Özel efekt dahisi ünlü yönetmen Douglas Trumbull hayatını kaybetti

Kültür Sanat haberleri 2022'de hayatını kaybeden ünlüler
Özel efekt dahisi ünlü yönetmen Douglas Trumbull hayatını kaybetti

ABD'li film yönetmeni, özel efekt süpervizörü ve mucit Douglas Trumbull hayatını kaybetti. Sinemanın dahi ve aykırı çocuğu olarak akıllara kazınan Trumbull'un ölüm haberi sinema sektöründe büyük üzüntü yarattı.

Douglas Trumbull'ın ölüm haberini kızı Amy, Facebook hesabından 'Kız kardeşim Andromed ve ben Cumartesi günü onu gördük ve ona onu sevdiğimizi söyledik. Şimdi ona yolculuğunun tadını çıkarmasını ve kucaklamasını söylememiz gerek' ifadeleriyle duyurdu.

Beyin tümörü, kanser ve felç ile mücadele eden dünyaca ünlü yönetmen Trumbull, yaşadığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. 

Aykırı çalışmalarıyla sinema sektöründe farklı bir yere sahip olan Trumbull'un vefatı sevenlerini yasa boğdu.

DOUGLAS TRUMBULL KİMDİR?

Douglas Trumbull 8 Nisan 1942 yılında Los Angeles'ta dünyaya geldi. Trumbull, mühendis bir baba ve sanatçı bir annenin çocuğudur. Animasyon sanat ve fantastik dünyalar yaratma olasılığından etkilenen yönetmen, bir kolejde bazı sanat dersleri aldıktan sonra yaptığı ilk iş, NASA için teknik animasyon üretilen bir film stüdyosudur. Hollywood'da pek çok özel efektin altına imzasını atan Trumbull, farklı bakış açısıyla sinemanın aykırı çocuğu olarak akıllara kazınmıştı. 

DOUGLAS TRUMBULL'UN EN BİLİNEN YAPIMLARI 

A Space Odyssey (1968), The Andromeda Strain (1971), Close Encounters of the Third Kind (1977), Star Trek: The Motion Picture (1979), Blade Runner (1982) ve The Tree of Life (2011) gibi efsane filmlerin görsel malzemeleri Trumbull’ın elinden çıkmıştır. Trumbull aynı zamanda Silent Running (1972) ve Brainstorm (1983) gibi kült klasiklerin de yönetmenidir.

 

Kaynak: Diğer

ABD ABD haberleri 2022'de hayatını kaybeden ünlüler