Şahmaran dizisinden ilk fragman geldi

Şahmaran Netflix Dizi Haberleri
Şahmaran dizisinden ilk fragman geldi

Umur Turagay’ın yönettiği, başrollerinde ise Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in yer aldığı Netflix'in "Şahmaran" dizisinin fragmanı yayınlandı.

Netflix, merakla beklenen yeni yerli dizisi Şahmaran'ın 20 Ocak 2023'te izleyicilerle buluşacağını duyurdu ve diziden ilk fragmanı yayınladı.

ŞAHMARAN FRAGMAN İZLE

ŞAHMARAN DİZİSİNİN KONUSU

Pınar Bulut’un senaristliğini yaptığı, Umur Turagay’ın yönetmen koltuğunda oturduğu, başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz'in yer aldığı dizi, ‘Şahsu’nun öğretim görevlisi olarak gittiği Adana’da, yıllar önce annesini terk eden büyükbabasıyla yüzleşme hikayesini anlatıyor.

Şahsu bu yolculukta kendisini Şahmaran’ın soyundan gelen ve Mar adı verilen sıradışı ve gizemli bir topluluğun ortasında buluyor.

Şahmaran dizisi Serenay Sarıkaya Netflix

ŞAHMARAN NE DEMEK?

Farsça kökenli olan “mara”n ya da “meran” kelimesi yılan anlamına geliyor. İsim de “yılanların şahı” anlamına gelen “Şah-ı Maran’ın” halk arasında söylenegelişi sırasında birleşerek “şahmaran” olmuş halidir.

ŞAHMARAN NEDİR?

Şahmeran ya da Şahmaran, Türk-İran-Irak-Kürt ve Anadolu mitolojilerinde rastlanan akıllı ve iyicil olarak tanımlanan bellerinden aşağısı yılan, üstü ise insan şeklindeki Maran adı verilen doğaüstü yaratıkların başında bulunan ve hiç yaşlanmayan, ölünce ruhunun kızına geçtiğine inanılan varlık.

Şahmaran dizisi Netflix

ŞAHMARAN EFSANESİ

Efsanenin en sık anlatılan versiyonunda Şahmaran kadın başlıdır. Yoksul bir ailenin oğlu olan Camsab ile arkadaşları ormanda bal ile dolu bir kuyu bulurlar ve genç adam balı çıkarmak için kuyuya iner. Ama arkadaşları açgözlülüklerinden dolayı, balın tamamı çıktıktan sonra Camsab’ı kuyuda bırakırlar. Bir süre sonra toprakta gördüğü ışığın olduğu noktayı kazan Camsab, toprağın çökmesiyle birlikte kendini bir bahçede bulur. Bahçenin sahibi yılanların şahı Şahmaran’dır. Camsab’ın hikayesini dinleyen Şahmaran, insanoğlunun nankörlüğü üzerine konuştuktan sonra Camsab’ın yıllar boyu bahçede yaşamasına izin verir. Ama bir süre sonra genç adam ailesini özlediği için ayrılmak istediğini söyler. Şahmaran gitmesine izin verir ama 2 şartı vardır. Camsab hiç kimseye Şahmaran’ın yerini söylemeyecek ve asla hamama girmeyecektir. Çünkü onunla karşılaşıp da hamama giren kişinin vücudu yılan pullarıyla kaplanırmış.

Şahmaran ile anlaşan genç evine döner ve ailesi ile yaşamaya devam eder. Fakat bir gün ülkenin hükümdarı hastalanmış ve vezir hastalığın tek çaresinin Şahmaran eti yemek olduğunu söylemiş. Ardından da herkesin hamama getirilmesini emreder. Camsab’ın sırrı burada açığa çıkar, vücudu pullarla kaplanır. Sonrasında yapılan işkencelere dayanamayan Camsab, Şahmaran’ın yerini söyler. Yakalandığı sırada Camsab’ı gören Şahmaran da yıllar önce insanların nankörlüğü ile ilgili ettiği lafı bu kez genç adam için söyler ve ardından da öldürülür.

Şahmaran dizisi Burak Deniz Netflix

Kaynak: Haber Global TV

Şahmaran Netflix Serenay Sarıkaya Burak Deniz