'Aşıyı bulan adam' neden aşı karşıtı oldu?

ÖZEL HABERLER Web Özel koronavirüs
'Aşıyı bulan adam' neden aşı karşıtı oldu?
Robert Malone'un Twitter hesabı askıya alındı, YouTube'dan programı kaldırıldı. Fotoğraf: Youtube

Robert Malone, mRNA teknolojisinin aşı yapımında kullanılabileceğini söyleyen ilk insan. Buna rağmen şu an azılı bir aşı karşıtı. Aşılar ile ilgili her gün yanlış bilgiler veriyor. Kendi de aşı olmasına rağmen belki de biraz bilimsel kıskançlık ile pek çok insanın aşı olmasını engelliyor.

mRNA aşısını bulduğunu iddia eden bir adam aşı karşıtı oldu. Tıp araştırmacısı doktor Robert Malone’dan bahsediyoruz. Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurucuları olduğu Alman Biontech firması mRNA teknolojisi ile Covid-19 aşısı geliştirdi. mRNA teknolojisi uzun yıllardır biyologların üzerinde çalıştığı bir teknoloji, bu yolda emek veren çok bilim insanı var.

Malone, Başkan Trump’ın büyük destekçileri arasında bulunan dezenformasyon ustası Steve Bannon’ın bir programında aşıya ilişkin görüşlerini açıkladıktan sonra Bannon tarafından seyircilere, “Bakın bunların hepsini mRNA aşısını icat eden ve ona hayatını adayan insan söylüyor. Kendisi aşı karşıtlığının tam tersi” diyor.

Yüzlerce bilimsel makaleye göre; aşılar, Covid-19 hastalığını bulaştırmaya da hastalığın daha ağır geçirilmesine de büyük oranda engel oluyor. ABD’li büyük gazeteler Robert Malone’a sayfalarında veya internet sitelerinde yer vermiyorlar. O da kendine konuşmak için alternatif mecralar buluyor.

Kısa süre içerisinde Covid-19 aşısına ilişkin yaydığı dezenformasyon sebebiyle Twitter üzerinde 200 bin takipçiye ulaştı. Twitter hesabında her gün aşıların ‘güvenli olmadığına’ dair bilgiler paylaşıyordu (Hesabı dün askıya alındı). Peki gerçekten Twitter biosunda yazdığı gibi mRNA aşısını buldu mu?

'28 YAŞINDA SÖYLEDİM'

61 yaşındaki bilim insanı 28 yaşında bu teknolojiyi geliştirdiğini söylüyor. Bu doğru ise kendine Nobel Ödülü yolunu açmış demektir. Malone hakkındaki iddialara 6 bin sözcüklük bir makale ile yanıt verdi. 1980 yılında Salk Institute’tan biyolog olarak mezun olduğunu, 1989 yılında mRNA teknolojisi üzerine makalesi bulunduğunu, 1990 yılında Science dergisinde ise farelerin hücrelerine saf DNA veya RNA enjekte edildiğinde yeni bir protein ortaya çıktığını bir başka araştırmacı ile birlikte kaleme almış. Ve bu yaklaşımın insan hücrelerine uygulanması halinde yeni bir aşı türünün ortaya çıkacağını söylemiş. İşte bu noktada mRNA aşısı fikrini ortaya attığını söylüyor.

Malone’un bu iddiası Belçika’daki Ghent Üniversitesi’nde aynı alanda çalışan Rein Verbeke tarafından da destek görüyor. Verbeke’nin akademik çalışmalarında da Robert Malone’a bolca atıf var. Verbeke, “Makalesini yazan kişi ile birlikte mRNA aşılarının yeni bir ilaç sınıfı olabileceğine ilişkin ilk kıvılcımı yaktı” demekte. Rein Verbeke yine de bugün ortaya çıkan mRNA aşısının pek çok kolektif çalışmanın ürünü olduğunu da ekliyor.

BİLİM İNSANINI TEHDİT

mRNA teknolojisinin bugünkü haline gelmesini sağlayan insanlardan biri bizim de Haberglobal.com.tr’de hayatını derlediğimiz Katalin Kariko. Katalin Kariko hakkında CNN’den, New York Times’a kadar dünyanın pek çok büyük medya şirketi haberler hazırladı. Kariko’nun yanında Malone’un adının hiç anılmaması ilginç.

Malone, Kariko’nun elde ettiği gecikmiş ünden dolayı ona kızgın. Geçen Haziran ayında Katalin Kariko’ya gönderdiği bir e-mail’de “Bu işin sonu iyi bitmeyecek” demiş, üstü kapalı tehditte bulunmuş. Kariko ise cevabında kimseye aşının mucidi olduğunu söylemediğini, aşıya katkıda bulunan biri olduğunu söylediği cevabını vermiş.

Robert Malone, pek çok insanı gördüğü gibi Katalin Kariko’yu da kendi başarısından faydalanmaya çalışan biri olarak görüyor. Bilim camiasından çok insana göre; Malone mRNA aşıları hakkında gerçekten ilk ışığı yakan insan ancak aşının bu hale getirilmesine çok da bir faydası olmamış.

Peki bugün yapılan mRNA Covid-19 aşılarına neden karşı? Aslında teknolojiden çok onay süreçlerine kızmış durumda. Ona göre; aşı yaptıran herkes dikkat etmeli ve 18 yaşın altındakilere ‘kesinlikle’ aşı yapılmamalı. Robert Malone’a göre; aşının yan etkileri göz ardı ediliyor ve medya tarafından sansüre uğruyor.

'BILL GATES BİZE ÇİP TAKTI' DEMİYOR

Malone aşı hakkında büyük komplo teorileri üreten birisi değil. Örneğin ‘Bill Gates bize çip taktı’ gibi sosyal medya paylaşımları yapmıyor. Ancak şöyle tweetler atabiliyor: İsrailli bilim adamlarına göre; Pfizer ve İsrail hükümeti aşının yan etkilerini 10 yıl açıklamamak için sözleşme imzaladı.

Şubat 2020’de Covid-19 olan Malone, uzun vadeli semptomlardan kurtulmak için Moderna aşısı olmuş. Aşının semptomlarını daha kötü yaptığını söylüyor.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Atlantic’te Tom Baretlett imzası ile yayımlanan ‘The Vaccine Scientist Spreading Vaccine Misinformation’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

aşı karşıtlığı ailesinde aşı karşıtı insan olanlar Aşı karşıtları Katalin Kariko