İşte Covid'de Türkiye'nin en başarılı üç ilinde yaşananların perde arkası
Koronavirüs ile mücadelede Türkiye'nin en başarılı üç ilinin sırrı ne? Kalabalık yaşam kültürünün olduğu Güneydoğu'da temaslı vaka takibi yapılabiliyor mu? Kurallara uymak kadar hava koşulları da mı olumlu tabloda etkili?
Sağlık Bakanlığı koronavirüs verilerini artık il il 100 bin kişiye düşen vaka sayısı şeklinde açıklamaya başladı. İllere göre haftalık vaka sayılarına bakıldığında Güneydoğu Anadolu bölgesinin başarısı dikkat çekti. 100 binde en az vaka sayısının kaydedildiği Şırnak’ta, 100 bin kişiye 7,82, Türkiye ikincisi Hakkari'de 100 bin kişiye 9,55 Covid-19 hastası düşüyor. Bu iki ili 100 binde 10,35 kişiyle takip eden Bitlis ise Türkiye'de en az Covid bulaşının görüldüğü üçüncü il.
Peki bu 3 ildeki vaka tablosu neden bu kadar olumlu? Düzenli test yapılabiliyor mu? Kalabalık evlerde yaşam kültürünün olduğu bölgede temaslı kişilerin takibi nasıl yapılıyor? Yoğun kar yağışı düşük vaka sayısında ne kadar etkili?
Haberglobal.com.tr'ye konuşan Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, halkın önlemlere uyma konusunda bilinçli hale geldiği görüşünde. Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, vaka hızlarındaki düşüşü uygulanan kısıtlamalara bağlıyor. Bitlis Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Aydın ise kış aylarında etkileşimin azalmasıyla birlikte vakaların düştüğünü söylüyor.
Taziye çadırlarının kaldırılması bölge için son derece olumlu olmuş aynı zamanda yazın yoğun bakım servislerindeki doluluk ise Türkiye’deki ortalamanın üzerinde bir şekilde bölgede sosyal hayatın varlığına işaret ediyor.
100 bin kişiye düşen vaka sayısında en olumlu tabloyu çizen üç il sırasıyla Şırnak, Hakkari ve Bitlis. Harita: Sağlık Bakanlığı
HALK, MASKE MESAFE VE TEMİZLİK KURALLARINA UYDU
Geçen yaz, kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte, Şırnak’ta vaka sayılarının ciddi seviyelere ulaştığını ifade eden Şırnak Tabip Odası Başkanı Dr. Serdar Küni, o dönemde hastanelerin doluluk oranlarında artış meydana geldiğini vurguluyor.
Küni, vaka sayılarının artmasıyla mahalle mahalle karantina uygulamasının yapıldığının altını çizerken, son iki ayda bulaş hızındaki düşüşe dikkat çekiyor. Bu düşüşü iki nedenle açıklayan Küni, “Bulaş hızında düşüşün iki nedeni var: Sağlık çalışanlarının çok titiz çalışması ve halkın ciddi anlamda bilinçlenmesi” değerlendirmesinde bulunuyor.
KISITLAMALAR VAKA ARTIŞININ DÜŞMESİNDE ETKİLİ OLDU
Dr. Küni, maske, mesafe ve temizlik kurallarına tek başına uyulmasının yeterli olmayacağının altını çizerek, kısıtlamaların ilin başarısında çok etkili olduğunu belirtiyor. Vaka artış hızının düşmesinde temas noktalarının azaltılmasının büyük önem arz ettiğine değinen Küni, nüfus yoğunluğunun da bir nebze etkili olabileceğini vurgulasa da sözlerini şöyle noktalıyor: Nüfusun yüzölçümüne oranı, vaka düşüşünde etkili olmuş olabilir ancak asıl etkiyi halkın kurallara uyması oluşturdu. Vatandaşlar sokakta ve toplu yaşam alanlarında eskiye nazaran maske ve mesafe kurallarına daha fazla uyuyorlar.
Denizli'nin Merkezefendi ilçesinde, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) nedeniyle yaşamını kaybeden bir kişinin evinin önüne belediye tarafından kurulan taziye çadırı, polis ekiplerince kaldırılmıştı. Fotoğraf: DHA
TAZİYE ÇADIRLARI VE CENAZE MERASİMLER...
Hakkari de diğer birçok il gibi 1 Haziran’dan sonra önemli derecede vaka artışının görüldüğü illerden. Özellikle 1 Haziran’dan sonra hastanelerdeki doluluk oranlarının yüzde altmışlara ulaştığını vurgulayan Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Dr. Hüseyin Yaviç, cenaze merasimlerine yakın akrabalar dışında kimsenin alınmaması ve taziye çadırlarının kurulmasına son verilmesinin vaka düşüşlerine olumlu etki ettiğini ifade ediyor. Aynı zamanda açık hava düğünlerinin dahi yasaklanmasının önemine değinen Yaviç, “Bu tür kalabalık ortamların önlemiş olması vaka tablosuna tabii ki olumlu anlamda yansıdı” dedi.
