Diyet yaparken sakın bu hatalara düşmeyin
Kimi zaman sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmak, kimi zaman ise kilo vererek forma girmek amacıyla başladığımız diyetler yanlış bir yol izlenerek uygulandığında amacından saparak vücuda zarar verebiliyor. İşte diyet sırasında muhakkak kaçınmanız gereken 8 hata...
Kış mevsimiyle birlikte başlayan hareketsizlik, vücuda kilo olarak dönüyor. Yaz için geri sayım yaptığımız şu günlerde ise kuşkusuz en büyük pişmanlıklarımızdan biri, hareketsiz kaldığımız o günlerde iştahla yediğimiz yemeklerin, tatlıların, beden hanemize kalori olarak yazılması ve artan kilolarımız.
Çoğunlukla kilo vermek, kimi zaman ise sağlıklı ve dengeli bir yaşam formu kazanmak amacıyla uyguladığımız diyetler ise, amaçladığımız hedef için rehberimiz oluyor. Ancak bilinçsizce diyet yapmamak, sağlığımıza zarar vermemek için uzak durmamız gereken önemli bir konu. Çünkü bu süreçte farkında olmadan ya da iyi geleceğini düşünerek yaptığımız bazı yanlışlar zayıflama sürecini uzatabiliyor ya da normal beslenme alışkanlıklarımıza döndüğümüzde verdiğimiz kiloları fazlasıyla geri almamıza neden oluyor. Peki en sık düştüğümüz 8 hata ne?
Düşük kalorili diyetler
Çok düşük kalorili diyetler yapmak ilk aşamada tartıya yansıyan rakamlarla size kendinizi iyi hissettirse de bir süre sonra bu rakamların gerçek sonuçlar olmadığını görürüz.
Genellikle sıvı formda ya da tek tip besin grubu içeren bu diyetler daha çok sıvı ve kas kaybıyla sonuçlandığı için verilen kilolar aynı hızla geri alınıyor. Bunun yanı sıra vücudun enerji harcaması bu düzeye uyum sağladığı için çok düşük kalorili diyetler metabolizmanın yavaşlamasına ve bunun sonucunda kiloların yavaş verilmesine neden oluyor.
Doğrusu: Uzun vadede ağırlık kaybı sağlamaması ve sürdürülebilir olmaması nedeniyle çok düşük kalorili diyetlerden kaçının. Acele etmeden gereksinimlerinize uygun bir beslenme planıyla bu süreci ilerletin. Bireysel farklılıklardan dolayı kişiden kişiye değişse de ideal ağırlık kaybı haftada 0.5-1kg arasında olmalı.
Yağsız beslenmek
Diyet sürecinde kalori açığı sağlamak için tüm besin ögelerinde olduğu gibi yağ alımı da bir miktar kısıtlanıyor. Ancak kalori miktarını düşürmek için yemekleri yağsız pişirmek, omega 9 yağ asitleri ve E vitamininden zengin olan zeytinyağı gibi sağlıklı yağları alamamanıza neden olduğu gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini de olumsuz yönde etkiliyor.
Uzun vadede sağlığı olumsuz etkileyen bu durum, diyet sürecinde bir süre sonra kilo kaybının da durmasına ya da yavaşlamasına neden olabilir.
Doğrusu: Diyet yaparken, gereksinimlerinize uygun şekilde, bir porsiyonu yaklaşık 45 kcal olan zeytinyağı, avokado, ceviz, badem ve fındık gibi yağlı tohumlar tüketerek sağlıklı yağ asitlerinden zengin beslenebilirsiniz. Ancak yağ grubundaki bu besinlerin enerji içeriği unutulmamalı ve aşırı miktarlarda tüketimden kaçınarak diyete eklenmeli.