Taylor Swift tüm şarkılarını neden baştan kaydediyor? Küçük farklarla...

ABD
Taylor Swift tüm şarkılarını neden baştan kaydediyor? Küçük farklarla...

ABD'li ünlü şarkıcı Taylor Swift, plak şirketiyle yaşadığı krizden yeni bir fikirle çıktı. Genç şarkıcı eserlerinin yeniden sahibi olabilmek için tüm şarkılarını baştan kaydediyor. Peki neden bunu yapmak zorunda kaldı? Şarkılarda nasıl farklar var?

Dünyaca ünlü ABD'li şarkıcı, besteci ve söz yazarı Taylor Swift, ilk altı albümündeki parçaları neredeyse birebir biçimde yeniden kaydediyor. Bu 'cover'lar onun şarkılarına yeniden sahip olabilmek için verdiği yasal mücadelenin son ve en önemli halkası. 9 Nisan'da Fearless (Taylor's Version) adlı albümü çıkardıktan sonra son olarak 12 Kasım'da Red (Taylor's Version) adlı albümünü dinleyicilerine sundu.

Peki bu ne anlama geliyor? Kriz nasıl yaşandı? Şarkıların yeni kayıtları farklı mı?

Bu soru işaretleri hala Taylor Swift hayranlarının bir kısmının aklında yer etmekte. Pek çok müziksever de yaşanan süreci anlamlandırmaya çalışıyor. Öncelikle yeni albümlerdeki kayıtlar küçük farklılıklar içermekte. Bunun sebebi, orijinal albümlerin ham kayıtlarının Taylor Swift tarafından alınamamış olması.

Taylor Swift tüm şarkılarını neden baştan kaydediyor? Küçük farklarla... - Resim : 1

Albümlerin haklarına sahip olan plak şirketi Big Machine Records, ham kayıtları (“master” olarak da bilinir) Swift'e satmadı. Kayıtların mülkiyeti bu süreçte iki kez el değiştirdi. 2019'da ilk kez albümlerin hakları satıldığında Taylor Swift durumu “Olabilecek en kötü senaryo” olarak değerlendirmişti. Haklar ikinci kez, 2020 sonbaharında yatırım şirketi Shamrock Capital Advisors LLC'ye satıldı. Taylor Swift iki satış anlaşmasının da bilgisi dahilinde gerçekleştiğini söyleyecekti.

Yani Taylor Swift kendi şarkılarının sahibi değil mi?

Berklee College of Music Müzik İşletmeciliği/Yönetimi Bölüm Başkanı Tonya Butler, “Herkes Taylor Swift'in ham kayıtları nasıl geri alamadığından söz ediyor ama 'geri alabileceği' bir şey yok çünkü onlara zaten hiçbir zaman sahip olmadı” diyor.

TAYLOR'IN YOLU...

Lakin Taylor Swift bir yolunu buldu. Neredeyse birebir aynı biçimde şarkıyı yeniden kaydetmek. Şöyle açalım: Önümüzdeki parça Taylor Swift'in “Wildest Dreams” adlı parçası olsun. Swift kendi versiyonunu tekli olarak 17 Eylül 2021'de yayınladı.

Parça aslında genç şarkıcının 2015 tarihli 1989 albümünde yer almaktaydı. ABD telif hakları yasasına çerçevesinde Taylor Swift'in geçmişteki anlaşmasına göre parçanın çoğaltılması ve dağıtılmasını sağlayan “master” kayıtlar plak şirketine ait. Şarkının sözleri ve bestesi (düzenlemesi değil, bestesi) ise sanatçıya ait. Swift bundan yola çıkarak Wildest Dreams de dahil olmak üzere ilk altı albümündeki şarkıları yeniden kaydetmeye koyuldu.

Swift, 2018'de Universal Music'e bağlı Republic Records ile yeni bir kayıt sözleşmesi imzaladı ve anlaşmaya sözleşmenin süresi boyunca yaptığı tüm kayıtların “masterlar” da dahil tamamına sahip olacağına dair bir madde de ekledi.

Taylor Swift bu yolla teknik olarak kendi şarkısını yeniden kaydediyor ve tamamen sahip olduğu bir kayıt elde etmiş oluyor.

Ancak aslında Taylor Swift'in ilk plak şirketi bunu öngörmüştü. Taylor Swift'in şarkılarını yeniden kaydetmesi Kasım 2020'ye kadar yasaktı. Bu tarihten sonra Taylor Swift derhal stüdyoya girdi. 9 Nisan 2021'de çıkan Fearless (Taylor's Version) adlı albümde 26 parça bulunuyor. 12 Kasım'da yayınlanan Red (Taylor's Version) albümünde ise 30 parça yer almakta.

Peki yeni kayıtlar orijinal kayıtlardan farklı mı? Evet. Çok keskin ve belirgin farklılıklar bulunmasa da düzenlemede farklılıklar gözden kaçmıyor aynı zamanda Taylor Swift'in vokal tarzının da değiştiği gözlemlenebiliyor.

FEARLESS'TAKİ FARK!

Örneğin Fearless adlı parçanın orijinal versiyonunda daha parlak bir yorumla şarkıyı seslendiren Taylor Swift, yeni versiyonda daha derinden, daha göğsünden gelen bir sesle parçayı yorumluyor.

Böylesi küçük farklılıkları Taylor Swift'in kariyer yolculuğunun izleri olarak gören hayranları ise tamamen genç şarkıcının yanında. Orijinal albümleri artık kesinlikle dinlemiyorlar ve birbirlerini de yeni kayıtlara destek vermeye teşvik ediyorlar.

Country söyleyen genç bir Amerikalı kız olarak çıktığı yolda her geçen gün daha güçlü bir figür haline dönüşen Taylor Swift, bu hamlesiyle daha kısıtlı imkanlarla müziğini kitlelelere ulaştırmak isteyen müzisyenlere de anlaşmaları nasıl imzalayacaklarına dair fikir veriyor. Gittiği yolun çok şeyi değiştireceği aşikar.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da "We Compared ‘Taylor’s Version’ Songs With the Original Taylor Swift Albums" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Taylor Swift