MasterChef jürileri; Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya'dan Haber Global'e özel açıklamalar

MasterChef Türkiye 2020
MasterChef jürileri; Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya'dan Haber Global'e özel açıklamalar

MasterChef jürileri; Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya Haber Global'de Candaş Tolga Işık'ın sorularını yanıtladı.

Candaş Tolga Işık'ın sunduğu Az önce konuştum programının bugünkü konukları; MasterChef jürileri; Somer Sivrioğlu, Danilo Zanna ve Mehmet Yalçınkaya.

Jüri üyelerinin açıklamalarından satır başları;

Mehmet Yalçınkaya: Bu sene ulaşmadığımız kitle kalmadı. Program zaten çok net, yemek çok izleniyor. Youtube'ta soğan doğruyor adam, 5 milyon kişi izliyor. Yemek var, eğlence var, hikaye var bunların hepsi bir araya geldiğinde izleniyor. Acun abi koridorda yürüyordu dedim ki, "Abi bu sene çarpı 2 olur." Demiştim kendisine.

Somer Sivrioğlu: Ben bu işin Türkiye'de doğru kadroyla tutacağını biliyordum. Bilmesem kalkıp buraya gelmezdim. 

Danilo Zanna: Beni toplantı yapmak için çağırdı Acun Ilıcalı. Ben yemekteyiz için çağırdığını düşündüm. Denemek için bir tane demo çektik. İtalya'daydım. Benim Türkçe fazla iyi olduğu için ağır kalır diye düşündüm. (Gülüşmeler) Pazartesi, çağırdılar.

Mehmet Yalçınkaya: Danilo mutfakta serttir. Ben, gastronomi üzerine Danilo ile bir tane video çekeceğim.

Gerçekte de bu kadar ters bir adam mısınız?

Mehmet Yalçınkaya: Bizim mutfaklarımızda pembe panjur yok. Bizim mutfaklarımız serttir. Benim iş tutuş şeklim böyle.

Somer Sivrioğlu: Profesyonel olmayanlar yemeği aile ile sevgiliyle özdeşleştirir ama profesyonel olmak öyle bir şey değil. Restaurantta 250 kişiye yemek yapıyorsunuz ve o insanlar size para veriyor. Tek bir hatayla hepsini zehirleyebilirsiniz. O yüzden mutfak stresli bir yer.

Somer Sivrioğlu: Ben annemin yanında aşçılık yaparak öğrendim, daha sonra da eğitimini aldım. Uzak Doğu'ya özellikle Japon kültürüne hayranlığım var. Bir sushi ustası 50-60 yıl sonra usta oluyor. Bizde de Gaziantep'te baklavacılar arasında bu gelenek var.

 

TÜRK MUTFAĞI TARTIŞMASI

Somer Sivrioğlu:Türk mutfağı dünyada ilk 10'da sayılmaz diye bir şey söyledim ama onu söylemeden önce baya bir giriş var. Bence dünyanın en değerli mutfağı. Bunu milliyetçilik olsun diye söylemiyorum. Tarımın ilk başladığı topraklar üzerine kurulmuş bir mutfak kültürü var ama bunun reklamının iyi yapılmadığını söylemek istedim. Herhalde yanlış anladılar.

Danilo Zanna: Somer, Avusturalya'da kendini zorlayarak bir mutfak açtı. Amacı zaten Türk mutfağını tanıtmaktı. Mesela İtalyan mutfağı en meşhur mutfaklardan biridir. Ama sözde öyle. Yurt dışında yüzde 99'u italyan mutfağı yapmıyor.

Somer Sivrioğlu:  (İtalyan mutfağı) Çünkü birbirlerinin ayaklarına basmıyorlar, birbirlerini ziyaret ediyorlar ve bu geleneği büyütmeye çalışıyorlar. 2015'te Türk mutfağı büyük bir atılım içine girmişti. Ama Türkiye'de o kadar olaylar oldu ki, Reina patlaması vs. İyi turisti kaçırdı.

"EN SEVDİĞİM TÜRK YEMEĞİ CAĞ KEBABI"

Danilo Zanna: Benim en sevdiğim Türk yemeği cağ kebabı. O kadar istedim ki evde özel bir fırın yaptım. Çünkü özel.Türk mutfağı, mutlaka herkesin sevebileceği bir mutfak. İsot mesela.... Sana çok basit geliyor ama gel hadi İtalya'da bulalım isot. Altın gibi ararız.

Somer Sivrioğlu: Benim döner manyaklığım var, döner hastasıyım. Döner et üzerine olan her şeyin hastasıyım. Türk mutfağına değişik yorumlar getirmeyi seviyorum. 

Mehmet Yalçınkaya: Ben aslında Fransız mutfağı kökenliyim. Uzun yıllar otellerde çalıştım. Dolayısıyla benim çalıştığım dönemde bu mutfak çok popülerdi. Sonra ben de biraz yerel Anadolu mutfağına kaptırdım. Son zamanlarda da deniz ürünlerine yoğunlaştım. Benim en sevdiğim, kavurmadır. Akdeniz ve İtalyan mutfağına da bayılırım.

