Akıllı ilaçlar meme kanserine umut oluyor

Akıllı ilaçlar meme kanserine umut oluyor

Meme kanseri kadınlarda sıklıkla karşılaşılan bir kanser türü. Bu yaygın hastalığın tedavisinde yeni gelişmeler yaşandığını belirten Prof. Dr. Uğur Coşkun, meme kanserine karşı geliştirilen akıllı ilaçlar hakkında bilgi verdi.

Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meme kanserinde geçmiş yıllarda hemen her hastada aynı tedavi yönteminin uygulandığını söyledi.

Yayılma gösteren kanser hücrelerinde kemoterapinin tek seçenek olduğunu ve bazı hormon ilaçlarının da tedavide kullanıldığını anlatan Coşkun, "Günümüzde kanser tedavisinde büyük gelişmeler oldu. Özellikle kanser hücrelerinin çoğalmasına, yayılmasına sebep veren yolaklar ve onları yöneten faktörler ortaya çıktıktan sonra, bunlara özel ilaçlar geliştirildi" dedi.

MEME KANSERİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Meme kanseri tedavisinde günümüzde önce kanserin türünün tanınması gerektiğine dikkati çeken Coşkun, şu açıklamada bulundu.

"Özellikleri nedir, hızlı çoğalan bir kanser mi, hormon tedavisine duyarlı bir kanser mi ve hangi mekanizmayla gelişiyor? Bunları belirledikten sonra ona uygun ilaçları vererek kanseri tedavi edebiliyoruz. Tedaviden önce kanseri tanımamız gerekiyor. Meme kanseri herkeste aynı olmuyor. Kiminde bazı kanser genleri aktif hale gelirken, kiminde bazı tümör baskılayan genler aktifleşmiyor. Bunlar mutasyonlar sonucu oluyor. Ayrıca bunlara bağlı kanserin çoğalma ve yayılması ile ilgili bazı yolaklarda aktivasyon oluyor. Bunları belirlediğimiz zaman tedavi çok daha başarılı oluyor."

Coşkun, her meme kanseri hastasının kemoterapi almasına gerek kalmadığını ifade ederek, 'akıllı ilaç' dedikleri hedefe yönelik ilaçlar üretildiğini dile getirdi.

YENİ TEDAVİLER YAYILAN KANSERE ÇÖZÜM OLUYOR

Tedavide erken teşhisin çok önemli olduğunu vurgulayan Coşkun, şunları anlattı:

"Erken teşhis edilen kanserlerde iyi neticeler alıyoruz. Hastalığı yayılmış olan hastalarda kanserin mekanizmasını saptayabilirsek, ona karşı uyguladığımız tedavilerle hastayı sağlığına kavuşturabiliyoruz. Hastalara moleküler, genetik ve patolojik incelemeler yaptıktan sonra tedavi uyguluyoruz. Kanserlerde en korktuğumuz nokta tüm vücuda yayılmasıdır ama yeni tedaviler sayesinde kanser tamamen yayılmış olsa da iyileşen hastalar oluyor. " AA

meme kanseri Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi