Hastalık bu kadar hafif seyrederken ölü sayıları nasıl 300'ü aşıyor?

Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs koronavirüs
Hastalık bu kadar hafif seyrederken ölü sayıları nasıl 300'ü aşıyor?
Covid-19'dan hayatını kaybeden vatandaşlar salgının ilk aylarında böyle gömülüyordu. Fotoğraf: AA-Şebnem Coşkun

Koronavirüs tablosuna göre dün ölü sayıları 285 gün sonra ilk kez 300'ü aştı. Peki hastalık aşılarla birlikte bu kadar hafif seyrederken can kaybındaki artış nasıl yorumlanmalı?

Türkiye Covid-19 pandemisinde sona gelip gelmediğini tartışmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün yaptığı açıklamada, "Gelecek hafta çarşamba günü mücadeleyi ve geldiğimiz noktayı bundan sonra ne olacağını anlatacağımız bir basın toplantısı yapacağız. Maskeyi nerede daha önemle takmamız gerektiğini anlatacağım" dedi.

Avrupa’da pek çok ülke maske zorunluluklarını kaldırıyor. Omicron ile birlikte vaka sayılarında anormal artışlar yaşansa da aşılarla birlikte hastalık daha hafif seyretmeye başladı.

Hastalık daha hafif seyretmeye başladı ancak ölü sayıları 285 gün sonra 300 barajını aştı. Günlük vefat sayıları 15 Şubat 2021 itibarıyla 309 kişiye ulaştı. Peki hastalığın şiddeti hiç olmadığı kadar hafif seyrederken can kaybı nasıl bu kadar yüksek olabiliyor?

Hastalık bu kadar hafif seyrederken ölü sayıları nasıl 300'ü aşıyor? - Resim : 1

Halk sağlığı uzmanı Profesör Doktor Gül Ergör, “Ölen 300 kişiyi 20 Ocak'tan itibaren düşünürsek, yükselen vakaların arkasından 20 gün sonra yani ocak sonu hasta olanlar” diyor.

VAKA DÜŞERSE ÖLÜM ŞUBAT SONUNDA DÜŞER

Ergör’e göre; vakalarda gözle görülür bir düşüş yaşanırsa bunun ölüm tablosuna yansıması şubat sonu itibarıyla görülecek. Profesör Ergör sözlerini, “Vakaların artışının ölümlere yansımasını görüyoruz. Yoksa şu anda beklenen bilinen bir şey bu” diyerek tamamladı.

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı olarak toplamda ne kadar vatandaşın hayatını kaybettiği tam olarak bilinmiyor çünkü 2020 yılına ait ölüm istatistikleri açıklanmadı. Ancak 2021 yılında Türkiye’nin nüfusu artarak 84.6 milyon kişiye yükseldi ve ülke olarak ortalama yaşımız 33’ün üstüne çıktı.

'MEZARLIK KAYITLARINA BAKIYORLAR'

Peki nüfustaki bu artış oranında Covid-19 ölümlerinin ne kadar etkisi var? Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sinan Türkyılmaz geçen hafta Haberglobal.com.tr’den Cihat Aslan’a yaptığı açıklamada iki yıldır ölüm istatistiklerinin açıklanmadığını, koronavirüsle ilgili ölüm sayılarının azımsanmayacak kadar çok olduğunu, bazı araştırmacıların ise mezarlık kayıtlarına bakarak toplam Covid-19 ölümlerini tahmin etmeye çalıştığını söyledi.

'KISA SÜRE İÇERİSİNDE ENTÜBE OLUYORLAR'

Bu vatandaşların bağışıklıklarının düşük olduğu için hastalığı atlatmakta zorlandıklarını anlatan Köksal, “Maalesef yaşamlarını kaybediyorlar. Çünkü kısa süre içerisinde entübe oluyor bu hastalar ve o aşamadan yaşama dönmeleri pek mümkün olmuyor. Bu şekilde giderse bu, ileri yaştaki, kronik hastalıkları olanları ve hatırlatma dozunu olmamış ya da hiç aşı yaptırmamış olanları virüs nedeniyle kaybetmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

'ÇOK DİKKATLİ OLMAMIZ GEREKİYOR'

Prof. Dr. İftihar Köksal, "Çok dikkatli olmamız gereken bir dönem yaşıyoruz. Bunun da sebebi maalesef aşılılarda hafif seyrettiği için özellikle aşı yaptırmışlar, gençler çok dikkat etmiyorlar. Evlerindeki ileri yaşlardaki kişilere ve beraberinde lösemi, lenfoma, kanser hastaları, organ nakli hastaları gibi hastalara virüsü bulaştırıyorlar” diyor.

Kaynak: Web Özel

Koronavirüs salgını koronavirüs vaka sayıları Covid-19