Zerzevan Kalesi nerede ve neden önemli? UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Zerzevan Kalesi'ni kim yaptı?

Diyarbakır Mardin
Zerzevan Kalesi nerede ve neden önemli? UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren Zerzevan Kalesi'ni kim yaptı?

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne adını yazdıran Zerzevan Kalesi binlerce yıllık tarihi ve zengin kültürü ile dikkatleri çekiyor. Peki, Zerzevan Kalesi nerede ve neden önemli?

Stratejik konumu, geçmişi ve binlerce yıllık tarihi ile birlikte zengin kültürü ile birlikte dünyanın en dikkat çeken yerlerinden birisi olarak son günlerin öne çıkanlarından olan Zerzevan Kalesi, 7'den 70'e herkes tarafından merak edilmeye başlandı.

Zerzevan Kalesi'nde arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan 110 adet eser, ilk defa Diyarbakır Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmeye başlandı. Eserlerin 3 bin yıl öncesi Asur Dönemi'nden (MÖ 882-611), askeri yerleşimin 639 yılında İslam orduları tarafından fethine kadar olan geniş bir zaman dilimine ait olduğu ifade edildi. Hal bu şekilde olunca da Zerzevan Kalesi ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Zerzevan Kalesi nerede ve neden önemli? İşte detaylar...

ZERZEVAN KALESİ

ZERZEVAN KALESİ NEREDE?

Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan tarihî bir yapı ve askerî yerleşim alanıdır.

ZERZEVAN KALESİ ÖZELLİKLERİ NELER?

Yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişi olduğu bilinen Zerzevan Kalesi, Diyarbakır ile Mardin arasında, Çınar ilçesine bağlı Demirölçek mahallesi sınırları içinde yer alan tarihî bir yapı ve askerî yerleşim alanı. Öte yandan Roma İmparatorluğu döneminde de sınır garnizonu olarak kullanıldığı biliniyor.

Arkeolojik açıdan ele aldığımızda zengin bir kaynak olan kalede 2014 yılında başlayan kazılara göre; 2 metre yüksekliğinde, bin 200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, 22 metre yüksekliğinde gözetleme kulesi, kilise, saray, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl ve silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunduğu ortaya çıkmıştır. Kalenin en dikkat çeken yeri ise 2017 yılında keşfedilen Mitras Tapınağıdır.

Kaynak: Haber Global TV

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi Diyarbakır Mardin