Bayramda kilo almak istemiyorsanız "Hayır" deyin
Bayramda kilo almanıza sebep olacak ‘’Tatılar’’ hangileri? Bayram ziyaretlerinde ki "hayır" diyemediğiniz hangi ikramlar sonrasında ‘Pişmanlığa’’ yol açabilir? Uzman psikolog ve yeme bozuklukları danışmanı Yelda Başaran'dan dikkat çeken öneriler
Uzman psikolog ve yeme bozuklukları danışmanı Yelda başaran bayramda yemek ve tatlı yerken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
"HAYIR DEMEYİ BİLİN"
PİŞMANLIK TATLILARI
Kadayıf (1 dilim /140-160 g) :420-480 kcal
Revani (1 orta dilim-100 g):348 kcal
Baklava (1 adet/40 g): 148 kcal
Şekerpare(1 adet /30 g):95 kcal
Tulumba tatlısı (1 adet /30 g): 95 kcal
Sütlaç : 1 (1 kase ):300 kcal
Supangle : (1 kase ): 184 kcal
Tavuk göğsü : (1 orta boy -210 g) : 165 kcal
Çilekli cheescake (1 adet): 118 kcal
‘’Bugün şeker bayramı ,aman canım ne olacak ?’ Tatlı yiyelim tatlı konuşalım ’diyerek Türk adet ve göreneklerinin vazgeçilmez tatlıları olan baklava ,şekerpare, kadayıf, tulumba yemeyi düşünüyorsanız bir porsiyon baklavanın 520 kalori, yani neredeyse koca bir öğünde almanız gereken kaloriyle eşdeğer olduğunu unutmayın.
Tatlı tercihi yaparken sütlü tatlı (kazandibi, muhallebi ,güllaç ,sütlaç,tavuk göğsü) vb. yiyebilirsiniz deniyor diyerek, bayram ziyaretleri boyunca size ikram edilen sütlü tatlı tatlıları tabak tabak yiyebileceğinizi düşünmeyin.
Bir Parça Tadına Bakıp Bırakın
Bayramda ikram edilenlere ve içimizde ki ‘’ye ‘’diyen sese’’hayır, teşekkür ediyorum ‘’demek zor .Ancak,’’ya hep ,ya hiç’’veya ‘’battı balık yan gider, bir kereden bir şey olmaz gibi düşünce kalıpları yerine, ’’ … yaparsam daha iyi ‘’mantığı, bayram sonrası sizi çok rahatlatacak bir düşünce olur.
Peki diyelim ki misafirliğe gittiniz ve sizin için özenle hazırlanmış kalorisi yüksek ikramlar konusunda ev sahibi tarafından yoğun baskı altındasınız. Böyle bir durumda ne yapmalısınız?
Misafirliğe gittiğiniz yerlerde , yapılan ikramların hepsini tüketmeyin: İkramları geri çeviremiyorsanız bir parça tadına bakıp bırakın. Tatlınızı doymluk değil tadımlık tüketin.
Eğer alternatifiniz varsa ikramların hafif olanlarını tercih edin. Örneğin , şerbeti daha az olan sütlaç vb. ama bunları da sütlü tatlı diyerek sınırsızca değil onlarında şekerden yapıldığını aklınıza getirip şekerin özellikle karın bölgesinin en büyük düşmanı olduğunu hatırlayarak tüketin.
Çikolata şeker gibi ikramlıklardan çikolatayı tercih etmek daha doğru bir alternatiftir: Çikolatayı daha sonra tüketmek için ikram edildiğinde alıp, daha sonra sütlü bir kahve ile tüketerek ara öğün yapabilirsiniz.
Şeker seviyenizi dengeleyin : Ziyaretler sırasında ikram edilen şeker, şerbetli tatlı ve pastanın ardından bir çay bardağı süt veya bir –iki yemek kaşığı yoğurt veya bir bardak ayran tüketerek şeker seviyenizi dengeleyebilirsiniz.
İKRAMLIK PİŞMAN ETMEYEN FİT TATLILAR
‘’Azı karar çoğu zarar’’
Bayram tatlısı ikramlarınızı hazırlarken veya tercih ederken eğer vazgeçemediğiniz bir tatlı var ise içerisinde ki malzemelerle yapacağınız değişimler ile tatlınızın enerji içeriğini azaltailirsiniz. Örneğin şeker yerine bal,pekmez taze ve kuru meyveleri kullanabilir kullandığınız un olarak lif içeriği zengin tam buğday ,çavdar unlarından yana yapabilirsiniz.
Tabi azı karar çoğu zarar diyerek! İşte siz ve misafirleriniz için farklı alternatiflerden oluşan ikramlık fit tatlılar
Şekersiz bitter çikolatayla yapılmış bisküvi pastası
Çok az pirinç ve sütten yapılmış şeker yerine balla hazırlanan Fit sütlaç
Şeker yerine balla yapılmış sütlü irmik tatlısı
Kuru meyveler
Hurmalı güllaç
Meyveli yoğurt
Bol sütlü Dondurma
Yumurtasız unsuz şekersiz muhallebi
Cevizli elma tatlısı
Şekersiz yapılmış Kabak tatlısı
BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ?
Ailenin bir araya geldiği bayram sabahı zengin bir kahvaltı sofrası hazırlamayıp,hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.
Kahvaltı : Kahvaltıda muhakkak sizi gün gün içinde daha uzun süre tok tutacak;yarım yağlı peynir yumurta , tam tahıllı ekmek ve domates ,salatalık ,maydanoz gibi söğüş sebzeler olsun .
Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker ,bal, vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır.sucuk ,salam,sosis vb. yağlı besinlerden börek vb.hamur işi gıdalardan sakının.
Dikkat ! Gün boyu öğün öğün atlamayın.
Ara öğün : Bayram ziyeretlerinde tatlı ikramlarına gün boyunca kan şekerinde dalgalanmalara sebep olmamak için ara öğünler yapmalısınız .
Meyve ,Yoğurt , kefir,çiğ badem ,ceviz,sütlü kahve tüketebilirsiniz.
Öğlen yemeği : 1 kase çorba salata ve ızgara et .
Akşam yemeği:Bayramda kızartma veya ağır yemekler yerine ,ızgara ,buğulama ve haşlama şeklinde pişiiren yemekleri tercih edin.an öğün yam-nında bol bol salata tüketin.Yğurt ve bullgur pilavı tüketebilirsinz.
Ekmek tercihi : Tam tahıllı veya çavdarlı ekmek tercih ederek uzun süre tok hissetmeniyi sağlayabilirsiniz.
Tatlı : Akşam yemeğinden sonra canınız tatlı yemek istiyorsa gün boyu yaptığınız bayram ziyaretlerinde size ikram edilen tükettiğiniz tatlıları düşünerek tatlıyı es geçip gün boyu yediklerinize sayın. Eğer muhakkak canınız tatlı birşeyler tüketmek istiyorsa
Öneri : Hurma ,ceviz fındık meyveli yoğurt tüketin.
Bayram paylaşmak gülümsemek mutlu olmak mutlu etmektir.Bu bayram rutin bayram ziyaretlerinin dışına çıkıp hem misafirlerinizin hemde kendi sağlığınız adına katkıda bulunmak için Mümkün olduğunca çevrenin ısrarlarından ve aşırı yeme eğiliminden uzak durmaya çalışıp‘’ Hayır’’deme cesareti gösterin.
Kaynak: Haber Global TV