Bir zamanlar vaka tablosunun yıldızıydılar! Aşı olmayınca vaka patlıyor...

Bir zamanlar vaka tablosunun yıldızıydılar! Aşı olmayınca vaka patlıyor...

Çok değil birkaç ay önce risk haritasında tek mavi ilin görüldüğü Güneydoğu Anadolu, şimdi düşük aşılamadan dolayı kırmızıya büründü. En az aşılamanın yapıldığı Bitlis, Urfa ve Siirt'teki yüksek vakalar dikkat çekiyor. Uzmanlar ise toplumsal bağışıklığın sağlanması için aşı çağrılarını yineledi.

Sağlık Bakanlığı'nın güncel verileri, aşılamanın düşük olduğu illerde vaka sayılarının arttığını ortaya koydu.

Ülke genelinde en az aşılamanın yapıldığı illerden ikisi yüzde 33 aşılama oranı ile Bitlis ve yüzde 35 aşılama oranı ile Siirt. Ülke genelindeki diğer illerde bin kişiye düşen vaka sayısı 16-65 kişi arasındayken, Bitlis'te bu sayı 119, Siirt'te ise 231 kişi.

En az aşılamanın yapıldığı diğer iller ise Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır oldu. Aynı şekilde bu illerde de vaka sayılarındaki artış dikkat çekiyor. 

Bu konuya Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da değinerek 'aşı olun' çağrısında bulundu:?

Bir de aşılamanın en yoğun yapıldığı illerdeki vaka durumuna bakalım: En fazla aşılamanın yapıldığı ilin yüzde 83.3 ile Muğla olduğu görülüyor. Bu ildeki vaka sayısı bin kişide yalnızca 16.

Aşılama oranı en yüksek iller, aynı zamanda haftalık vaka sayılarının en düşük çıktığı iller olarak dikkat çekiyor. Bu iller Muğla'dan sonra Çanakkale, Edirne ve Kırklareli oldu ancak ülke genelini gösteren aşılama haritasında 'mavi renk' olan illerin sayısı yalnızca 4 tane iken, kırmızı olan illerin sayısı 22.

Aşılama oranı düştükçe vaka sayıları artıyor, infografik

NEDEN BU HALE GELDİLER?

Hatırlanacağı üzere, 2021 Mart ortalarındaki Covid-19 risk haritasında 100 bin kişide vaka sayısı 10'un altında olan tek il Şırnak olmuştu. 13-19 Mart 2021'de, 100 bin kişide görülen Covid-19 vaka sayılarına göre Şırnak, Siirt, Hakkari, Mardin ve Şanlıurfa en az vaka sayısı görülen iller olarak sıralanmıştı.

Şırnak'taki başarının, kent sakinlerinin tedbirlerini uyguladıklarından kaynaklandığı belirlenmişti.

O dönem haberglobal.com.tr'ye konuşan Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, halkın önlemlere uyma konusunda bilinçli hale geldiğini anlatarak şunları demişti: "Bulaş hızında düşüşün iki nedeni var: Sağlık çalışanlarının çok titiz çalışması ve halkın ciddi anlamda bilinçlenmesi. Nüfusun yüzölçümüne oranı, vaka düşüşünde etkili olmuş olabilir ancak asıl etkiyi halkın kurallara uyması oluşturdu. Vatandaşlar sokakta ve toplu yaşam alanlarında eskiye nazaran maske ve mesafe kurallarına daha fazla uyuyorlar.”

?

Ancak 2021 Temmuz başına dair son verilere göre bakıldığında Şırnak, yüzde 45.5 aşılama oranı ile en düşük aşılamanın yapıldığı iller kategorisinde yer alıyor. 

Peki vaka sayısı en az olan iller, ne oldu da çok geçmeden kırmızıya büründü? Nasıl başarmışlardı, şimdi neyi yanlış yapıyorlar? Uzmanlar son dönemde ülke genelindeki aşılamanın hızlanmasına rağmen bu illerde aşıya karşı gösterilen direncin vaka sayılarını artırdığına vurgu yapıyor. 

Bu durumun, bulaşıcılığı daha fazla olan Delta varyantının da etkisiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yeni piklere yol açması bekleniyor.?

Söz konusu illerde aşılamanın düşük olmasının nedeni ise, halk arasında yayılan çeşitli dedikodular...

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Şırnak Tabip Odası Genel Sekreteri Sezai Sarıyıldız, kentteki halkın son kullanma tarihi geçen koronavirüs aşılarının yapıldığına inandığı için aşı olmadığını anlatırken; Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer ise, Urfalıların "aşı olursam beş sene sonra ölürüm", "kısır olurum", "geçen gün ölen filanca, aşıdan dolayı öldü" diye düşünerek aşı olmayı reddettiğini söylemişti.

Bir zamanlar vaka tablosunun yıldızıydılar! Aşı olmayınca vaka patlıyor... - Resim : 4

"TWEETLER KÖYDEKİ İNSANA ULAŞMIYOR"

Uzmanlar, tüm illerde etkin bir aşılama yapılabilmesi için bölgesel aşı çalışmalarının artması gerektiğini söylüyor. Sosyal medyada yapılan 'aşı olun' çağrılarının köylerdeki insanlara ulaşmadığının altını çiziliyor.

Şanlıurfa Tabip Odası Genel Sekreteri Bulut Ezer, "Twitter'dan aşı olun çağrısı yaparsanız, teknolojiyi kullanamayan köylülere ulaşamazsınız. Şanlıurfa'nın merkezindeki aşılama oranıyla köylerindeki oran bile çok farklı, neredeyse ikiye kat fark var. Bilgisizlik yüzünden 'bu hastalık bana ne yapabilir' gibi bir kayıtsızlık da oluşuyor" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Ezer ayrıca, kırsaldaki herhangi bir ölümün aşıya bağlanması sorununa karşın halkın ikna edilmesi için mutlaka ölüye otopsi yapıp, sonucunu da halka duyurmak gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Global TV

vaka sayıları Covid-19 koronavirüs