Sahrap Soysal 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' tartışmasına son noktayı koydu: 'Menemen…'

Haber Global Magazin Haberleri
Sahrap Soysal 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' tartışmasına son noktayı koydu: 'Menemen…'

'Sahrap Soysal ile Mutfak Hikayeleri' programıyla Haber Global ekranlarında seyirciyle buluşan Sahrap Soysal, Türkiye'nin en büyük gastronomi problemine son noktayı koydu.

Verdiği tarifleri ve içtenliği ile gönüllere taht kuran yemek kültürü uzmanı ve yazarı Sahrap Soysal'la hem yepyeni gezi ve yemek programı Mutfak Hikayeleri’ni konuştuk, hem de Türk mutfağına dair lezzetli bir yolculuk gerçekleştirdik. 

Haber Global’de yayınlanan 'Sahrap Soysal ile Mutfak Hikayeleri' programıyla seyirci karşısına çıkıyorsunuz. Nasıl bir program hazırlıyorsunuz?

Her Pazar saat 12.15’te yayınlanan 'Sahrap Soysal ile Mutfak Hikayeleri'nde, yörelerimizin lezzetlerini, kadın kooperatiflerini ve lezzet duraklarını anlatıyoruz. Gittiğimiz her yöreden coğrafi işaretli bir ürün seçerek hikayesini ekrana taşıyoruz.

Ziyaret ettiğim illerde, o şehrin belediye başkanı ile yörenin yemeklerini birlikte yapıp, tadına bakıyoruz. Gastronomi turizmi alanında da yörelerimize destek veriyoruz.

Mutfak Hikayeleri’nde, Akhisar’a gidip Akhisar köftesinin sırrını anlattık.

Zeytin hasadında yöre kadınları ile zeytin toplayıp, tarlada yemek yaptık. Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve eşi ile kadın kooperatifinin mutfağına girip 'Amazon Eriştesi' hazırladık.

Bodrum’a gidip Acı Ot Festivali'ne katılıp Belediye Başkanı Ahmet Aras'tan Çökertme türküsünü dinledik.

Bodrum Kaşık Helvası, Mandalina Reçeli, Ahtapotlu Pilav hazırlayıp tadına baktık.

Dadaşlar diyarı Erzurum’a gidip Erzurum'un en eski lezzetlerinden olan incir tatlısının nasıl yapıldığını ekranlara taşıdık.

Erzurum denince akla ilk gelen cağ kebabının tüm inceliklerini işin ustasından öğrendik. Erzurum yöresine has el işleri ve lezzetleri Mutfak Hikayeleri'nde ekrana getirdik.

Bazen de ünlü konuklarımla mutfakta sohbet eşliğinde yemek yapıyoruz. Ayhan Sicimoğlu’nu konuk edip zeytinyağı üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Buket Aydın'ın iki kadın girişimciyle birlikte ürettikleri zeytinyağını konuşup hem yemek yaptık, hem şarkılar söyledik.

Mutfak Hikayeleri'nde ayrıca, evlerimizde gıda israfının nasıl önleneceği hakkında ufak bilgiler vererek özellikle izleyicilerin kendi mutfaklarında nasıl ekonomi yapacaklarını anlatıyorum.

Sahrap Soysal 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' tartışmasına son noktayı koydu: 'Menemen…' - Resim : 1

'Sahrap Soysal ile Mutfak Hikayeleri'nde seyircilerle yol hikayeleri paylaşıyorsunuz. Ziyaret edeceğiniz yerlerle ilgili ekrana hangi detayları getiriyorsunuz?

Yeni tarifleri, geleneksel Türk mutfağından örnekleri, şehrin gezilecek görülecek yerlerini ve yöre mutfaklarını ekrana taşıyoruz. Konuklarımla izleyenlerin hem damaklarına hitap edip hem de sohbetimizle günlerine neşe katıyoruz.

İzleyenlerle çeşitli tarifler paylaşmakla birlikte mutfağımızın ne kadar zengin ve her yemeğimizin nasıl farklı bir hikayesi olduğunu da anlatıyorum.

'Sahrap Soysal ile Mutfak Hikayeleri'nde üreten kadınlara destek de veriyorsunuz. Birçok kadına ilham verdiğiniz bu bölümü detaylarıyla bizimle paylaşır mısınız?

Programımda, özellikle üreten kadına destek konusu üzerinde duruyorum. Çeşitli kadın kooperatifi temsilcilerini kendi mutfağımda ağırlayıp, kadınların isterlerse neler başarabileceklerini anlatıyorum.

Benim bundan sonraki görevim, üreten tüm kadınlara destek olmak. Bunu bir misyon edindim ve bu konuda gönüllüyüm.

Kadının toplum içindeki sosyal - ekonomik katılımını ön plana çıkarmak ve destek olmak gerekiyor.

Gittiğim yerlerdeki gıda üretiminde, arka mutfakta hep kadınlar var. Akhisar’da zeytinleri kadın topluyor.

İzmit’te pişmaniyeyi erkekler hazırlıyor ama ona şekil veren paketleyenler hep kadın.

Yurt içinde ve yurt dışında özellikle kadınların kurduğu dernekleri ekrana getiriyorum. Dünyanın her yerindeki kadınların başarılarını ekrana taşımak istiyorum.

