Sanatçı olmaya zam geldi

Kültür Sanat haberleri
Sanatçı olmaya zam geldi
Ressam Oya Abacı büyük bir resim tuvalinin 500 liradan aşağı satılmadığını ifade ediyor. Fotoğraf: Eren Sakarya

Kullandığı malzemelerin çoğu ithal olan sanatçılar, dolar ve euro kurlarının artmasıyla malzeme temini sıkıntısı çekmeye başladılar. Büyük bir resim tuvalinin fiyatı 500 liradan başlarken, seramik için kullanılan 25 kilo kilin fiyatı 200 lira oldu. Baskı için kullanılan mürekkepler ise 300 TL.

Döviz kurunun yükselmesi ile birçok sanat dalı için kullanılan malzemelerin de fiyatı arttı. Kullanılan ürünlerin çoğunun ithal olması, bu malzemelerin teminini daha da zorlaştırdı. Kimi sanatçılar, cep yakan malzemeleri artık gram hesabıyla alabildiklerini belirtiyor.

Oya Abacı İstanbul'da yaşayan bir ressam ve akademisyen. Kendi atölyesinde çalışmalarını sürdüren Abacı, kaliteli resim malzemelerinin ithal olduğunun altını çiziyor. Abacı, "İthal olması, daha fazla zam gelmesi anlamına geliyor. Alımda zorlanıyoruz. Çalışma tempomuz ister istemez düşüyor" diyor.

'BİR RESİM TUVALİ 500 LİRADAN AŞAĞI DEĞİL'

Tuval fiyatlarının markadan markaya değiştiğini söyleyen sanatçı, "Benim en çok kullandığım tuval boyutu 100 santime 120 santim. Uzun süredir almadım ama ben aldığımda fiyatı 250 TL idi. Şimdi 500 TL'den aşağı değil" diye ifade ediyor. 

Eskiden tuvalleri kendilerinin yaptığını, hazır tuvalin bulunmadığını anlatan sanatçı, şimdi hazır aldıklarını söylüyor. Kendi tuvalini kendi yapanların da olduğunu söyleyen Abacı ancak bu şekilde hazırdan daha pahalıya geldiğini belirtiyor.

"Yağlı boya her zaman pahalıydı" diyen sanatçı sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Kurslarda eğitim görenler için farklı malzemeler var fakat profesyonel olarak yaptığınızda fiyatlar yükseliyor. En son akrilik boya bakmıştım. Küçük bir tüp 750 lira." Sanatçı boyaya ayrı, boya tüpüne, fırçasına ayrı zam geldiğini ifade ediyor.

Sanatçı olmaya zam geldi - Resim : 1
Seramik sanatçısı Aylin Yılmaz, ürünlerinde kullandığı kilin fiyatının 3 katına çıktığını söylüyor. Fotoğraf: Aylin Yılmaz

Seramik sanatçısı Aylin Yılmaz, 2019 yılından beri kendi atölyesinde seramik üzerine çalışıyor.

Yılmaz, kullandığı malzemelere gelen son zammın bir önceki yılın neredeyse üç katı olduğunu söylüyor. Sanatçı, "Yerli - ithal fark etmeksizin, sırf malzemeler olsun, ham maddeler olsun artık alırken gram hesabı yapmak zorunda kalıyorum. Özellikle ithal ürünlerin temini konusunda sıkıntılar yaşıyorum. Geçen yıl 60-70 lira aralığında olan 25 kilogram kilin şimdiki fiyatı 200 liranın üzerinde" diyor. 

'HER ŞEYE 3 KATI ZAM GELDİ AMA...'

Geçimini yapıp sattığı ürünlerle sağladığını söyleyen Yılmaz, "Fakat her şeye 3 katı zam gelmesine rağmen eskiden x fiyata sattığım ürünü 3x fiyata satamıyorum" şeklinde ifade ediyor.

Son 1 yıldır özellikle faturalarını ödemekte zorlandığını söyleyen sanatçı, "Ailemden istemeyerek maddi destek almak zorunda kalıyorum. Şu an sadece kiramı karşılayabilecek kadar kazanıyorum" diye belirtiyor.  

Yerli malzemelerde çoğu zaman sorunlar yaşadığını ifade eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürüyor: "Kullandığım malzemelerin çoğu ithal. Artık yerli ve ithal arasında da maddi anlamda fark kalmadı, bu yüzden işimi şansa bırakmıyorum. Zira ne zaman yerli bir ürün denesem çoğunlukla malzeme, elektrik ve emek israf etmiş oluyorum."

Sanatçı olmaya zam geldi - Resim : 2
Sanatçı Zeynep Kış, baskı kağıdının maliyetinin 100 TL olduğunu belirtiyor. Fotoğraf: Zeynep Kış

'SİLGİ BİLE 20 TL'

Grafik tasarım mezunu Zeynep Kış, baskı sanatları hizmeti veren bir atölye işletiyor. Kullandıkları ürünlerin yüzde 90'ının ithal olduğunu belirten sanatçı, bu ürünlerin son zamanlarda euro kurunun artmasıyla oldukça zamlandığını ifade ediyor. 

70'e 100 santimetre baskı kağıdının tanesinin 20 liradan, kalemlerin de 40 liradan başladığını belirten Zeynep Kış, 250 mililitre mürekkebin 300 lira olduğunu belirtiyor. Bazı özel kağıtların da tanesinin 100 lira olduğunu söyleyen Kış "Silginin tanesi bile 20 TL" diyor. 

Sanat malzemelerindeki artışlar yüzünden fiyat değişikliği yapmak zorunda kaldıklarını belirten Zeynep Kış, "Giderlerimizi karşılıyoruz ancak artan maliyetler, kiralar vb. sebebiyle sadece sahip olduğumuz olanakları koruyabiliyoruz" diye belirtiyor. 

Kaynak: Web Özel

sanat Baskı resim seramik