30-44 yaş aralığındaki kadınlarda artan tehlike: Rahim ağzı kanseri
Dünyada kadınlarda en sık rastlanan jinekolojik kanser türü olan rahim ağzı kanserinin görülme sıklığı, 30-44 yaş aralığındaki kadınlarda arttı. "Bu hastalık daha çok genç kadınlarda, üreme çağındaki kadınlarda görülebilen bir hastalık." diyen uzmanlar, kritik uyarılar yaptı.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Dağgez, kadınlarda görülen rahim ağzı kanserinde erken teşhisin önemine dikkat çekti. Rahim ağzı kanserinin taraması yapılabilen ve aşısı olan bir hastalık olduğunu dile getiren Opr. Dr. Dağgez, 30-50 yaş arasındaki kadınlarda çok sık görüldüğünü kaydetti. Dağgez, kadınların tarama yaptırmalarının önemli olduğunu belirtti.
Opr. Dr. Dağgez, "Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda en sık görülen jinekolojik kanser. Bunun yanında kadınlarda tüm kanserler içinde de en sık görülen dördüncü kanser. Bu hastalık daha çok genç kadınlarda, üreme çağındaki kadınlarda görülebilen bir hastalık. Son yıllarda da özellikle 30-44 yaş grubunda artış görülen bir hastalık. Bu hastalığın bilinen en sık nedeni, HPV virüsü. HPV virüsüne karşı da dünyada aşı geliştirilmiş durumda. Bu hastalık, taraması da yapılabilen bir hastalık" dedi.
'RAHİM KAYBI İLE SONUÇLANABİLİYOR'
Türkiye'de de 2014 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından ulusal tarama programı başlatıldığını anlatan Opr. Dr. Dağgez, "Tüm kadınlar, 30 yaşından sonra, 30-65 yaş arası bu programa ücretsiz olarak aile hekimlerine başvurarak dahil olabiliyor. Bunlara dahil olunduğu takdirde, kanser ilerlemeden yakalanma olasılığı çok yüksek olan bir hastalık.
Hiçbir şekilde bu tarama programlarına, HPV aşısına ve de düzenli kontrollerine gitmeyen kadınlarda çok fazla bulgu vermeden ileri evrede saptanabilen bir hastalık. İleri evrede hastanın rahmini kaybetmesiyle sonuçlanabilen, çok kısıtlı bir grupta rahmi koruyabildiğimiz bir hastalık, bu nedenle önemli" diye konuştu.