Türkiye'de sürgünde yaşayan İranlı usta müzisyen Cavit Murtezaoğlu, koronavirüsten öldü

Türkiye'de sürgünde yaşayan İranlı usta müzisyen Cavit Murtezaoğlu, koronavirüsten öldü

Uzun yıllardır Türkiye'de sürgünde yaşayan İranlı usta müzisyen Cavit Murtezaoğlu, koronavirüse bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayata veda etti. 12 Temmuz'dan beri tedavisi yoğun bakımda süren sanatçı, 58 yaşındaydı...

Prof.Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi'nde (Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi) tedavi gören İranlı müzisyen Cavit Murtezaoğlu, 12 Temmuz'dan beri yoğun bakımda tutuluyordu. 

İran'da siyasi yasaklı olması nedeniyle uzun süredir İstanbul'da yaşayan müzisyen, koronavirüse bağlı komplikasyonlar sonucu hayata veda etti. 

Türkiye'de sürgünde yaşayan İranlı usta müzisyen Cavit Murtezaoğlu, koronavirüsten öldü - Resim : 1

CAVİT MURTEZAOĞLU KİMDİR?

İran'ın Tebriz kentinde doğah, Azerbaycan'da konservatuvar eğitimi alan Murtezaoğlu, İran Ehl-i Hak Alevilerinin müziğini caz formatıyla buluşturmuş ve Türkiye'de birçok konser vermişti. Murtezaoğlu, makamsal yapıya dayanan müziğini Caz-makam olarak tanımlamıştı.

İran’a döndükten sonra Senli Günler ve Susmam adlı iki albüm çıkarmıştı. Aynı zamanda film ve belgesel müzikleri yaptı.

100'ün üzerinde besteyle O 3 (Leyla-Mecnun) ve Pir Sultan adlı iki operete imza atan Murtezaoğlu, felsefe yazılarıyla da tanınıyordu. İran, Avustralya, Azerbaycan, Almanya ve Türkiye'de seminerler verdi.

Türkiye'de sürgünde yaşayan İranlı usta müzisyen Cavit Murtezaoğlu, koronavirüsten öldü - Resim : 2

20 yıla varan eğitim tecrübesini İstanbul'da kendi metoduyla şan dersleri verdiği Ses Atölyesi'nde yoğunlaştırdı ve beş kitaptan oluşan doğu ve batı sentezli, ilk vokal metodunu yayına hazırladı. 

Cavit Murtezaoğlu, 58 yaşındaydı...

koronavirüs