Tony Gatlif'in keşfettiği, Marilyn Monroe'ya taş çıkartan hayatıyla tanınan ünlü oyuncu Rona Hartner kansere yenik düştü

2023 yılında hayatını kaybeden ünlüler Hayatını kaybetti Romanya Fransa sinema
Tony Gatlif'in keşfettiği, Marilyn Monroe'ya taş çıkartan hayatıyla tanınan ünlü oyuncu Rona Hartner kansere yenik düştü

Fransız yönetmen Tony Gatlif'in efsane filmlerinden Gadjo Dilo'daki rolüyle dikkat çeken ünlü Rumen oyuncu Rona Hartner hayatını kaybetti.

50 yaşında hayata gözlerini yuman Rona Hartner uzun süredir kanserle mücadele ediyordu. 4. evre akciğer kanseri olduğu bilinen sanatçı, daha öncesinde ağır bir depresyon geçirmiş ve birkaç intihar girişiminde bulunmuştu.

Hartner'ın eski Romanya Devlet Başkanı Emil Constantinescu'nun metresi olduğu iddia edilmişti, ancak bu iddia kanıtlanamadı.

RONA HARTNER'IN FIRTINALI YAŞAM ÖYKÜSÜ

9 Mayıs 1973'de Bükreş'te doğan Rona Hartner, Alman okulu Herman Oberth'i bitirdi. 1992 yılında Bükreş'teki Tiyatro ve Film Akademisi'ne kayıt oldu.

1996 yılında Fransız yönetmen Tony Gatlif'le tanıştı. Çekimleri Romanya'da gerçekleştirilen Gatlif'in Gadjo Dilo filminde başrolde oynatıldı. Aynı zamanda filmin şarkılarını da söyledi. Performansı sayesinde Locarno Uluslararası Film Festivali'nde Bronz Leopar ve sonrasında Cesar Ödülü'ne aday gösterildi.

20 yıldır Fransa'da yaşayan Hartner bu filmden sonra müziğe ve dansa yöneldi. Caz, rock, reggae, alternatif rock, blues dallarında eserler verdi. Gitar, saksafon ve piyano çalabilen sanatçı ayrıca iyi bir dansçıydı.

Sonrasında yine Fransa-Romanya ortak yapımı Asfalt Tango filminde rol aldı. Bu filmi Nekro, Corus toujours, Sauve moi, Sexy Harem Ada-Kaleh, Mischka, Le Divorce, Le Temps du loup, Maria, Madame Irma filmleri takip etti.

En son 2011 yılında Poulet aux Prunes filminde oynadı.

Sinema dışında Fransız tiyatrosunda da boy gösterdi.

2003'te David Lynch'le birlikte Paris'te "You're more than that" adlı bir maxi tekli piyasaya sürdü. Peşinden de 2008'de Nationalite Vagabonde albümünü yayınladı.

Daha sonra sık sık Romanya'da boy gösterdi. Birçok konser verdi, dans gösterisi yaptı.

En son Bükreş'teki Elhamra Bahçesi Sahnesi'nde Taraful Hopa'yla birlikte Maria Tanase'nin repertuarından müziklerin olduğu Natura performansını yaptı.

 
 
 

Kaynak: Haber Global TV