alışverişte bizi bu kadar çeken ne?

Corcoran Harel, 53 yaşında ve Los Angeles'te 40 yaş üzeri kadınlara hitap eden bir yaşam gazetesi çıkarıyor. Harel, uzun yıllardır internetten alışveriş yaptığını ve en sevdiği online mağazalarda indirim olduğunda çok heyecanlandığını söylüyor. Bilgisayarının başında alışveriş yaparken odaya aileden biri girdiğinde, “İndirim! İndirim yakaladım!” diyerek heyecanını gösterdiğini anlatıyor.

Peki, internetten sipariş vermek bizi neden bu kadar mutlu ediyor? Uzmanlar, online alışverişin ardında yatanları açıklıyor ve “alışveriş sepetinizi” hafifletecek bazı tavsiyelerde bulunuyor.

ONLINE ALIŞVERİŞ COVID-19 SIRASINDA ARTTI

Online alışveriş, bir “yenilik” olmaktan “normale” döneli yıllar oldu. Mesela, Amazon kurulalı neredeyse 30 yıl olacak. 1995'te kurulan şirket, online kitapçı olarak piyasaya girmişti. Bugün sitenin ABD pazarında dakikada 7 bin 400 ürün satıldığı ifade ediliyor. Tabii bunda pandemi zamanında değişen tüketim alışkanlıklarının payı oldukça yüksek.

ABD'de perakende piyasasının nabzını tutan Yıllık Perakende Ticaret Araştırmaları'nın (ARTS) verilerine göre, ülkedeki e-ticaret satışları, 2019'da 571 milyar dolar iken, 2020'de bu meblağ 815 milyar dolara yükseldi. Bu yükselişte insanların kapalı mekanlara girmek istememesi önemli bir pay sahibi. Fakat uzmanlar bunda ayrıca insanların kendini teskin edici davranışlara yönelmesinin de payı olduğunu belirtiyor.

Online alışveriş bizi neden bu kadar mutlu ediyor? - Resim : 1
Uzmanlar, bir şeyler satın almanın kendi üzerimizde kontrol ve yetki hissi sunduğunu söylüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Tüketim Psikolojisi Dergisi'nde 2014'te yayımlanan bir araştırma ise alışveriş yapmanın insanları bir anda daha mutlu ettiğini ve üzüntüyle mücadeleye katkı sunduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan uzmanlar, bir şeyler satın almanın kendi üzerimizde kontrol ve yetki hissi sunduğunu kaydediyor.

Southern California Üniversitesi'nin psikoloji bölümünden araştırma görevlisi Jorge Barraza bütçemizi aşmayacak harcamalar yapmanın geçici de olsa bir kontrol hissiyatı yarattığını ve üzüntüyü hafiflettiğini dile getiriyor.

ONLINE ALIŞVERİŞİN MUTLULUĞU NEDEN DAHA FARKLI?

Psikolog ve Alabama Üniversitesi misafir doçentlerinden Joshua Klapow ise online alışverişin yüz yüze iletişimdeki zevki daha kuvvetli bir seviyeye taşıdığına işaret ediyor. Kendisinin de en son internetten 3 tane şişme havuz, bir tane katlanabilir çırpıcı, iki kavanoz badem ezmesi ve 20 kilogram kuş yemi aldığını vurgulayan Klapow, sözlerine şöyle ediyor:

“Yüz yüze alışverişle kıyasladığınızda, online alışveriş daha tatmin edici bir alışveriş türü. Uyuşmazlıklar ve engeller daha az. Ayrıca nasıl davrandığınızın da pek bir önemi yok ve seçenekleriniz fazla.”

Online alışveriş bizi neden bu kadar mutlu ediyor? - Resim : 2
Hemen sonuç getirecek eylemlere yatkın olmamız, online alışverişteki tatmini artırıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Klapow, yüz yüze alışveriş yapabilmek için bir yere gitmemiz, bazen oraya nasıl gideceğimizi öğrenmemiz ve aradığımız şeyi bulmak için “bir dünya yürümemiz” gerektiğini dile getiriyor.

Pennsylvania Üniversitesi'nde nörobilim araştırmaları yürüten Joseph Kable ise, online alışverişte birçoğumuzun o çok arzuladığı hızlı tatmin hissiyatının mevcut olduğuna vurgu yapıyor. Kable, insanlar ile hayvanların hemen sonuç getirecek eylemleri, gelecekte sonuç verecek eylemlere tercih etme eğiliminde olduğunu söylüyor. Kable, “O nedenle iyi şeyleri bir an önce gerçekleştirmeyi ve kötü şeyleri de olabildiğince ileriye ertelemeyi tercih ederiz” diyor.

Online alışverişin bir de “teslimat tatmini” boyutu var. Klapow, bir kargoyu beklemenin heyecanını bayramı beklemenin heyecanına benzetiyor.

ONLINE ALIŞVERİŞ TAVSİYELERİ

Barraza, online alışveriş problemi yaşadığını düşünen kişiler için tek bir çözüm olmadığını vurguluyor ve alışverişlerinizin hayat kalitenizi olumsuz etkileyip etkilemediğini kendinize sormanızı öneriyor.

Online alışveriş bizi neden bu kadar mutlu ediyor? - Resim : 4
İnternetten fazla alışveriş yaptığınızı düşünüyorsanız ödeme yapmadan önce sepetinizdeki ürünlere bir göz atın. Fotoğraf: Shutterstock

İnternetten fazla alışveriş yaptığınıza dair endişeleriniz varsa şu tavsiyeleri hayata geçirebilirsiniz:

📌Ödeme yapmadan önce sepetinizdeki ürünlere bir göz atın ve kendinize “Buna ihtiyacım mı var, yoksa bunu istiyor muyum” diye sorun.

📌Bilgisayar ekranınıza hatırlatma notları yapıştırın. Notlara aylık bütçenizi yazabilirsiniz.

📌Alışveriş yaptığınız sitelere kart bilgilerinizi kaydetmeyin. Böylece, kart bilgilerinizi girerken alışverişinizi gözden geçirebilirsiniz ve hatta cüzdanınıza ulaşmanın zor gelmesi halinde gereksiz siparişlerinizden vazgeçebilirsiniz.

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı Time'da "Why Online Shopping Makes You So Happy" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

ekonomi e-ticaret online alışveriş