Yayıncılar Birliği'nden sert tepki: "Bu trajikomik sansürü anlayamıyor ve açıklayamıyoruz"

Yayıncılar Birliği'nden sert tepki: "Bu trajikomik sansürü anlayamıyor ve açıklayamıyoruz"

Türkiye Yayıncılar Birliği, Bebekler Nereden Gelir? adlı çocuk kitabının muzır neşriyat sayılmasına tepki gösterdi. Yayıncılar Birliği, kararı "trajikomik sansür" sözleriyle değerlendirdi, "Anlayamıyor ve açıklayamıyoruz" ifadesini kullandı...

İngiliz yazar Anna Milbourne'ün ilk kez 2013'te Türkçeye çevrilip TÜBİTAK Yayınları etiketiyle basılan çocuk kitabı Bebekler Nereden Gelir?'in muzır neşriyat ilan edilmesine sert tepki gösterdi.

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun aldığı kararı "yeni bir trajikomik sansür vakası" olarak değerlendiren Birlik, bir bildiriyle durumu eleştirdi.

Bildiri özetle şöyle: "Kitapta küçük bir penguenin bebeklerin nereden geldiğini merak etmesi üzerine, bazı hayvanların yavrularının yumurtada, bazılarınınsa annelerinin karnında büyüyüp hazır olduklarında dünyaya geldiklerini keşfetme macerası anlatılıyor. Kurul üyeleri bebekleri hâlâ leyleklerin getirdiğine inanıyor değilse, embriyoloji biliminin anlattığı şekilde yavrulama biçimleri arasındaki farkları ortaya koyan bir çocuk kitabının, 'küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna' hangi nedenle karar verildiğini tahmin edemedik. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı kurulun aldığı kararı anlayamıyoruz ve açıklayamıyoruz!"

Türkiye Yayıncılar Birliği'ne göre alınan karar, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nun miadını doldurduğunu gösteriyor. 

Yayıncılar Birliği, yetkilileri acilen, Türkiye'de ifade ve yayımlama özgürlüğünü engelleyen ve tarafı bulunduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı düşen ahlakçı ve yasakçı zihniyetle alınan muzır neşriyat kararlarını önleyecek somut adımlar atmaya çağırdı.

6 Temmuz'da Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Bebekler Nereden Gelir?, kısıtlama hükümlerine tabi tutulacak.

Kısıtlama hükümlerine göre üzerine "küçüklere zararlıdır" damgası vurulacak kitap, açık sergilerde sabit ve seyyar satıcılar tarafından satılamayacak. Dükkânlarda, camekanlarda sergilenemeyecek. Bir yerden diğer bir yere taşınamayacak. Sipariş ve ilan edilemeyecek. Kitapçılar tarafından küçüklere gösterilemeyecek ve okullara gönderilemeyecek...

 

Türkiye Yayıncılar Birliği Bebekler Nereden Gelir? sansür Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu