İdeal sünnet yaşı nedir? Sünnet çocukta travma yaratır mı?

Sünnet için yaz tatilini bekleyen aileler bir yandan hazırlıklarını sürdürürken, bir yandan da "İdeal sünnet yaşı nedir?", "Çocuğumuz sünnet sırasında travma yaşar mı?" endişesini yaşıyor.

Sünnet yapmak için genelde yaz tatilini bekleyen ailelerin telaşı başladı. Pandemi dolayısıyla şölen havasında geçen eski sünnet düğünleri artık düşünülmese de aileler, çocuklarının bu önemli gününün güzel geçmesini istiyor. Erkek çocuğu olan bazı anne babalar, "İdeal sünnet yaşı nedir?", "En uygun hangi aylarda sünnet yapılmalıdır?" ve "Çocuğumuz sünnet sırasında travma yaşar mı?" gibi sorularla endişeye kapılabiliyor.

İdeal sünnet yaşı nedir? Sünnet çocukta travma yaratır mı? - Resim : 1

"YENİDOĞANA SÜNNET YAPILMAMALI"

Doç. Dr. Levend Özkan,  sünnetin sosyolojik, psikolojik, geleneksel bir çok etkisi olduğunu, sünnet için ideal yaşın da ailenin inançlarına ve sünnete bakış açısına, çocuğun özel durumuna, tıbbi ya da anatomik yapısına ve çocuğun endişe haline göre değişebileceğini belirtti. 

Özkan, bazı ailelerin sünneti bir gelenek olarak görüp, "çocuk bilsin, hatırlasın" diye düğün gibi kutlamak istediğini, bazılarının da atlatılması gereken bir olay, bir mecburiyet gibi gördüğünü dile getirdi.

Doç. Dr. Özkan, yeni doğan sünneti ya da bebek sünnetinin hiç bir zaman doğar doğmaz sünnet anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, cerrahinin ana kurallarından birinin yeni doğmuş bir bebeğe, mecburi olmayan bir cerrahi işlemin yapılmaması olduğunu söyledi. 

İdeal sünnet yaşı nedir? Sünnet çocukta travma yaratır mı? - Resim : 2

"BEBEK SÜNNETLERİNİN 40'I ÇIKTIKTAN SONRA YAPILABİLİR"

Özkan, bebek sünneti yaptırmak isteyen ailelere, önce çocuğun bir rahatsızlığı olup olmadığının takip edilmesi önerisinde bulunduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Bebeğin ilk günlerdeki sıvı alışveriş dengesi kurulmalı. Sünnet için hiçbir acele yok. 'Doğar doğmaz olmazsa muhakkak bir narkoz söz konusu olur' diye bir şey de yok. O yüzden ailenin sünneti, doğum sonrasındaki bu panik durumunu, duygusal dönemi atlattıktan sonra planlaması uygun olacaktır. 

Bebekken sünnet yaptıracak ailelere bebek hareketlenmeden yaptırmalarını öneririm. 6-7 aydan itibaren bebeklerde ciddi bir hareketlenme başlar. O yüzden çocuğun anatomisi ve her şeyi uygunsa, bebek sünnetlerinin 40'ı çıktıktan sonra, çok da büyümeden yapılmasını öneririm. Diğer yandan çocuk bir yaşını geçtikten sonra iyice harekelenmeler artar, cerrahi işlem ve sonraki bakım zorlaşır. 3, 4, 5 yaşları benim sünnet için önermediğim yaşlardır." 

"SÜNNETİ ÇOCUKLARA DENEYİMLİ KİŞİLER ANLATSIN"

Özkan, günümüzde, "Çocuk travma olur mu?", "O yaşta sünnet olur mu?" gibi gereksiz bir korkunun ve paniğin söz konusu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Halbuki çocuğu korkutan şey, sünnet ve doktorlar değil. Çocuğu korkutan şey, ailenin ve çevrenin uygunsuz yaklaşımı. Eğer bir aile sünneti korkulacak bir olay gibi anlatıyorsa, çocuk bunu hemen algılar ve sünnetten korkmaya başlar. Ya da çocuk kötü bir şey yaptığında, 'Bak seni doktora götürürüm, iğne yaptırırım, bak doktor çok kızacak' şeklinde korkutursanız, bırakın sünneti, doktor korkusu bile olmamasını sağlayamazsınız. Sünnet, deneyimli bir kişi tarafından güzelce çocuğa anlatıldığında onlar için korkutucu bir şey olmayacaktır." 

Özkan, çocuğunu sünnet yaptıracak ailelerin aceleci davranmamaları gerektiğini vurgulayarak, araştırma yaparak, gerçekten bu konuda deneyimli birini tercih etmeleri gerektiğini önerdi. AA


sünnet