"Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk" raflarda

"Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk" raflarda

Son dönemde yılların yüküne dayanamayıp gördükleri hasarla gündeme gelen İstanbul Surları, Metin Çavuş'un gözünden bir kitaba konu oldu. Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk adlı kitapta surların siyah-beyaz fotoğrafları yer alıyor.

Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Metin Çavuş, 2017 ve 2018'de çektiği sur fotoğraflarını Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk adlı kitapta topladı. 

"Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk" raflarda - Resim : 1

Çavuş, İstanbul Surları'nı, dinamik şehrin hemen yanı başında, duvarlar ve kendiliğinden yetişmiş ağaç ve bitkilerle çevrili bir halde ölüm sessizliğinin yaşanabileceği tekinsiz yerler olarak tanımlıyor.

"Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk" raflarda - Resim : 2

"Surlar, yıllar boyunca yaşadıkları dönüşüm ve yıpranmaya rağmen hâlâ yüceliklerini koruyor. Bazı noktalarda işlevlerinin ötesine geçerek, fotoğraflarda kocaman, kütlesel taş heykellere dönüşmüş gibiler. Diğer taraftan bakımsızlık ve tutarsız yenileme çalışmaları surların kendi kaderlerine terk edildiklerini de gösteriyor," diyen Çavuş, duygularını şu sözlerle anlatıyor: "Bu yalnızlık ne yazık ki, tarihsel önemi tartışılmayacak bu yapı şeridinin gerekli değeri görmediğinin kanıtı. Kitaptaki fotoğraflarda bu karmaşık duyguları ifade etmeye, surların yüce ve yalnız yönünü yansıtmaya çalıştım." 

Yüce ve Yalnız: İstanbul Surlarında Bir Yolculuk'ta 36 siyah-beyaz fotoğrafı yer alıyor...

İstanbul Surları