Johnson & Johnson bebek pudralarını 'asbest' tehlikesi nedeniyle geri topluyor

Johnson & Johnson bebek pudralarını 'asbest' tehlikesi nedeniyle geri topluyor

Johnson & Johnson şirketi, ürettiği bazı bebek pudralarına asbest bulaştığının tespit edilmesinin ardından ürünlerini geri topladığını duyurdu.

Dünyanın en büyük kişisel bakım ve ilaç şirketlerinden birisi olan Johnson & Johnson'ın ürettiği bebek pudralarının bir bölümüne asbest bulaştığı ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı medikal ürünler araştıran birim FDA tarafından tespit edildi. Johnson & Johnson bunun üzerine geçen yıl ürettiği #22318RB kodlu 33 bin ürünü gönüllü olarak geri topladığını duyurdu. Bu ürüne sahip olan kullanıcılar, marka ile iletişime geçip, para iade talebinde bulunabilecek. 

Hali hazırda hakkında açılan davalarla uğraşan Johnson & Johnson, FDA'nın tespit ettiği asbest oranının 0.00002’yi geçmediği, birimin bu tespitinin tüm ürünlerde asbest olacağını kanıtlamadığını öne sürdü. 

ASBEST NEDİR?

Isıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı lifli yapıda kanserojen bir mineraldir. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir.

Gemi, uçak, otomobil ve sanayide yararlanılan maddenin üç binin üzerinde kullanım alanı bulunuyor.

Son derece tehlikeli bir madde olan asbest, solunum ya da içme suyu yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açıyor. Asbestin neden olduğu hastalıkların arasında, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gösteriliyor.

DAVALAR, DÜNYA DEVİNİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Başı hakkında açılan davalardan kurtulmayan  Johnson & Johnson, aldığı anti-psikotik ilaçların memelerini büyüttüğü ve ilacın üzerinde bu konuda bir uyarının yer almadığını söyleyerek dava açan 26 yaşındaki Nicholas Murray'a 8 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum edildi.

Amerikalı bir çift, geçtiğimiz yıl Johnson & Johnson'a, pudralarında bulunan asbest yüzünden kanser oldukları gerekçesiyle dava açmış, New York Yüksek Mahkemesi, çifti haklı bularak şirketi 325 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Johnson & Johnson'ın hisseleri, asbest haberinin Aralık ayı ortasında Reuters'ta paylaşılmasının ardından yüzde 10 değer kaybetmişti. 

Johnson&Johnson asbest bebek pudrası