Halk Sağlığı Genel Müdürü Kara: Aşı, dünyada belki de en iyi olduğumuz konu

Sağlık Bakanlığı
Halk Sağlığı Genel Müdürü Kara: Aşı, dünyada belki de en iyi olduğumuz konu

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatih Kara, Türkiye'nin koronavirüsle mücadelede dünyada en fazla aşı yapan 7. ülke olduğunu belirterek, "Aşı koruma sistemimiz yurt dışındaki seminerlerde anlatılıyor. Aşı dünyada belki de en iyi olduğumuz konudur" dedi.

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Fatih Kara, aşılama programında gelinen son durumu Meclis Dilekçe Alt Komisyonu'nda paylaştı.

"22 MİLYONU GEÇMİŞ DURUMDAYIZ"

Aşı tablosunda, güncel sayıların anlık olarak takip edildiğini söyledi.

"Dünyada en fazla aşı yapan 7. ülkeyiz. Aşı dozu olarak baktığımızda 200'den fazla devlet arasında 7. sıradayız. Aşılamada şu an için 22 milyonu geçmiş durumdayız."

"AŞILAMA SİSTEMİMİZ DÜNYAYA ÖRNEK"

Fatih Kara, Türkiye'nin aşı koruma sisteminin de dünyada örnek gösterildiğini şu sözlerle anlattı:

"Global aşı firmalarından biri şunu söyledi: "Sizin aşı sisteminizi ben dünyanın başka yerlerindeki seminerlerde sunumlarda anlatıyorum" dedi. Fabrikadan çıktığından itibaren data loggerlar içine yerleştiriliyor, aksaklık varsa iade ediliyor, ondan sonraki süreçte ısı ve elektrik kesintileri açısından anlık takip edilen sistemle takip ediyoruz.

"TÜRKİYE'DE 19 AŞI ÇALIŞMASI VAR"

Kara, Türkiye'de birkaç üniversitede 19 ayrı aşı çalışması olduğunu kaydederek, "Dünya Sağlık Örgütüne de kayıtlı bunlar. Faz 3 aşamasına geçmiş olanlar var, faz 1 aşamasına geçmiş olanlar var, hayvan deneyleri yürütülmekte olan var, mRNA aşısı da var çalışmaları devam eden; yani dünyada hangi aşı varsa onların tamamıyla ilgili aşılama, aşı üretim çalışmaları ülkemizde var" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye getirilen Kovid-19 aşılarının, tasarlanan özel odalarda eksi 80 derecede saklandığını anımsatan Kara, şöyle konuştu:

"Bizim içine forklift girecek kadar büyük eksi 80 dolaplarımız, yani alanlarımız var. Eksi 80 ile ilgili süreçler bugüne kadar herhangi bir aksama olmadan işletiliyor. Şunu çok net söylüyorum; aşı dünyada belki de en iyi olduğumuz konudur. Global aşı firmalarının yetkililerinde biri, 'Ben sizin aşı sisteminizi dünyanın başka yerlerindeki seminerlerde, sunumlarda anlatıyorum.' dedi. Bu sistem; aşı, fabrikadan çıktığı andan itibaren içine data loggerlar (veri kaydedici) yerleştiriliyor. Depomuza geldiğinde data loggerlar okunuyor. Data loggerlarda herhangi bir aksaklık varsa 'Kusura bakmayın.' deyip iade ediliyor. Ondan sonraki süreçte de nakil araçlarımızda, dolaplarımızda, aile hekimliklerimizde ısı açısından anlık olarak takip edilen bir sistemle biz bunları takip ediyoruz."

Kaynak: AA