Bazı bebekler neden daha çok ağlar?

ÖZEL HABERLER
Bazı bebekler neden daha çok ağlar?
Uzmanlara göre bir bebeğin günde iki saat ağlaması normal. Fotoğraf: Shutterstock

Yeni çocukları olan ailelerin önündeki en büyük sınavlardan biri bebeklerinin ağlaması. Neden ağlıyor, ne yapınca susuyor? Bir bebeğin ortalamadan fazla ağladığı nasıl tespit edilebilir? Susturma yöntemleri neler?

Bir bebek neden ağlar? Basit şekilde açıklaması konuşmayı bilmemesi ve derdini anlatabilecek yetenekleri doğduktan bir süre sonra kazanması. Bebekler çok farklı gerekçelerle ağlayabilir. Ama bazı bebekler hiç susmuyor ve günde iki saatten fazla ağlıyorsa başka bir sorun olabilir... 

Uzmanlara göre; bir bebek günde üç saate yakın ağlıyorsa 'çok ağlayan' bir çocuk olarak kabul ediliyor. Özellikle yeni anne baba olmuş ebeveynler çocuklarındaki ağlamaya yol açan sorunu tespit edene kadar ciddi zorlanabilirler.

CANI SIKILDIĞI İÇİN DE OLABİLİR...

Ağlamalarının sebebi bazen gaz sancısı, açlık veya altlarını ıslatmış olmaları gibi basit sebepler olabilirken bazen sadece canları sıkıldığı için ağlarlar.

Uzmanlara göre; karanlık ve sessiz bir ortam yaratmak bu ağlamayı kesebilir, çocuğu kucağında sallamak gibi basit yöntemler de uygulanabilir. Çocuğa ılık bir banyo yaptırmak veya yürüyüşe çıkarmanın da faydalı olduğunu düşünenler var.

Eğer bu yapılanlar işe yaramazsa çocuğun bir sancısı olabilir. Bu bebekler genellikle gece ağlar. Sancısı olan bebeklerin yumrukları sıkılıdır, yüzleri kırmızı olabilir ve aynı zamanda gazları vardır. Bebekler 21 günlük olduktan sonra ağlamaya başlarlar ve bu ağlama nöbetleri altı aya kadar sürebilir.

GASTRİT VEYA PROTEİN ALERJİSİ

Bebeğin ağlama sebebini çözemeyen ebeveynlerin bir doktora başvurmaları öneriliyor. Sürekli olarak ağlamanın bebeğin bir yerinin sakatlanmış olabileceğini gösterdiği durumlar da yaşanıyor. Ağlamalarının sebebinin ilk etapta bulunamadığı durumlarda bebeklerde gastrit veya protein alerjisi gibi durumlar gözlenebiliyor.

Sancısı olan bebeklerin ağlaması doktorlara göre geçici bir durum. Cincinnati Çocuk Hastanesi’nden Dr. Nick DeBlasio, “Bebeğiniz ağladığı zaman kötü ebeveynlik yaptığınızı veya çocuğunuzun sizi sevmediğini düşünmeyin” değerlendirmesinde bulundu.

Uzmana göre; bebeklerin sancısını geçirecek mucize bir formül yok. Sancı suyu olarak bilinen (gripe water) ürünler 1800’lü yıllarda bebeklerin ağlamasını kesmesi için veriliyor ve ciddi oranda alkol içeriyordu. Günümüzde bu ürünler alkol içermiyor ancak Philadelphia Çocuk Hastanesi’nden Doktor Kristen Slack, “Akapunkturdan farklı tedavilere kadar bebeklerin ağlamasının kesilmesi için çalışmalar yapıldı. Türlü bitkisel karışımlar da deneniyor fakat bunların yardımcı olduğuna dair bir kanıt tam olarak elimizde yok” demekte.

Uzman çocuğun ağlamasının kesilmesi için doktora danışmadan alınan bitkisel ürünler konusunda da uyarıyor. Pediatrik Gastroenterolog Doktor Marc Rhoads’un bebek dışkıları üzerine yaptığı çalışmaya göre ağlayan bebeklerin dışkılarında daha fazla inflamasyona rastladıklarını söyledi. Bu bebeklerde bağırsak florasını düzenlemek için çalışmalar yapılıyor.

Dar bir grup Perulu anne üzerinde yapılan çalışmaya göre anne sütü ile beslenen bebeklerin bazılarına verilen probiyotik takviyelerle normal bebeklere göre; günde ortalama 46 dakika daha az ağladıkları gözlenmiş.

EL KADAR BEBEKTE MİGREN?

Bazı bebeklerin ağlaması migrenin işareti de olabilir. Çocuk nöroloğu Doktor Amy Gelfand, migreni olan annelerin bebeklerinin 2.5 kat daha fazla sancılı bebeklere sahip olduğunu söylüyor. Doktor Gelfand, “Ailelerinde migren olan huysuz bebekler, yoğun geçen bir günün ardından kendilerini avutulamaz bir ağlama ile ifade edebilirler” değerlendirmesinde bulunuyor.

 Ortalamanın üzerinde ağlayan bebeklerin ailelerin kendi ruh sağlıklarını da korumaları gerekiyor. Sancılı bebeklere sahip ebeveynlerde endişe, depresyon ve uyku sapması gibi durumlar sıklıkla gözlenebiliyor. Akrabaların ve arkadaşların bebeğin bakımına yardımları bu sürecin rahat atlatılmasını sağlayabilir. Öte yandan bu dönemler için uzmanlaşan terapistlere görünmekte de bir fayda olabilir.

Pediatrist Doktor Slack, bazen bebeklerin ağlamasına izin verilebileceğini de aktarıyor. Slack, “20-30 dakika ağlamaktan ölen bebek görülmemiştir” değerlendirmesinde bulunuyor.

Uzmanlar bebeklerin ağlama nöbetlerinin geçici bir dönem için olduğunu zorlanan ailelere sık sık anımsatıyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin büyük bir bölümü The New York Times’ta Patricia Waldron imzasıyla yayımlanan ‘All Babies Cry, but How Much Is Too Much?’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel