Yaş düşünce aşılama hızı neden düştü? Söylentiler, yaz izinleri, hasta olanlar...

koronavirüs
Yaş düşünce aşılama hızı neden düştü? Söylentiler, yaz izinleri, hasta olanlar...

Sahada olan hekimlerin gözlemlerine göre günlük aşılamada rekor sayıları gördükten kısa bir süre sonra aşıya gelen insanların sayısında bir miktar düşüş oldu. Bunun sebebi şimdilik söylentilere inananlar, yaz izinleri ve yaş grubuna bağlı Covid geçirenlerin çokluğu gibi unsurlara bağlanıyor...

GAMZE BAL-GÖKHAN KAM

Aşılamada yaş sınırının düşmesiyle günlük 1 milyon dozların yapıldığı Türkiye'de, 20'li yaşların aşılanmaya başlamasıyla bu hız düştü. Türkiye, 14-20 Haziran arasında Çin ve Almanya’yı geride bırakarak, aşılama hızında en yüksek performansı gösteren ülke olmuştu. 

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Aşı için kocaman bir yer ayarlamıştık. Geçen haftaya göre aşıya gelenlerin oranı neredeyse yüzde 50 azaldı. Geçen hafta üç odada aşılama yapıyorduk, dün tek odaya düştük" dedi.

Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Profesör Doktor Zafer Kurugöl günlük aşılamanın her zaman 1 milyon hızında devam edemeyeceğini söylüyor.

18 Haziran 2021 tarihinde günlük 1 milyon 582 bin 232 ile günlük aşı rekoru kırıldı. Dün ise günlük rakam yine çok iyi bir seviye olan 1 milyon doz civarına geriledi. Peki bu gerilemenin sebebi ne? Aşıda neden bir miktar da olsa yavaşlık görüldü? 

Peki aşıda yaş gruplarının hızlıca aşağı düşmesinin sebebi, aşıya ilginin azalması olabilir mi? Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Doktor Çiğdem Arslan sebebi henüz bilmediklerini söylerken, “Aile Sağlığı Merkezi'nde çalışan arkadaşlarım azaldığını söylüyor. Ama nedenlerini henüz net olarak bilmiyoruz. Bölgesel olabilir, izne çıkmış bir kesim olabilir, aşı ile ilgili bilim dışı söylemlerden etkilenilmiş olabilir” ifadelerini kullandı.

Yaş düşünce aşılama hızı neden düştü? Söylentiler, yaz izinleri, hasta olanlar... - Resim : 1

‘18 YAŞLA TEKRAR HIZLANABİLİR’

Arslan aşılamanın 18 yaşa inmesiyle birlikte tekrar hızlanmasını bekliyor. İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Recep Koç Biontech’in gençlerde kalp kası iltihabı yaptığına dair haberlerin gençlerde aşıya karşı bir tereddüt oluşturduğunu söylüyor.

Koç, "Bazı gençlerin, 'hasta olmuyoruz', 'hafif atlatıyoruz' diye kendilerine güvenleri var. O yüzden biz hasta olmayız, daha önce olmadık diye aşı olmak istemiyorlar. Virüsün hangi bünyede nasıl etki yapacağını bilmiyoruz. Onun için herkesin aşı yaptırmasını istiyoruz." İfadelerini kullanıyor.

Doktor Arslan’a göre gençlerin bir kısmı aşı olmadan hastalığı geçirdiği için zaten randevu alamıyor bu da aşılama hızının düşmesinde bir unsur.

PFIZER-BIONTECH’E İLGİ VAR

Türkiye aşılamaya Sinovac ile başlasa da daha sonra devreye giren Pfizer-Biontech aşısına da ilgi büyük oldu.

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Profesör İsmail Cinel, Biontech aşısının koruyuculuk oranı daha yüksek olduğu için Sinovac’a göre daha fazla ilgi gördüğünü söylüyor.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bülent Ertuğrul’a göre de Biontech, Sinovac’a göre daha fazla yapılıyor.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Üyesi Doktor Çiğdem Arslan ise Pfizer-Biontech aşısının Sinovac’a göre daha fazla yapıldığını ancak ön yargılardan dolayı bazı insanların mRNA teknolojisini kavrayamadığını ve bu yüzden Sinovac’a yöneldiklerini söylüyor.

İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doktor Recep Koç, Sinovac aşısının biraz unutulduğunu ifade ederken, “Biontech'in bazı yan etkilerini okuyup da çekinen bir grup ise Sinovac istiyor” değerlendirmesinde bulundu.

kaç kişi aşı oldu