Çocuklarda görülen bu belirtiler, löseminin habercisi olabilir
Kemik iliğindeki kan hücrelerinin anormal olarak büyüdüğü bir kanser türü olan lösemi, çocuklar arasında en sık görülen hastalıkların başında yer alıyor. Birtakım belirtilerle kendini ele veren lösemide erken teşhis hayati önem taşıyor.
Çocuklarda düşmeyen ateş, birçok farklı sebepten kaynaklanabilir ve lösemi bu sebeplerden biri olabilir. Açıklama, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erol Aynacı'dan geldi. Aynacı, "Geçmeyen yorgunluk ve ciltte morartılar hastalığın en belirgin semptomlarını oluştururken, erken tanı ve doğru tedavi planlaması lösemi ile mücadelede önemli rol oynuyor" dedi.
Dr. Erol Aynacı, geçmeyen yorgunluk ve ciltte morartılar hastalığın en belirgin belirtilerini oluştururken, erken tanı ve doğru tedavi planlaması lösemi ile mücadelede önemli rol oynadığını da ekledi ve sözlerine şöyle devam etti:
“Çocuklarda 3 günden daha uzun süren ilaç kullanımına rağmen düşmeyen yüksek ateş tıbbi tedavi süreci gerektiren bir duruma işaret edebilir.
Halk arasında kan kanseri olarak bilinen çocukluk çağı kanserleri görülme sıklığı açısından değerlendirildiğinde ilk sırada yer alan lösemiler; erişkinlerden farklı olarak çocukluk çağında özellikle 2-5 yaş arasında büyük çoğunluğu Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) olarak daha sık gözlenir. ALL erkeklerde kızlara göre daha fazla saptanır. Lösemi, kemik iliğindeki kan hücrelerinin anormal olarak büyüdüğü bir kanser türüdür.
Lösemi, vücuttaki sağlıklı kan hücrelerinin üretimini etkilediği için anemi (kansızlık), enfeksiyonlara duyarlılık ve kanama eğilimi gibi belirtilere yol açabilir. Ateş, vücudun enfeksiyonlarla savaşmaya çalıştığı bir tepki olabilir ve lösemi gibi kanserler bazen vücuttaki bağışıklık sistemi üzerinde de etkiler yapabilir. Ancak unutulmaması gereken önemli bir nokta, çocuklarda ateşin devam etmesinin birçok farklı nedeni olabileceğidir ve bu nedenler arasında lösemi sadece bir olasılıktır.