Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı Prof. Dr. Ünal Demirarslan hayatını kaybetti

2022'de hayatını kaybeden ünlüler Kültür Sanat haberleri
Süleyman Şah Türbesi'nin mimarı Prof. Dr. Ünal Demirarslan hayatını kaybetti

Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan (87) hayatını kaybetti.

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden 1959 yılında mezun olan Ünal Demirarslan 1997-2002 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurucu dekanlığını yaptı. Haliç ve Maltepe Üniversiteleri’nde çeşitli idari görevler üstlenen ve bu okullarda öğretim üyeliği yapan Demirarslan, Ankara’daki Milli Kütüphane’nin ve Süleyman Şah Türbesi’nin de mimarıydı.

Prof. Dr. Ünal Demirarslan’ın vefatının ardından uzun yıllar görev yaptığı Kocaeli Üniversitesi bir mesaj yayınladı. Mesajda: “Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Kurucu Dekanı Prof. Dr. Ünal Demirarslan’ın vefatının derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Kocaeli Üniversitesi olarak kendisine Allah'tan rahmet; ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileriz” denildi.

Prof. Dr. Ünal Demirarslan Süleyman Şah ve 2 askerinin naaşlarının 42 yıl önce Karakozak’ta inşa edilen türbeye taşınmasının hikâyesini şöyle anlatmıştı:

“Süleyman Şah Türbesi yine Fırat Nehri üzerinde, yarımadayı andıran Caber Kalesi mevkiindeydi. Suriye 1973’te orada inşa ettiği Tabka Barajı’nın yapımının tamamlandığını, türbenin sular altında kalacağını Türkiye’ye notayla bildirdi. Türkiye de Suriye’ye nota verdi ve Keban Barajı’nın kapaklarını kapadı. Restleşmelerden sonra Türkiye bölgeye DSİ’de görevli uzmanlar gönderdi ve türbenin nereye taşınabileceğinin tespit edilmesini istedi. DSİ uzmanları araştırmadan sonra türbenin olduğu yerin 40 kilometre güneyinde, Fırat Nehri üzerinde bir yarımadayı andıran ve Karakozak Köyü sınırları içindeki bölgeyi tespit etti. Dışişleri Bakanlığı’nın talebiyle türbenin mimarı olarak görevlendirildim. 4 ay gibi kısa sürede 20 kadar Türk işçisi, türbe, karakol ve türbedarın kalacağı lojman binalarını inşa ettik. Daha sonra Süleyman Şah ile iki askerinin naaşlarının bulunduğu sandukalar yeni yerlerine taşındı.”

SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ ŞU ANDA NEREDE?

Süleyman Şah ölümünden sonra Caber Kalesi'nin Fırat nehri hizasındaki kuzeyde bir kümbete defnedildi. 21 Şubat 2015 tarihinde Türkiye, Suriye'deki iç savaş nedeniyle gerçekleştirilen Şah Fırat Operasyonu neticesinde türbe geçici süreliğine Türkiye sınırına 180 metre mesafedeki Eşme köyüne taşınmıştır.

 

Kaynak: Haber Global TV

Süleyman Şah Türbesi