İnsan beyninin yeni bir sırrı aralanıyor! Östrojen ve hareket ilişkisi...

Web Özel ÖZEL HABERLER
İnsan beyninin yeni bir sırrı aralanıyor! Östrojen ve hareket ilişkisi...
Kadınlaraki östrojen seviyesinin hareket etmeleri ile doğrudan bir ilişkisi olabileceği ortaya kondu. Fotoğraf: Shutterstock

Yapılan yeni bir araştırma kadınlarda östrojen hormonunun arttığı dönemlerde hareket etme isteğinin daha fazla olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma kadın sporcuların performansları hakkında da farklı çalışmaların önünü açtı.

Yeni yapılan bir araştırma kadınların spor yapma alışkanlıklarına ilişkin enteresan bulgular ortaya koydu. Östrojen hormonunun kadınların hareketleri üzerinde etkili olduğu bulundu. Nature Dergisi’nde yayımlanan bir makaleye göre; insanlar ile aynı düzeyde hormon salgılayan dişi deney fareleri östrojen düzeyleri baskılandığı zaman hareketsizleşiyorlar.

Kadınların hareket etme davranışları yıllardır bilimin inceleme konusu. 1924 yılında fareler üzerinde yapılan başka bir deneye göre; dişiler yumurtlama döneminden önce fiziksel olarak aktif oluyorlar, libido seviyelerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Dişi memeliler bu dönemlerde çiftleşebilecekleri erkek hayvanları arıyor. Bilim insanları bu durumu dişilerde yumurtlama döneminde östrojen seviyesindeki artışa bağlıyor.

Psikoloji profesörü Holly Ingraham uzun yıllardır kadın psikolojisi ve metabolizma ilişkisi üzerine çalışıyor. Bilim insanı ve ekip arkadaşlarının asıl merak ettiği östrojenin beyin aktivitelerini nasıl şekillendirdiği.

ÖSTROJEN DÜŞÜKSE HAREKET YOK

Ingraham ve arkadaşları deney farelerine enjekte ettikleri kimyasallar ile östrojen alımını bloke ettiler, östrojen seviyeleri düşük olan deneklerin ciddi şekilde hareketsiz oldukları göze çarptı. Araştırmacılar daha sonra beyindeki melanocrotin-4 ve Mc4r genlerini inceledi, bu genler insan vücudunda kilo alımını kontrol ediyor. Araştırmalar sonucu östrojenin Mc4r geni üzerinde etkisi olduğunu gösterdi. Bu etki başka nöronlar vasıtası ile hareket halindeki hayvanların hızını belirliyor.

Nöroloji profesörü Doktor Tamas Horvath, bir nöroloji profesörü, aynı zamanda da bir jinekolog. Horvath bu araştırma sonrasında kadınların neden menapozdan sonra daha az hareket ettiklerinin de cevabının verildiğini söylüyor. Horvath fareler üzerinde yapılan araştırmanın daha geniş sonuçlara ulaşması için insanlar üzerinde de yapılması gerektiğini aktarıyor.

Doktor Ingraham’a göre ise östrojenin dişi farelerin beyninde gösterdiği etkilerin insan beyni için de çeşitli kimyasallar ile yapılabileceğini böylece gelecekte menopoz dönemindeki kadınların da daha hareketli olabileceğini aktardı. Pek çok araştırmacı belirli bir yaştan sonra insanların spor yapmasına engel durumlar üzerinde çalışmayı aydınlatıcı buluyor.

KÖTÜ DERECE YAPACAĞINA İNANIRKEN...

Doktor Ingraham, insanların eskisine göre daha uzun yaşadıkları için yaşlılıklarında başlarına gelenleri araştıracak daha çok zaman bulduklarını belirtiyor. Östrojen hormonu seviyesindeki düşüş kadınların kemiklerinin de zayıflamasına neden olabiliyor.

37 yaşındaki kış oyunları sporcusu Sarah Canney 2019’da İtalya’da katıldığı Dünya Karda Yürüme Şampiyonası öncesinde adet görmeye başladı. Sporcu kramplar ve yorgunluk sebebiyle şampiyonada kötü bir derece alacağını düşünürken dünya 9.’su oldu.

Kadın sporcuların performans iniş çıkışlarını araştıran çok akademik çalışma yok. 2011-2013 yılları arasında dünyadaki akademik spor külliyatının sadece yüzde 3’ü kadınlara dönük çalışmalardan ibaret.

PERİYODUNA GÖRE İDMAN AYARLANIYOR

Kadınların yumurtlama döneminden 14 gün önce östrojen hormonu vücuttaki en yüksek seviyesine çıkıyor. Bu metabolizmayı etkiliyor ve vücut karbonhidrat depolamaya başlıyor, bu dayanıklılık sporu yapan kadınlar için hiç iyi bir şey değil.

Yumurtlamadan sonra gelen süreçte östrojen yüksek kalırken, progesteron da devreye gidiyor. Bu aşamada yorgunluk başlıyor. Kalp atışları hızlanıyor, ve vücut ısısı artıyor. Egzersiz psikoloğu ve beslenme uzmanı Stacy Sims, “Bu aşamada sinir sisteminiz çöker, sodyum kaybetmeye başlarsınız” demekte.

Tarihin en başarılı kadın futbol takımlarından olan Amerikan milli futbol takımı da oyuncularının regl dönemlerinde daha iyi performans ortaya koyabilmeleri için diyet ve uyku takvimlerinde değişiklikler yapıyor.

Kaynaklar: Nature, New York Times, Washington Post

Kaynak: Web Özel