Kripto piyasası tarihi günü bekliyor! Nedir bu Merge?

Kripto para
Kripto piyasası tarihi günü bekliyor! Nedir bu Merge?

En büyük ikinci kripto para konumundaki Ethereum, beklenen yazılım yükseltmesi Merge için gün sayıyor. Enerji açısından çok daha verimli bir sisteme geçiş yapacak olan Ethereum madencilik noktasında da değişime gidiyor. Peki kiminin riskli olarak da ifade ettiği bu değişim ne anlama geliyor?

Piyasadaki en büyük ikinci kripto para olan Ethereum, uzun zamandır beklenen bir yazılım yükseltmesi için artık gün sayıyor. Merge (Birleşme) denen bu güncellemenin kripto dünyasına neler getireceği ise şimdiden merak konusu. Merge'e dair en çok konuşulan noktalardan biri de bu yükseltmeyle teknolojinin çevre açısından daha sürdürülebilir bir hale gelip gelmeyeceği. Merge potansiyel olarak bunu vadediyor ancak uzmanlar, söz konusu gelişmenin beraberinde riskler getirdiğini de öne sürmekte.

Öncelikle aydınlanmak için neredeyse bir efsaneye dönen Merge konusunu açalım. Merge aslında yıllardır erteleniyor. Sekiz yıldan uzun bir süredir gündemde olan Merge tahminen 15 Eylül'de hayata geçecek. Uzun süreli ertelemeler Merge'ü piyasada adeta bir şehir efsanesine dönüştürmek üzereydi.

DAHA HIZLI VE DAHA VERİMLİ!

Peki nedir bu Merge? Merge, Ethereum blok zincirini mevcut iş kanıtı (PoW: Proof of Work) konsensüs mekanizmasından hisse kanıtı (PoS: Proof of Stake) modeline geçirmeyi amaçlıyor. Böylece blok zincirin daha hızlı ve enerji tüketimi açısından daha verimli olması bekleniyor. Enerji açısından oldukça yoğun madencilik süreçlerini optimize etmeyi ve ağın güvenliğini sağlamak için tasarlanan Merge'ün Ethereum'a daha fazla güvenlik, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlaması bekleniyor.

Ama PoW ve PoS farkına da çok kısa değinmek gerekiyor. Yeni algoritma doğrulama yöntemi PoS'e göre transfer bedellerinin paylaşımı kimin daha çok işlem gücü olduğuna değil kimin cüzdanında söz konusu coin'den daha fazla olduğuna göre belirleniyor.

Örneğin geleneksel para transferinde bir kişi diğer kişeye para gönderirken aracı kurum olan banka ödeme yapan tarafın yeterli paraya sahip olduğunu doğrular. Kripto bu aracı olmadan çalışır. Bunun yerine bilgisayarlar dağınık bir ağ üzerinden karmaşık bulmacaları çözerek doğrulama yapıyor ve bu işleme madencilik denirken teknik olarak ise süreç “Proof of Work” olarak adlandırılıyor. Yeni sistem ise oyunu olumlu yönde ciddi bir şekilde değiştirmeyi hedefliyor. Böylece;

  • Gereksiz elektrik harcamalarının önüne geçiliyor. Bilinen üzere hem Ethereum hem de Bitcoin üretmek için inanılmaz derecede elektrik harcanıyor ve bu durumun piyasa için sürdürülebilir olmadığı ifade ediliyor. Hatta Ethereum Vakfı elektrik harcamasının tahmini olarak yüzde 99.65 oranında azalacağını öne sürüyor.
  • Madencilik yapılan coin'ler hemen harcanamıyor. Normal şartlarda örneğin çok sayıda ekran kartı alarak “işlem gücü” oluşturmaya çalışan madenciler haliyle ellerine coin geçtiğinde bunu standart para birimlerine dönüştürüp ya ekran kartlarının parasını ödüyor ya da daha fazla ekran kartı alıyor. PoS'te ise işlem gücü önemli değil.
  • Yukarıdaki sebepten ötürü insanlar cüzdanlarında daha fazla coin bekletecek ve bu da ani satışları engelleyerek piyasaya stabilite kazandıracak.

HAVADA JET MOTORU DEĞİŞTİRMEK GİBİ!

Zaman zaman sistem “kimin daha çok coin'i varsa onun o oranda söz hakkı olur” şeklinde de yorumlanırken bazı uzmanlar söz konusu hamlenin ciddi derecede riskli olduğunun da altını çiziyor. Merge başarısızlıkla sonuçlanırsa 50 milyar doları aşkın fon ve Ethereum kullanarak çalışan binlerce kripto uygulaması tehlikeye girecek. Merge karşıtı bir gruba öncülük eden Chandler Guo olayın barındırdığı riski “Bu çok zor. Uçan bir jetin motorunu gökyüzünde değiştirmek gibi. Çok tehlikeli” şeklinde anlatıyor.

Citi Bank'ta Merge üzerine çalışan analist Joseph Ayoub ise “Bu geçiş esasen çok daha ölçeklenebilir, enerji açısından çok daha verimli ve normal bir insan için çok daha kullanışlı bir geleceğe giden bir yol haritası çiziyor” diye konuşuyor.

Ethereum'un tasarımı bir dizi finansal mühendisliği destekliyor hatta NFT'lerin de büyük bir çoğunluğu Ethereum üzerine inşa edilmiş durumda. Dönüşüm de “gözle görülebilir işlevselliği en büyük kripto varlıklardan biri olan Ethereum için önemli bir dönüm noktası” sözleriyle ifade ediliyor. Ethereum Kurucu Ortağı Vitalik Buterin ise Merge'ün provasının yapıldığını dile getirdi.

*The New York Times, Investing, Coinoxs, Wall Street Journal

Kaynak: Web Özel

kripto kripto varlık kripto neden düşüyor bitcoin düştü mü ethereum