Ejderhalar tekrar sahnede! Bu iş ya tutacak ya bitecek...

Dizi Haberleri
Ejderhalar tekrar sahnede! Bu iş ya tutacak ya bitecek...
House of Dragon HBO'nun son yıllardaki en büyük yatırımlarından biri oldu. Fotoğraf: HBO

Game of Thrones evreninde geçen yeni dizi House of Dragon (Ejderha hanedanı) izleyici ile buluştu. Ekonomik sıkıntı içindeki Discovery grubu için bu dizi çok önemli. Tutarsa 'taht oyunları' atmosferi de Marvel sinematik evreni gibi olabilir.

Dijital platformlar çağında pek çok insanı televizyon karşısında dizi veya film izlemeye ikna etmek zor. Belirli bir saatte başlayan yayınlar bazı insanlar için bir anlam ifade etmiyor. Streaming teknolojisi ile birlikte Netflix, Disney+, Amazon Prime gibi platformlar insanların eğlence anlayışlarını tamamen değiştirdi.

Hollywood uzun yıllar sonra yaz aylarında gösterecek film bulamıyor. Öyle ki geçen yılın yıldızı Spiderman No Way Home, 2 Eylül’de tekrar vizyona girecek. Sektör böyle bir dönemden geçerken dijital platformlar için işler iyi gidiyor. Netflix her ne kadar abone sayısında bir doygunluğa erişti gibi gözükse de pazarda rekabet diri. Boşta olan ünlü bir yönetmen bulmanın çok zor olduğu ifade ediliyor.

Streaming çağının başlangıcına tanıklık eden ve sonunda ise bu çağa direnen yapım ise Game of Thrones’tu. George R.R. Martin’in 'Buz ve Ateşin Şarkısı' isimli eserinden uyarlanan sekiz sezonluk televizyon dizisi, dünyanın dört bir tarafından milyonlarca insanı ekranları başına kilitledi. Dizinin son sezonu bazı hayranları tarafından beğenilmese de Emilia Clarke, Kit Harrington ve Sophia Turner gibi isimleri Hollywood’a kazandıran yapım klasikler arasında yerini aldı.

Yapımcı HBO şimdi Game of Thrones'un geçtiği evrenden yeni bir dizi olan ‘House of Dragon’u (Ejderha hanedanı) yayınladı. Dizi HBO ve markanın dijital platformu HBO Max tarafından yayınlanacak. (HBO Max Türkiye’ye geliş tarihini erteledi) Kimi sinema ve TV eleştirmenlerine göre eğer bu dizi tutarsa Game of Thrones evreninin tıpkı Marvel sinematik dünyası gibi geniş bir dünyaya yayılma şansı olabilir.

Disney’in Star Wars’u kullandığı gibi bir malzemenin Game of Thrones’un içinde olduğu da düşünülüyor. Ancak yapım başarısız olması durumunda bu evrenin kapılarını bir daha açılmamak üzere kapatabilir. Eserin sahibi J.R.R. Martin, “İnsanlar ‘Game of Thrones beni tüketti. Bu programı izlemeyeceğim bile, yeni hiçbirini izlemeyeceğim’ diyor” açıklamasında bulunmuştu. Martin bu sözlerine ilaveten bu görüşün hayranların ne kadarını kapsadığını merak ettiğini eklemişti.

Ejderhalar tekrar sahnede! Bu iş ya tutacak ya bitecek... - Resim : 1
Daemon Targaryen karakterine Matt Smith (sağda) can veriyor. Fotoğraf: HBO

NE KADAR İNSAN İZLEDİ?

Söz konusu dizi Game of Thrones evreninin 200 sene öncesini anlatıyor. Daha önce de benzer bir proje için pilot bölüm çekilmiş ancak yapım bir diziye dönüşmemişti. HBO’nun içerikten sorumlu en tepedeki ismi Casey Bloys, “Olay şu; insanlar yeniden aynı diziyi izlemek istemiyor. İlk yapımı onurlandıran ama kendine has olan bir şey istiyorlar” demekte. HBO’ya göre dizinin ilk bölümü büyük bir başarı yakaladı ve 10 milyon kişiye ulaştı. 2.2 milyon hanede House of Dragon’un izlendiği ifade ediliyor.

İlk sezonu 10 bölümden oluşan dizi, izleyici sayısında Euphoria’nın finalini (6.6 milyon) ve Succession’ın üçüncü sezonunu (1.7 milyon) geride bıraktı. HBO’nun sahibi Discovery grubu pek çok alanda masrafları azaltmanın peşinde. 53 milyar dolar borcu olan şirketi daha sağlam bir mali yapıya kavuşturmaya çalışıyorlar. Bu sebepten çekimleri neredeyse tamamlanan Batwoman filmi iptal edildi, CNN’in streaming servisi CNN+ kapatılıp 300 kişinin buradaki işine son verildi. O sebepten House of Dragon’un tutması ve daha sonra buradan yeni televizyon şovları veya filmler çıkması Discovery için çok önemli. (Discovery Türkiye’de Blu TV’de de yüzde 35 pay sahibi.)

HBO’nun bölüm başına harcadığı para, Game of Thrones’un son sezonu için harcadığı bütçeden daha fazla. Diziyi izleyen eleştirmenlere göre; bu kez Game of Thrones kadar çıplaklığa yer verilmemiş, kan görüntülerinin de azaltıldığı dikkat çekiyor.

KONUSU NE?

Game Of Thrones'da yaşananlardan 300 yıl öncesinin aktarılacağı dizi, George R. R. Martin'in Fire & Blood kitabından uyarlandı. Daenerys Targaryen'in doğumundan 172 yıl önce geçen House of the Dragon, kraliyet ailesinin çalkantılı bir dönemdeki tarihini ve ejderhaların dansı olarak bilinen öldürücü savaşı anlatıyor.

Kaynak: Web Özel

dizi haberleri