Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nden "Yeni Yurtlar" seçkisi

Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nden "Yeni Yurtlar" seçkisi

Pazar günü başlayan Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nde "Yeni Yurtlar" seçkisi, seyirciyle buluştu. Sekiz filmlik seçkide mültecilerin yeni yurtlarına uzanan yolculukları ve sonrasında yaşadıkları anlatılıyor...

21 Haziran'da tamamlanacak Uluslararası Göç Filmleri Festivali, sekiz filmlik özel bir seçkiyle seyirciye farklı bir bakış açısı sunuyor. 

Yeni Yurtlar başlığını taşıyan seçkide doğdukları toprakları bırakmak zorunda kalan mültecilerin yeni yurtlarına uzanan yolculukları, hayat mücadeleleri, eski alışkanlıkları ve özlemlerini anlatan filmler yer alıyor. 

Seçki şu filmlerden oluşuyor: 

ENSTANTANE 

Hakan Aytekin'in yönettiği Enstantane, yaklaşık 40 yıl önce Mardin-İdil'de 18 Süryani'nin yer aldığı bir fotoğraf karesi, bir enstantaneden yola çıkarak Süryaniler arasındaki uluslararası göçü "gidenler" ve "kalanlar" bağlamında ele alıyor. Günümüzde, anlatılan 18 kişiden dokuzu Almanya, yedisi İsviçre, ikisi halen Türkiye'de yaşıyor. 

UMUDUN KANADINDA 

Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nden "Yeni Yurtlar" seçkisi - Resim : 1

Ümran Safter imzalı belgesel, 2015 yılında IŞİD saldırıları nedeniyle Bodrum'dan Yunanistan'ın Kos Adası'na geçmeye çalışırken bindikleri botları batan biri çocuk, beş Iraklı mültecinin 4 yıla yayılan hayatta kalma mücadelesini odağına alıyor.

DÖNÜŞ YOLUNDA 

Dimitri Petrovic'le Maxime Jennes'in yönettiği Dönüş Yolu'nda unutulan binlerce göçmenin yaşadıkları, Iraklı Hüseyin'in Brüksel'den Atina'ya uzanan zorlu yolculuğu eşliğinde anlatıyor.

BEN SENİM

Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nden "Yeni Yurtlar" seçkisi - Resim : 2

Ben Senim'de kendisi, annesi ve nişanlısı için daha iyi bir hayat kurmak adına Avrupa'ya göç etmeye çalışan Masoud'un üzerinden ülkesinden ayrılmak zorunda kalan savaş mağduru binlerce insanın öyküsü beyazperdede. Filmin yönetmeni, Sonia Nassery Cole.

VE DİĞERLERİ

Maria Lafi'nin yönettiği Patlama, bir patlama neticesinde değişen hayatları, Rena Lusin Bitmez'in imzasını taşıyan Tanrı Göçmen Çocukları Sever Mi Anne? filmi, İstanbul'a göç eden bir ailenin tüm zorluklara rağmen çocuklarına eğitim vermek istemesi üzerine şekilleniyor. 

Teboho Edkins imzalı Yamyamlık Günleri, asimilasyon meselesini, Efrat Shalom Danon'la Gili Danon'ın yönettiği Normal Bir Hayat ise biri Tel Aviv biri Berlin'de yaşayan ve sığınma talebi olan iki mültecinin yaşadıklarına odaklanıyor. ..

Uluslararası Göç Filmleri Festivali'nden "Yeni Yurtlar" seçkisi - Resim : 3

Uluslararası Göç Filmleri Festivali