Will Smith'in Chris Rock'a attığı tokadın perde arkası! Çocukluk travması...

Oscar
Will Smith'in Chris Rock'a attığı tokadın perde arkası! Çocukluk travması...

94. Akademi Ödülleri'ne, gecede En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'ne layık görülen Will Smith'in, komedyen Chris Rock'a canlı yayında attığı tokat damga vurdu. Peki milyonları şoke eden tokadın arkasında ne var? Ünlü oyuncunun otobiyografisi derin bir çocukluk travmasına işaret ediyor.

Will Smith'in tokadı çınlarken Dolby tiyatrosunu şokla karışık derin bir sessizlik kaplamıştı. Tokadı yiyen ünlü komedyen Chris Rock da, Hollywood'un ağır toplarından oluşan seyirci de, ekran başındaki milyonlar da şaşkına dönmüştü. Hatta Chris Rock o kadar şaşırmıştı ki yaşadığını cümlelere dökmek zorunda hissetti:

“Will Smith az önce bana tokadı bastı!”

Ünlü oyuncunun uzunca bir süredir ağır bir saçkıran (alopesi) türü ile mücadele eden eşi Jada Pinkett Smith bu sebeple saçlarını kazıyor. Konu hakkında zaman zaman yaptığı açıklamalarda da çok hassas olduğuna ilişkin ifadeler kullanan Pinkett Smith, Chris Rock'ın GI Jane göndermeli şakasına da (1997 yapımı GI Jane filminde başrolde Demi Moore yer almış, kısa saçlarıyla o dönem epey ses getirmişti) gözlerini devirerek ve açıkça rahatsız olarak tepki göstermişti.

TOKADI TETİKLEYEN ÇOCUKLUK TRAVMASI

Elbette tüm bunlar Will Smith'in hareketini meşru kılmıyor ancak ünlü oyuncunun bu eyleminin bir çıkış noktası, bu tokadı tetikleyen bir travması olmalı.

Will Smith'in Chris Rock'a attığı tokadın perde arkası! Çocukluk travması... - Resim : 1

Smith, En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü almak için yeniden sahneye çıktı ve gözyaşları içinde bir konuşma yaptı. Kendisini savunurken ailesini korumak zorunda hissettiğini söylüyordu:

“Bizim her zaman yaptığımız gibi yapmayı da bilirdim, suistimal edilmeyi, insanların senin hakkında deli gibi konuşmalarını ve sana saygısızlık etmelerini kaldırabilmelisin ve gülümseyip her şey yolundaymış gibi davranmalısın. Ama aşk insana çılgınca şeyler yaptırıyor.”

Bu dramatik savunma elbette yaptığı harekete karşı geniş çapta kabul görmedi ancak Will Smith'in kişisel geçmişi bu şakayı kaldırmakta zorlanacağını gösteren detaylar barındırıyor.

ÇOCUKLUĞU BOYUNCA AİLE İÇİ ŞİDDETE TANIKLIK ETMİŞ

Will Smith, Kasım 2021'de yayınlanan otobiyografisinde kendisi ve üç kardeşinin aile içi şiddete nasıl tanıklık ettiğini uzun uzun anlatıyordu. Babası William, sürekli annesi Caroline'a şiddet uygularken çocuklar da buna tanıklık ediyordu. Will Smith şu sözlerle anlatıyor:

“Dokuz yaşındayken babamın, annemin başına öyle bir yumruk attığını gördüm ki, annem yere yığıldı. Kan tükürdüğünü gördüm. O yatak odasındaki o an, muhtemelen hayatımdaki herhangi bir andan daha fazla, benim kim olduğumu belirledi.”

Smith'e göre kendisini travmatize eden yalnızca tanıklık ettiği şiddet değil, aynı zamanda bu şiddet karşısında kendi eylemsizliğiydi:

“O zamandan beri yaptığım her şey -ödüller ve övgüler, spot ışıkları ve ilgi, karakterler ve kahkahalar- o günkü hareketsizliğim için anneme dilediğim ince bir özür barındırıyor. Onu o anda hayal kırıklığına uğrattığım için. Babama karşı koyamadığım için. Korkak olduğum için.”

İnsanların Will Smith olarak gördüğü şeyin bir kurgu olduğundan söz eden ünlü oyuncu, korkaklığını gizlemek ve kendisini dünyadan saklamak için bu karakteri oluşturduğunu dile getiriyor.

CİNAYETİN EŞİĞİNDE...

Smith'in gençlik yıllarında ayrılan anne ve babası 2000 yılında resmen boşandı. Babasıyla yakın bir ilişki sürdüren ünlü oyuncu nefretinin babası kansere yakalanıp tekerlekli sandalye ile yaşamını sürdürmek durumunda kalınca yeniden alevlendiğini söylüyordu. Smith babasına baktığı dönemde onu öldürmeyi bile düşünmüş:

“Çocukken kendime hep bir gün annemin intikamını alacağımı söylerdim. Merdivenlerin başında durdum. Onu aşağı itebilir ve kolayca kurtulabilirdim. Tanrıya şükür, travma kaynaklı iç patlamalarımızla değil, eylemlerimizle yargılanıyoruz.”

53 yaşındaki oyuncu güleryüzlü ve sıcakkanlı olmasıyla ünlü; hatta rap kariyerinde “fazlasıyla temiz” bir görüntü çizdiği için de eleştiriliyordu. Will Smith şöhret patlamasını ise henüz 22 yaşında, zengin amcasının yanına gönderilen kavgaya meyilli bir genci canlandırdığı The Fresh Prince of Bel-Air adlı diziyle yaşadı.

30 yıldır Hollywood'un zirvesinde yer alan, 2002 (Ali) ve 2007'de (Umudunu Kaybetme) Oscar'a aday gösterilen ve nihayet 2022'de En İyi Erkek Oyuncu Ödülünü üçüncü adaylığında kazanan Will Smith, The Fresh Prince of Bel-Air'den hemen önce müzik prodüktörü William Hendricks'e saldırdığı iddiasıyla tutuklanmış ancak daha sonra suçlamalar çekilince serbest kalmıştı.

2016'DA CHRIS ROCK, ÇİFTİ YİNE HEDEF ALMIŞTI

Bununla birlikte Chris Rock, 2016'da Will Smith'in Concussion adlı filmdeki performansıyla Oscar'a aday gösterilmemesini boykot eden Pinkett Smith'in tavrı üzerine de bir şaka yapmıştı. İki hafta önce gerçekleşen Bafta'da ise gecenin sunuculuğunu yapan oyuncu ve komedyen Rebel Wilson, Smith çiftinin 2005'te bir röportajda dile getirdiği “açık ilişki” tercihine gönderme yaparak Smith'in “geçen yılki en iyi performansının, eşinin tüm erkek arkadaşlarıyla iyi geçinmek olduğunu” söylemişti.

Törenden sonra konuşan Will Smith ise “Evliliğimizde asla aldatma olmadı. Jada ve ben her şey hakkında konuşuyoruz ve hiçbir zaman birbirimizi şaşırtmadık” ifadelerini kullanmıştı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Guardian'da Catherine Shoard'ın kaleme aldığı “‘To hide the coward’: how Will Smith’s personal history may explain his Oscars violence” başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

will smith chris rock'a neden tokat attı will smith'in eşi kim will smith'in karısı kim will smith'in karısı ne hastası jada smith kim jada smith'in hastalığı