Sümela Manastırı'ndaki görüntüler tepki çekmişti! Açıklama geldi

Sümela Manastırı'ndaki görüntüler tepki çekmişti! Açıklama geldi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Sümela Manastırı'ndaki görüntülerle ilgili açıklama yaptı. Coşkun, fresklerde yakın zamanda yapılmış hiçbir tahribatın olmadığını söyledi.

Sümela Manastırı'nda beş yıldır süren restorasyon çalışmalarına değinen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, kaya ıslahı ve sağlamlaştırma çalışmaları için kurulan iskelenin kaldırılması sonrasında frekslerin temizlenmesi işine başlayacaklarını belirtti.

"YAKIN ZAMANDA YAPILMIŞ TAHRİBAT YOK"

Coşkun, "Öncelikle şunu net olarak söyleyeyim, yakın zamanda yapılmış hiçbir tahribat mevcut değil, söz konusu bile değil. Yakından bakıldığında görülüyor, 1800'lü yıllardan başlayarak 1960'lar, 70'lere kadar muhtelif zamanlara tarihlendirebileceğimiz tahribatlar maalesef ki var. Tarihler yazılmış, tarihler not olarak düşülmüş her dilden, her tarihten tahribatlar mevcut," dedi.

Bu tür çalışmaları restoratörlerden kimyagerlere, mimarlardan endüstriyel dağcılara kadar multidisipliner şekilde yürüttüklerini vurgulayan bakanlık yetkilisi, çalışmaların Türkiye'nin de uluslararası taraf olduğu Venedik Tüzüğü'ne göre yapıldığını söyledi: "Bütün belgeleme çalışmalarını yaparak hareket ediyoruz. Laboratuvarlarımızdaki arkadaşlarımız, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlarken hangi tahribatlar yapılmış, hangi müdahaleler yapılmış, hangi dönemde, ne şekilde, ne biçimde bir müdahale yapılmışsa hepsini görsel ve yazılı olarak kayda alıyo. Elimizde 1914'ten başlayarak farklı dönemlere ilişkin fotoğraflar var. 1980'lerde ve 90'larda çekilen fotoğraflarda da aynı tahribatların mevcut olduğunu görebiliriz. Bu fotoğraflar ve daha önce yaptığımız tüm müdahaleler görsel ve yazılı olarak da kayıtlı durumda bulunuyor."

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLAYACAK"

Coşkun, uzmanların önceki hafta itibarıyla yeni belgeleme çalışmalarına da başladıklarını da belirtip şöyle devam etti: "Hangi tahribatlar var, nerelere müdahale edeceğiz, ne şekilde müdahale edilecek? Bunların hepsinin çalışmaları yapıldı. Özgün harçları yeniden üretmekten tutun, renkleri yeniden nasıl tanımlayabiliriz, nasıl aynı şekle getirebilirize kadar laboratuvar çalışmaları yapıldı. Önümüzdeki günlerde de temizlik çalışmalarına, restorasyon ve konservasyon çalışmalarına başlayacağız. Birebir karşılaştırma yaparak üzerindeki tahribatların 1980'lerde, 90'larda mevcut olduğunu görebiliriz. Yakın bir zamanda yapılmış bir tahribat yok. Zaten müze görevlilerimiz, güvenlik görevlisi arkadaşlarımız, restoratörlerimiz her gün burada, alanda bulunuyor." AA

Sümela Manastırı'ndaki görüntüler tepki çekmişti! Açıklama geldi - Resim : 1

Fotoğraf: Arkeofili

 

Sümela Manastırı Kültür ve Turizm Bakanlığı