Zerzevan'da gizemli yapılar bulundu

Diyarbakır Kültür Sanat haberleri
Zerzevan'da gizemli yapılar bulundu
Zerzevan Kalesi'nin altındaki arkeolojik keşiler büyük heyecan uyandırdı. Fotoğraf: AA

Diyarbakır'da bulunan ve dünya arkeolojisinde büyük ses getirmeye devam eden Zerzevan Kalesi kazılarında 3 bin yıllık devasa insan yerleşimi yapıları keşfedildi. Kalede dünyanın en iyi korunmuş Mithra tapınağı da gün yüzüne çıkarılacak.

Diyarbakır'da bulunan ve Roma İmparatorluğu'nun doğu sınırındaki en iyi korunmuş karakolu olan Zerzevan Kalesi'nde yapılan jeoradar çalışmaları heyecan verici sonuçlar ortaya çıkardı. Haberglobal.com.tr'ye konuşan Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Aytaç Coşkun, 3 bin yıllık kalede devasa büyüklükte yerleşim yapıları keşfedildiğini ifade etti. Dünyanın en iyi korunmuş Mithra tapınaklarından birisi de bütünüyle gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. Doç. Dr. Coşkun, yeni keşifleri, ortaya çıkarılacak diğer eserleri ve kalenin dünya arkeoloji ve turizmindeki önemini şu sözlerle açıkladı:

YERİN ALTINDA DEV YERLEŞİM BULUNDU

"Zerzevan Dünyada en iyi korunmuş Roma askeri garnizonu durumunda. 3. yüzyıldan itibaren bu kale 1200 asker ve 400 sivile daimi ev sahipliği yaptı. Son yapılan çalışmalarda kalenin altında insan yaşamı için inşa edilmiş 3-4 katlı, beş metre tavan yüksekliğine sahip, 40-50 metrelik yapılar keşfedildi. Yer altı şehri yiyecek deposu olarak kullanıldı. Savaş dönemlerinde kale, içindeki ve çevresindeki insanları korudu. Ayrıca kaledeki Mithra inanç tapınağına ev sahipliği yaptı. Biz ayrıca kalenin altında bozulmadan kalmış çok büyük bir mezarlık da tespit edeceğimizi düşünüyoruz. Bahsettiğimiz yer altı kenti yerin üstündeki yerleşim alanlarından çok daha büyük bir yapı kompleksi halinde."

Zerzevan'da gizemli yapılar bulundu - Resim : 1
Doç. Dr. Aytaç Coşkun arkeolojik alanın dünyada eşi benzeri olmadığını ifade ediyor. Fotoğraf: AA

DÜNYADA MERAK UYANDIRAN MİTHRA TAPINAĞI

Doç. Dr. Coşkun, kalenin ayrıca Roma İmparatorluğu'nda askerler, aristokratlar ve zengin tüccarlar arasındaki en yaygın inanış olan Mithra inancının da tüm dünyada en iyi korunmuş tapınaklarından birisine sahip olduğunu ifade ederek, "Bu yıl bulacağımız yerler arasında tapınağın girişini de tespit ettik. Mithra tapınağı kalede özellikle dikkat çekmekte. Örneğin National Geographic kanalı bu alan ve kale hakkında belgesel çekmek için girişimlere başladı" dedi.

Zerzevan'da gizemli yapılar bulundu - Resim : 2
National Geographic kale hakkında belgesel çekmek için girişimlere başladı. Fotoğraf: AA

TURİST AKININA UĞRUYOR

Zerzevan arkeolojik alanının tüm dünyadan turist çekmeye de başladığını ifade eden Doç. Dr. Aytaç Coşkun, kaleyi geçtiğimiz yıl 350 bin kişinin ziyaret ettiğini ve bu yıl ise ilk beş ay içinde sayının 100 bin kişiyi geçtiğini açıkladı. Coşkun, kalenin önemini şu sözlerle ifade etti:

"Dünyanın en iyi korunmuş Roma garnizon kalesi ve Mithra tapınağının olduğu Zerzevan'dan çıkarılan eserlerin eşi benzeri yok. Örneğin Asur mührü, Roma döneminde kullanılan vaftiz kovası, tılsımlı kolyeler ya da ameliyat aletleri... Çıkarılan her eser çok iyi korunmuş durumda olduğu için kale o dönemin askeri ve sivil yaşamına ilişkin tüm bilgileri gözlerimizin önüne seriyor. Zerzevan tarihi aydınlatıyor."

TARİHE ŞAHİTLİK EDEN KALE

Zerzevan Kalesi’nin tarihi Asur Dönemi’ne (MÖ 882-611) kadar gitmekte. Pers Dönemi’nde (MÖ 550-331) Kral Yolu üzerinde bulunan yerleşim alanı, yol güvenliğinin sağlanması amacıyla kullanıldı. Mevcut mimari kalıntılar ve kazı çalışmalarında ele geçen buluntular incelendiğinde asıl askeri yerleşimin MS 3 yüzyılda Severuslar Dönemi’nde (MS 198-235) inşa edildiği ortaya çıkmakta. Surlar ve sur içi yapılar, Bizans İmparatoru I. Anastasios (MS 491-518) ve Bizans İmparatoru I. Justinianos (MS 527-565) dönemlerinde onarılırken, bazı yapılar ise yeniden inşa edilerek mevcut haline getirildi. Zerzevan Kalesi bölgenin 639 yılında İslam orduları tarafından fethine kadar kesintisiz olarak kullanıldı.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

arkeoloji Zerzevan Kalesi keşif Diyarbakır Roma tapınak