İki doz aşı Omicron üzerinde az etkili, 3. aşıya ihtiyaç var

koronavirüs İngiltere
İki doz aşı Omicron üzerinde  az etkili, 3. aşıya ihtiyaç var

İngiltere’de bulunan Cambridge Üniversitesi Tıp Fakültesi bilim insanları, 2 doz aşının Omicron varyantı üzerinde etkisinin düştüğünü ve üçüncü doz aşının kısa vadede Omicron üzerinde etkili olacağını açıkladı. 

Cambridge Üniversitesi bünyesinde bulunan Terapötik İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (CITIID), Omicron üzerinde yaptıkları çalışma sonucunda elde ettikleri bulguları Cuma günü paylaştı.

Bulgulara göre, Omicron insan akciğerlerinde kendini yetersiz ve verimsiz bir şekilde çoğalttığı için hastaneye yatış veya ölümcül riskin büyük oranda düştüğü tespit edildi.

Bilim insanları, iki doz mRNA veya Ad vektörlü aşıların Omicron üzerinde etkinliklerini de test ettiklerini ve iki doz aşının Omicron üzerinde zayıf kaldığını ancak mRNA bazlı 3. Doz aşının kısa vadede varyant üzerindeki etkisini yükselttiğini belirtti.

70 KAT DAHA HIZLI BULAŞIYOR

Hong Kong Üniversitesi Tıp Fakültesi, daha önce Omicron varyantının bulaşmadan 24 saat sonra Delta varyantından ve Kovid-19 virüsünden yaklaşık 70 kat daha fazla çoğaldığını ancak Omicron, akciğer dokusunda kendini 10 kat daha düşük kopyalayarak hastalığın şiddetini düşürdüğünü tespit etmişti.

 

Kaynak: İHA

İngiltere omicron varyantı