Sahrap Soysal 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' tartışmasına son noktayı koydu: 'Menemen…' - Resim : 2

Haber Global ile yeniden ekranlara döndünüz. Haber Global'de olmak nasıl bir duygu?

3 yıldan sonra ekranlara geri dönüyorum. Bu yeni program beni çok heyecanlandırıyor. Üreten kadınlara destek vermek benim için çok önemli bir konu. Haber Global’i severek takip ediyordum. Temiz bir ekrana sahip olması ve profesyonel kadrosu ile bu ailenin bir üyesi olmadan sevdiğim bir ekran oldu. Ayrıca tüm platformlarda yer alması ve sosyal medyadaki başarısı bir avantaj. Mutfak Hikayeleri, Haber Global’in YouTube sayfasından geniş izleyicisi kitlelerine ulaşıyor. Programımı kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler Haber Global YouTube sayfasından program videolarına ve verdiğim tariflere ulaşabiliyorlar. 

Anadolu mutfağına olan tutkunuzu nasıl özetlersiniz?

Anadolu mutfağı yani halk mutfağımız aslında Türk mutfağının temeli ve özü ancak uzun yıllar önemsenmedi ve ihmal edildi.

Oysaki dünyada yemek hikayeleri, manileri, şiirleri olan tek mutfak kültürüdür diyebiliriz. Ben tutkunu ve sevdalısıyım.

Bir sofra hazırlasanız menüde hangi şehirlere özgü yemeklere yer verirdiniz?

Antakya mutfağı favorim. Ama arasına Malatya'nın vejetaryen yemeklerini de koyarım.

"MENEMEN SOĞANLI OLUR"

Türk mutfağıyla ilgili kafa karıştıran sorular var. Bunlardan ilki, 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' Bir diğeri ise 'Balığa limon sıkılır mı, sıkılmaz mı?' Bu sorulara son noktayı koyabilir misiniz?

Menemen soğanlı olur ve ızgara balığa limon sıkılmaz. Ancak buğulama ve sebzeli balık yemeklerine limon çok yakışır.

Mutfakta yaratım sürecinde size neler ilham verir?

Yöresel ürünlerimizle yaratıcı yemekler yapmak bana çok ilham verir.

Mesleğinize dair en büyük motivasyonunuz nedir?

İşimi çok severek ve aşkla yapıyorum. Gözlerim kapanıncaya kadar da işimi yapmak isterim.

SAHRAP SOYSAL'DAN RAMAZAN AYINA ÖZEL TARİFLER

Kaşık tatlısı

FIŞ FIŞ TATLISI / KAŞIK TATLISI

Malzemeler

Hamur için:

4 adet yumurta (Oda sıcaklığında),

1 su bardağı yoğurt,

1 paket kabartma tozu,

½ su bardağı mısır ya da buğday nişastası,

3 su bardağı un,

1-1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi,

Kızartmak için:

1,5 - 2 su bardağı sıvı yağ,

Üzeri için:

Pudra şekeri,

Toz fıstık.

Hamur için:

Yumurta, yoğurt, sıvı yağ, su ve kabartma tozunu derin bir kasede tel çırpıcıyla çırpın. Ceviz içini iri boy olacak şekilde doğrayıp harca ekleyin. Son olarak unu ekleyip, tel çırpıcıyla tekrar karıştırın. Koyu bir kek kıvamı olacaktır.

Çok geniş olmayan bir tencereye sıvı yağı koyun ve orta ısılı ateşte kızdırın. Sonra ateşi birazcık kısın. Hamurdan 1 tatlı kaşığı kadar doldurup kızgın yağa bırakın ama elinize başka bir tatlı kaşığı alıp, onunla sıyırarak yağa bırakın.

Hamurlar kabarıp, nar gibi kızarmaya başlayınca, bir el süzgeciyle süzerek servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri ve toz Antep fıstık serpip servise sunun. İsterseniz 2 bardak şeker ve 2 su bardağı suyla şerbet hazırlayıp, soğutup, ılık tatlıya dökebilirsiniz.

Sahrap Soysal 'Menemen soğanlı mı, soğansız mı olur?' tartışmasına son noktayı koydu: 'Menemen…' - Resim : 4

HİNDİSTAN CEVİZLİ OVMA ÇÖREK

Malzemeler:

1 su bardağı yoğurt,

1 su bardağı toz şeker,

3 adet yumurta,

1 paket kabartma tozu,

1 çay kaşığı toz kişniş, kakule, toz rezene, zerdeçal,

½ su bardağı eritilmiş tereyağı,

½ su bardağı zeytinyağı,

1 su bardağı Hindistan cevizi tozu,

Yaklaşık 4 su bardağı un.

Üzeri için:

3 yemek kaşığı irmik,

2 yemek kaşığı çörekotu ve susam.

Derin bir kapta tüm malzemeleri tel çırpıcıyla karıştırın. Kulak memesinden daha yumuşak hafifçe ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz. Elinizi zeytinyağına batırıp hamuru alın ve altı yağlanmış yaklaşık 35-40 cm uzunluğundaki bir fırın kabına yayıp elinizle yerleştirin.  Çatalla üzerine şekil verin. En sonunda irmik, susam ve çörekotunu hamurun üzerine serpin. 180 derece ısınmış fırında 45-55 dakika, üzeri kızarıncaya dek pişirin.

Kaynak: Haber Global TV

sahrap soysal Haber Global