SERHAT'IN MASTERCHEF'E SEÇİLME HİKAYESİ

Mehmet Şef: Biz içeride yemekteyiz. Artık seçmelerde son aşamalardayız. O esnada İrem Bey'e telefon geldi. Dediler ki "Burada bir çocuk var. Israrla kantinde burada oturuyor. Uzaktan gelmiş" Biz de yarışmacıları seçtik. Serhat'tan önce seçtiğimiz çocuk sözleşmeyi imzalamadı. Dedik ki "Tamam Serhat gelsin bakalım" Son 1 saat kala marketten alışveriş yapıp yemek yaptı ve MasterChef'e seçildi. 

MASTERCHEF FİNALİ

Balık doğru seçim miydi?

Mehmet Şef: Şöyle bir şey var. Finalde Barbaros'un tabağında bizim gözümüze batan şey bir lezzet düşüklüğüydü. Görsel olarak da Serhat baya bir öndeydi. Her yemeğin kendine göre klas bir özelliği var.

Bu adamlar zaten düz bir tabak getirmez. İkisi de şartları zorlayan yarışmacılar. Biz bir MasterChef ekolü yaratmak için yola çıktık. Şu an o çocuklar çok iyi yerlerde ve biz bununla gurur duyuyoruz.

Danilo: Barbaros inanılmaz bir yetenek ama ocağın yanında zorlandı. Canlı yayında yemek yapmak kolay değil.

 

En yetenekli yarışmacı mı kazandı? Yetenekli olup da talihsizliğinden elenen yarışmacı var mı?

Danilo Şef: MasterChef'te biz yolculuğa bakmıyoruz. Sadece bir tabağa bakıyoruz. Bugüne kadar yarışmacının ne yaptığı önemli değil.

Mehmet Şef: Finaldeki yarışmacıların haricinde diyorsan Emir'in kaburga tabağı efsaneydi. 

Somer Şef: Bu sene damga vuran Furkan'ın tatlılarıydı. Tatlı kısmına ciddi damga vurdu. Esra'nın el lezzeti ve gösterdiği gelişme çok iyiydi.

ACUN ILICALI MASTERCHEF RESTAURANTI AÇACAK MI?

Candaş Tolga: Çok yakın kaynaklardan aldığım bilgiye göre Acun Ilıcalı MasterChef restaurant'ı açacakmış 

Danilo Zanna: Bana sorarsan ihtiyaç var abi (Gülüşmeler)

Somer Şef: Kısmet (Gülüşmeler)

TÜRK MUTFAĞI PAHALI MI?

Candaş Tolga: Mesela Nusret gereksiz pahalı mı?

Somer Şef: Değil. Et çok pahalı bir kere Türkiye'de. Servisi, kirası vs. düşününce o eti 4'le çarpman gerekir zaten. Türkiye'de insanlar zaten restauranta yemeğe gitmiyor, orada görünmeye gidiyor.

Mehmet Şef: Ben buradan sesleniyorum. Çeşme'de özellikle çok rahatsızım bu konuda. Bir yerde döner dürüm parası verdim ben o paraya istakoz satıyordum İstanbul'da. Bana hamsiye yazacağın fiyat belli. Ben 7 tane döner dürüme 1000 lira hesap verdim bu ülkede.

Danilo Şef: İstanbul'da kiralar acayip pahalı. Ayda 45 bin TL kira verince bir taraftan da onu çıkarmak lazım.

SOMER ŞEF: EN İYİ YEMEK ESNAF LOKANTASINDADIR

Somer Şef: En iyi yemek bence esnaf lokantasındadır. Esnafa çünkü en iyi ürünü satmak zorundalar. Bence Türkiye'nin en iyi lokantası Çiya'dır.

Danilo Şef: Türkiye coğrafya olarak neredeyse merkezde. Yemek konusunda tabii ki birçok şey buradan geldi. Mutfakta yemeğin nereden doğduğu bir noktaya kadar önemlidir. Kimin daha iyi yaptığı önemlidir.

"KRUVASAN BİZİMDİR"

Mehmet Şef: Olay şu; bunu zaten çıkarmamızın en büyük nedenlerinden birisi Göbeklitepe. İnsanlık oradaydı. Buğday bizde. İkincisi ise kaç yıldır çıkardığımız ay çöreğinden gelir. Bizde zaten kuyruk yağından yapılan kat kat yağlı hamurlar vardır. Dolayısıyla özellikle Makedonya'da zaten ordu için yapılan sabah kahvaltısı ekmeğidir bu. Dondurma da bizim. Şerbet, sorbe ve dondurma. Şerbetin devamı dondurulmuş hali. Sorbe ve dondurma. Bu kadar basit.

"MENEMEN SOĞANLI MI OLUR?" TARTIŞMASI

Mehmet Şef: Menemen biraz da insanların zevkiyle alakalı. Mesela şefler balığa limon sıkmaz derler, ben limon sıkarım.

 

KAHVALTI SOFRASI NASIL OLMALI?

Mehmet Şef: Bizim geleneksel kahvaltımızda tatlımız kesin olur bal vs. İki çeşit peynir olur. Kesin bir sıcak olur. Bu, menemen olur, gözleme olur, börek olur. Ailenin durumu iyi ise kavurması, eti olur. Zeytini olur. Bunun yanında çayı olur. Geleneksel kahvaltı dediğimiz 7-8 çeşittir.

Danilo Şef: Bal kaymak kesinlikle olması lazım. Özel misafir varken ona dikkat ediyorsun.

Kaynak: Haber Global TV

MasterChef candaş tolga ışık Az Önce Konuştum Haber Global Somer Sivrioğlu Danilo Zanna Mehmet Yalçınkaya