Edirne'de randevuyu valilik alıyor, Sultanbeyli'de ekipler sokak sokak geziyor!

koronavirüs
Edirne'de randevuyu valilik alıyor, Sultanbeyli'de ekipler sokak sokak geziyor!

Devlet ve sağlık otoriterleri tarafından şiddetle tavsiye edilse de aşı yaptırmak yasal bir zorunluluk değil. Yerel yönetimler ise vatandaşların aşıdan kaytarmaması için elinden geleni yapıyor. Edirne'de valilik halk için randevu alıyor, İstanbul Sultanbeyli'de aşı ikna timleri sokak sokak geziyor.

Covid-19 ile mücadele kapsamında ülke genelinde aşı uygulaması hız kesmeden devam ediyor. Bugüne kadar yaklaşık 31 milyon vatandaş bir doz, 14 milyon vatandaş da iki doz aşı yaptırdı.

Koronavirüs salgınına karşı başlayan aşılama çalışmaları yaş sınırının 18'e düşmesiyle birlikte hız kazandı. Ancak aşılamanın önündeki en büyük engel aşı karşıtlığı. Türkiye'nin çeşitli il ve ilçelerinde aşılanmanın hızlanması ve aşı yaptırmak istemeyenlerin ikna edilmesi için birçok kampanya ve çalışma yürütülüyor.  

Edirne'de randevuyu valilik alıyor, Sultanbeyli'de ekipler sokak sokak geziyor! - Resim : 1

"AŞI ÇAĞRI MERKEZİ"

Nüfusuna göre en çok aşılmanın yapıldığı kent olan Edirne'de, Sağlık Müdürlüğünce kurulan Aşı Çağrı Merkezi bu başarıda en büyük role sahip. Edirne, Türkiye'de nüfusuna oranla en fazla kişinin aşılandığı kentler arasında yüzde 29,32 aşılama oranıyla ilk sırada yer aldı. 

Yakalanan başarıda katkısı büyük olan Aşı Çağrı Merkezi, 24 saat esasına göre görev yaparak vatandaşların, her türlü sorusunu cevaplandığı, aşılama için sağlık kuruluşlarına gelemeyecek olanlar için evlere aşı ekibinin gönderilmesinin sağlandığı ve aşıdan çekinenlerin kafasındaki soruları yanıtlanarak ikna ediyor.  

Nüfusu 411 bin olan Edirne’de bugüne kadar 120 bin 867’si birinci doz, 89 bin 443’ü ikinci doz olmak üzere 210 bin 310 doz aşı yapıldı.

SULTANBEYLİ

"AŞI İKNA EKİPLERİ"

Sultanbeyli Kaymakamlığı’nın kurduğu ‘Aşı ikna ekipleri’ koronavirüs aşısı yaptırmak istemeyenlerle tek tek görüşüp aşı olmalarını sağlıyor. Bilimsel temeli olmayan ve sosyal medyada yayılan safsatalarla beslenen bu yönelime karşı, yetkililer aşı timleri kurdu.

O timlerden biri de Sultanbeyli’de sokak sokak dolaşarak aşı olmak istemeyenleri aşıya ikna ederek hastaneye götürüyor. Sultanbeyli Kaymakamlığı’nın oluşturduğu ‘Aşı ikna ekipleri’nde kamu kurum müdürleri, sağlık çalışanları, muhtarlar, okul idarecileri, öğretmenler ve cami imamları yer alıyor. Ekipler, aşı olmak istemeyen vatandaşları tek tek ziyaret ederek aşıyla ilgili bilgilendirmelerde bulunup, ikna edilen vatandaşları da hastaneye götürüyor.

KONYA

"TERREDDÜTLERİ GİDERİYORLAR"

Konya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan aşı ikna ekibi de, sıraları geldiği halde randevu oluşturmayan ve aşılarını yaptırmayan vatandaşlar ile görüşerek, tereddütlerini gidermeye çalışıyor. Vatandaşlarla görüşen ekipler, onların tereddütlerini gidermeye çalışıyor. Aşı sırasının geldiğinden haberi olmayan ya da nasıl randevu oluşturacağını bilmeyen vatandaşlarıda yönlendirerek randevu almalarını sağlıyor. 

"TARLALARA GİDEREK İKNA EDİYORLAR"

Antalya İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 35 kişilik aşı ikna ekibi de, hem telefonla arayarak hem de evlere, tarla ve seralara giderek aşı yaptırmayanlarla görüşüyor.

Hava sıcaklığının 35, nem oranının zaman zaman yüzde 90'lara ulaştığı kentte, tulumlarını giyen, maskelerin üzerine koruyucu siperlik takan ekip, tarlada, serada hasat yapanların adreslerine gidiyor.

Gece gündüz demeden sıcak hava ve yüksek neme rağmen fedakarca çalışan ekip, çeşitli endişeleri olduğu için aşı yaptırmayan 4 bin 240 kişiyi ikna ederek, aşılanmasını sağladı.

ANAYASA NE DİYOR?

Kasaroğlu Hukuk Bürosu tarafından hazırlanan bilgilendirme notunda Anayasa’nın ‘kişinin dokunulmazlığı maddi ve manevi varlığı’ başlıklı 17. maddesinin 2. fıkrasında yer alan, “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz; rızası olmadan bilimsel ve tıbbi deneylere tabi tutulamaz” düzenlemesine atıf yapılıyor.

Hukukçulara göre devletin aşıyı zorunlu tutmadığı bir durumda iş yerleri çalışanlarına aşı olmamaları durumunda herhangi bir yaptırımda bulunamaz.

"AŞI OLMAYANI ALMAYIN"

Aşı olmayanlar iş yerlerine alınmayacak tartışmaları sürerken Antalya, Serik Kaymakamı Mehmet Kurdoğlu ve Serik Kaymakamlığı İlçe Sağlık Müdürlüğü Merve Onuk imzası ile yayımladı. 

Serik Kaymakamlığı tarafından dağıtım yerlerine gönderilen resmi yazı kapsamında Antalya'nın gözde tatil beldeleri arasında yer alan ve çok sayıda otele ev sahipliği yapan Serik'te çalışmak isteyen kişilerin aşı olmaları zorunlu tutulmuş oldu. 

gokhan.kam@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: Milliyet, AA

Kaynak: Web Özel

Aşı randevusu nasıl alınır Hangi aşı daha iyi?