Cem Yılmaz'dan 'Tıp Bayramı' paylaşımı: 'Eğer hasta olmazsak...'

Cem Yılmaz Magazin Haberleri
Cem Yılmaz'dan 'Tıp Bayramı' paylaşımı: 'Eğer hasta olmazsak...'

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, 14 Mart Tıp Bayramı mesajında, "Eğer hasta olmazsak doktor da olmaz lütfen hasta olmayalım" ifadelerini kullandı. Yılmaz’ın mesajı kısa sürede gündem oldu.

Ünlü komedyen Cem Yılmaz, 14 Mart Tıp Bayramı’nı, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla kutladı.

Yılmaz, “Tüm hastaların 14 Mart Tıp Bayramı’nı gönülden kutluyorum. Doktorlar ile ilgili bir şey söylemeyeceğim. Eğer hasta olmazsak doktor da olmaz lütfen hasta olmayalım. Eğer el ele….ver… neyse” mesajını paylaştı.

TIP BAYRAMI NEDİR?

Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tıp alanından çalışanların hizmet sorunlarının tartışılmakta olduğu, bilime katkılarının da ödüllendirildiği bir anma ve kutlama günü olarak ifade edilir.

TIP BAYRAMI TARİHÇESİ

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisi ile ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır.

İlk kutlama, 1919 senesinin 14 Mart gününde işgal altında olan İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Bu şekilde tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır.

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul edilmektedir.

 

Kaynak: Haber Global TV

Cem Yılmaz magazin haberleri