Oscar ödüllü isim nadir görülen hastalığa yenik düştü

Kültür Sanat haberleri Kimdir Hayatını kaybetti 2024'te hayatını kaybeden ünlüler
Oscar ödüllü isim nadir görülen hastalığa yenik düştü

Finding Neverland'ın müzikleriyle 2005 yılında Oscar kazanan Polonyalı besteci Jan A. P. Kaczmarek 71 yaşında hayatını kaybetti.

Kaczmarek'in ölüm haberini Polonya Müzik Vakfı duyurdu. Kaczmarek'in nadir görülen dejeneratif nörolojik bir hastalık olan MSA'den (çoklu sistem atrofisi) muzdarip olduğu öğrenildi.

Polonyalı besteci, 1995'te Total Eclipse ve 2002'de Unfaithful filmlerinin de müziklerini yapmıştı.

Johnny Depp ve Kate Winslet'in başrollerini oynadığı ve JM Barrie'nin hayatından edinilen biyografik ve fantastik film, Finding Neverland'a yaptığı müziklerle En İyi Orijinal Müzik dalında Oscar kazanmış ve dünya çapında üne kavuşmuştu.

1953 doğumlu olan Kaczmarek aslında müzisyen değil diplomat olmak istiyordu. Hukuk okudu, ancak Jerzy Grotowski'nin avangard tiyatrosuyla olan kısa birlikteliği onu müziğe yöneltti. 1989 yılında Los Angeles'a yerleşmişti. Yıllarca burada yaşadıktan sonra Polonya'ya dönmüş ve Krakow'a yerleşmişti.

MSA HASTALIĞI NEDİR?

Çoklu sistem atrofisi (MSA), kan basıncı ve motor kontrolü dahil olmak üzere vücudunuzun istemsiz (otonom) işlevlerini etkileyen nadir, dejeneratif bir nörolojik bozukluktur.

MSA daha önce Shy-Drager sendromu, olivopontocerebellar atrofi veya striatonigral dejenerasyon olarak adlandırılıyordu. MSA, yavaş hareket, sert kaslar ve zayıf denge gibi Parkinson hastalığı ile birçok semptomu paylaşır.

Tedavi, semptomları yönetmeye yardımcı olacak ilaçları ve yaşam tarzı değişikliklerini içerir, ancak tedavisi yoktur. Durum yavaş yavaş ilerler ve sonunda ölüme yol açar.