Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir? Yıldız Sarayı giriş ücreti var mı, ne kadar?

HABER MERKEZİ
Gündem haberleri Kültür Sanat haberleri
Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir? Yıldız Sarayı giriş ücreti var mı, ne kadar?

Tarihi Yıldız Sarayı 100 yıl sonra yeniden ziyarete açılıyor. Yıldız Sarayı’nın "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok kısmı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak. Peki, Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir?

Osmanlı Devleti'nin son sarayı olan Yıldız Sarayı ziyarete açılacak. Sultan III. Selim zamanında yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid zamanında genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı yenilenme sürecinde sona gelindi. Peki, Yıldız Sarayı nerede, nasıl gidilir, giriş ücreti ne kadar?

YILDIZ SARAYI ZİYARETE AÇILDI MI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 19 Temmuz'da açılan Yıldız Sarayı, 20 Temmuz'dan itibaren ziyaretçileri kabul edecek. Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı'nda "Büyük Mabeyn Köşkü", "Çit Kasrı", "Küçük Mabeyn Köşkü" ve "Harem Dairesi" başta olmak üzere birçok yapı, tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşacak.

YILDIZ SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Milli Saraylar Başkanı Dr. Yasin Yıldız, toplantıda yaptığı açıklamada, kompleksin açılışının Türkiye tarihi ve kültürel miras açısından taşıdığı öneme işaret ederek, "Ülkemizde Osmanlı Devleti'nden bugüne kalmış 5 sarayın en büyüklerinden birinin, birkaç gün içinde yerli ve yabancı ziyaretçilerimizle buluşacağını hem ülkemize hem dünyaya duyuruyoruz." dedi.

Yıldız Sarayı nerede

Saray ziyaretinin ücretlerine de değinen Yıldız, "Milli Saraylara ait mekanlar ilk açıldığında belli bir süre ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor. Şu an burasıyla ilgili bir giriş ücreti tespit etmemiş durumdayız. Ama vatandaşlarımız için zaten her zaman bir müze kart kolaylığımız var. Malumunuz Milli Saraylara ait mekanlar müze kartla gezilebiliyor. O yüzden bütün ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Dr. Yıldız, 2022'den bu yana Milli Saraylar Bilim Kurulu öncülüğünde restorasyonu devam eden Edirne Sarayı'nın da ilerleyen yıllarda ziyarete açılacağını dile getirdi. Açıklamanın ardından ziyarete açılacak mekanlar, basın mensuplarına tanıtıldı. Sarayın birçok kısmı tarihinde ilk defa ziyarete açılacak.

YILDIZ SARAYI NEREDE?

Yıldız Sarayı Beşiktaş ilçesinde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara Denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.

YILDIZ SARAYI'NA NASIL GİDİLİR?

Beşiktaş'ta yer alan saraya İstanbul Büyükşehir Belediyesi otobüs ve vapur gibi şehir hatları toplu ulaşım araçları ile Beşiktaş üzerinden kısa sürede ulaşılabilmektedir.

YILDIZ SARAYI TARİHİ

Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti'nin son sarayı olması açısından ayrı bir önem taşıyor. Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan'ın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanıldı. Köşkler, yönetim ve koruma yapılarıyla parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909'da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi. Son Osmanlı padişahı Sultan VI. Mehmed Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan saray, 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.