MASKE TAMAM AMA MESAFE…
Dr. Yaviç, vaka sayılarının artmasıyla birlikte maske takılması konusunda vatandaşların artık daha bilinçli hale geldiğini vurguluyor. Ancak salgınla mücadelede en önemli noktalardan biri olan mesafe kuralının ihlal edildiğini aktararak, nedenlerini şöyle sıralıyor: "Ekonomik koşullardan kaynaklı çalışmak zorunda olan vatandaşların olduğunu ve kamu kurumları önünde uzun kuyrukların oluştuğunu görüyoruz. Aynı zamanda sosyal yardımların dağıtılması esnasında da ciddi sosyal mesafe ihlalleri meydana geliyor."
TEMASLI FİLYASONUNUN YAPILAMAMASI RAKAMLARA ETKİ ETTİ Mİ?
Tabip Odası Başkanı Dr. Yaviç, Hakkari’de ve bölgede pozitif vakalara yönelik yapılan filyasyonda herhangi bir sorun olmadığını söylüyor. Ancak temaslı tespiti noktasında ciddi problemler var. Salgının başlarında temaslı kişilerin takibinin sıkı bir şekilde yapılabildiğini belirten Yaviç, şu an tam anlamıyla yapılamamasını şu şekilde açıklıyor: Karantina süreçlerinin uygulanmasıyla birlikte vatandaşlar yakınlarının ekonomik kayıplara uğramaması için isimlerini vermemeye başladılar. Bunun sayıların düşük çıkmasında bir etkisi mutlaka vardır.
Erzincan'da gece gündüz demeden Kovid-19'la mücadele eden filyasyon ekipleri, temaslı kişileri belirleme noktasında, vatandaşlardan duyarlı davranarak kendilerine yardımcı olmalarını istiyor. Fotoğraf: AA
KARANTİNA KOŞULLARINA DAİR BÜYÜK BİR DENETİM YOK
Bölgedeki karantina koşullarının tam anlamıyla sağlanamadığının altını çizen Yaviç, bunu bölgenin sosyo-kültürel yapısından dolayı ailelerin kalabalık bir şekilde yaşamalarına bağlıyor. Dr. Yaviç konuyla ilgili önerilerini salgının başından bu yana ilgili kurumlara ilettiklerini belirterek, sözlerini şu şekilde noktalıyor: "Salgının en başından bu yana, pozitif vatandaşların kamu tarafından belirlenen alanlarda sağlık ekipleri tarafından takip edilmesi gerektiğini Türk Tabipler Birliği olarak vurguladık. Bölgede karantina koşullarının sağlanması kalabalık olması açısından çok güç."
'SERVİSLERDE TEDAVİ GÖREN 20 COVİD HASTAMIZ VAR'
Bakanlığın açıklamış olduğu 8-14 günlük illere göre haftalık vaka sayısı haritasında göze çarpan bir diğer il Bitlis. Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Aydın yalnızca Bitlis’te değil, çevre illerde de bir düşüş olduğunun altını çiziyor. Bu düşüşü genel olarak hava koşullarından dolayı hareketliliğin azalmasına bağlayan Aydın, “Yoğun kar yağışı ve yolların kapalı olması nedeniyle sosyal hareketlilik azaldı” ifadelerini kullanıyor.
Bitlis Tabip Odası Başkanı Fikret Aydın
“Bitlis genelinde servislerde tedavi gören 20 hastamız var. Yoğun bakım servislerinde de 2 hastamız bulunuyor.” diyen Aydın, yaz döneminde servislerde tedavi gören hasta sayısının 250-300’lere ulaştığını vurguluyor.
Düğün sezonu olmamasının da altını çizen Aydın, “Bu sebeplerle, getirilen kısıtlamalar da birleşince vakalarda önemli bir düşüş görüldü” değerlendirmesinde bulunuyor.
VATANDAŞLARDA ‘SALGIN’ BİLİNCİ ARTTI
Bitlis Tabip Odası Başkanı Dr. Fikret Aydın, hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının zaman zaman ihlal edildiğini söylüyor. Diğer yandan vatandaşların maske, mesafe ve temizlik konusunda bilincinin arttığını ifade eden Aydın, vatandaşların çok gerekmedikçe hastanelere başvurmadıklarını ekleyerek, sözlerini şöyle noktalıyor: Vatandaşlar hastane gitmekte imtina ettiklerinde bulaş riski de minimize edilmiş oluyor. Eğer elzem bir durum varsa vatandaşlar hastaneler yerine aile sağlık merkezlerine başvurmayı tercih ediyorlar.
Kaynak: Web Özel