Miyom genetik mi? Tedavisi var mı?

Miyom genetik mi? Tedavisi var mı?

Rahmin kas dokusundan kaynaklanan iyi huylu tümörler olarak tanımlanan miyomlar kadınlarda oldukça sık görülüyor. Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş, kadınların yüzde 20'sinde görülen miyomun belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Nermin Köşüş ve Doç. Dr. Aydın Köşüş, “Miyom kadınların yüzde 20’sinde görülen, rahimden kaynaklanan iyi huylu tümörlerdir. Hormon bozukluğu ve genetik yatkınlığı olan kadınlarda rahimdeki kas hücrelerinden gelişen oluşumlardır. Rahimde miyom olan hastalarda ailesel yatkınlığın etkisi olduğu düşünülmektedir. Annesinde ya da kız kardeşinde miyom görülen kadınlarda miyom daha sık görülmektedir" uyarısında bulundu.  

DOÇ. DR. Köşüş, genetik faktörler dışında miyom riski taşıyanlar için şunları söyledi:

"Yine çevresel faktörler ve beslenme şeklinin de miyom gelişiminde etkili olduğu düşünülmektedir. Endüstrinin gelişmesi ile birlikte pek çok üründe östrojeni taklit eden kimyasallar bulunmaktadır. Kozmetikler, tuvalet malzemeleri (sabun, diş macunu vb), ilaçlar, plastik kaplar gibi pek çok ürün vücuda östrojen yüklenmesine neden olabilir. Ağırlıklı olarak kırmızı etle beslenenlerde ve aşırı kilolu kadınlarda miyom gelişme riski daha fazladır. Sebze ve meyve ile beslenme rahimde miyom riskini azaltır."

Miyomların her zaman şikayete neden olmadığını da belirten Köşüş, "Bazen başka bir şikayetle gelen hastada tesadüfen yapılan ultrasonda tespit edilir. Büyük miyomlarda aşırı kanama, kasık ve bel ağrıları, kabızlık yada sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Özellikle miyomun bulunduğu yere göre şikayetler değişir. Rahim içindeki miyomlarda (submüköz miyom) aşırı kanama ya da sık kanama daha fazla görülürken, rahim duvarından dışarıya doğru büyüyen miyomlarda (intramural miyom) bağırsak ya da idrar torbasına bası şikayetleri daha ön planda olmaktadır. Subseröz miyomlar çoğunlukla kanama problemi yapmazken büyük olanlarda çevre dokulara baskıya bağlı şikayetlere neden olabilir. Yerleşim yerine göre bazı miyomlar gebe kalmayı engelleyebilir ya da geciktirebilir” dedi.

KİMLER MİYOM AMELİYATI OLABİLİR?

Dr. Köşüş, miyomu olan her hastada ameliyatın hemen düşünülmediğini söyledi. Köşüş, miyom ameliyatıyla ilgili şu önemli bilgileri paylaştı.

  • Aşırı kanaması ve bası şikayetleri olanlara ya da miyomu kısa süre içinde büyüyenlere ameliyat yapılabilir. 
  • Bazen sadece miyomu alırken, bazen de miyom ile birlikte rahmin alınması gerekebilir.
  • Miyom ameliyatının şekli hastanın yaşına, çocuk isteğine ve miyomun bulunduğu yere göre değişir. 
  • Rahim içindeki miyomlar histeroskopi dediğimiz alttan yapılan kapalı ameliyat tekniği ile kesi olmadan çıkarılır. Rahim duvarındaki miyomlar ise açık ameliyat ya da laparoskopi dediğimiz kapalı ameliyatlarla çıkarılabilir. 
  • Miyom ameliyatının süresi miyom sayısına ve büyüklüğüne bağlıdır. Tek miyom olan hastalarda genelde 60 dakika civarında ameliyat tamamlanır. Laparoskopi ile miyom ameliyatı olanlar ameliyat sonrası kısa süre sonra sosyal hayatlarına tekrar dönerler. 
  • Gebelerde sezaryen sırasında uygun olan miyomlar çıkarılabilir. Miyom ameliyatından sonra hastada tekrar miyom oluşması riski her zaman vardır. Özellikle alınamayacak kadar küçük olan miyomlardan daha sonra tekrar büyük miyomlar oluşabilir. 
  • Ameliyat olamayacak hastalarda miyomların büyümesini durdurmak ve bir miktar küçültmek için değişik ilaç tedavileri mevcuttur. Ancak bu ilaçlar hastayı suni olarak menopoza sokacağından daha çok ameliyat olamayacak hastalarda kullanılır. İlacı bıraktıktan sonra miyomlar tekrar büyümeye devam eder. Çocuk isteği olmayan hastalarda miyom embolizasyonu dediğimiz bir yöntemle miyomların küçültülmesi sağlanabilir. Ancak bu hastalarda yumurtalıkların zarar görebileceği, hastaların erkenden menopoza girebileceği riski belirtilerek, onayları alındıktan sonra bu işlem uygulanmalıdır.
  • Rahimdeki miyomu küçük olan ve herhangi bir şikayeti olmayan hastalara ise 3-6 ay aralarla takip önerilir.  

MİYOM AMELİYATINDAN SONRA BUNLARA DİKKAT! 

Miyom ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Dr. Köşüş, “Rahimde miyom tedavisi sonrası hastalarda miyomların zaman içinde tekrarlayabileceği belirtilmeli ve düzenli ultrason takiplerinin önemi anlatılmalıdır. Yine bu hastalarda gebelik düşünenlerde doğumun sezaryenle olması gerektiği, gebelik sırasında rahimde yırtılma olabileceği anlatılmalıdır” açıklamalarında bulundu.


miyom miyom ameliyatı